Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία την ερχόμενη άνοιξη - Δεν υπάρχει γυρισμός στο status quo ante για Ουκρανία και Δύση

Νέα μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία την ερχόμενη άνοιξη - Δεν υπάρχει γυρισμός στο status quo ante για Ουκρανία και Δύση
Ουδείς γνωρίζει πώς θα προχωρήσει αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη, αλλά όλοι δηλώνουν σίγουροι ότι άλλαξε την Γηραιά Ήπειρο και τις χώρες της για πάντα.
Σχετικά Άρθρα
Για «μεταμόρφωση» του status quo στην Ουκρανία όσο και στον κόσμο προειδοποιεί με άρθρο του στο Ria Novosti ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και γεωπολιτικός αναλυτής Dmitry Bavirin
Ουδείς γνωρίζει πώς θα προχωρήσει αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη, αλλά όλοι δηλώνουν σίγουροι ότι άλλαξε την Γηραιά Ήπειρο και τις χώρες της για πάντα.
«Αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Φυσικά, δεν θα το γράψει ο Zelensky…
Η μάχη για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης έχει ήδη χαθεί.
Η μάχη για τη Ρωσία είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη» επισημαίνει.
Ειδικότερα, όπως γράφειο Bavirin, «στη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σχετικά με την προετοιμασία εισβολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, η Ρωσία έχει εδώ και καιρό μια έτοιμη απάντηση: "απλά προσπάθησε, κλόουν".
Φυσικά, αυτή η απάντηση δεν μπορεί πια να θεωρεί έγκυρη... γιατί ο "κλόουν" θα προσπαθήσει.
Η "μεγάλη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας" έχει προγραμματιστεί για αυτή την άνοιξη και, όπως σχεδόν πιστεύουν όλοι, στόχος είναι η Κριμαία.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για μια απόφαση του Zelensky, παρά μια απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Πριν από περίπου έναν μήνα, γίνονταν περί του θέματος ημι-υποδείξεις, ωστόσο πλέον όλοι παίζουν με ανοιχτά χαρτιά….
Άλλωστε, τα τανκ γι’ αυτό τον λόγο δίνονται, για μια χερσαία επίθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η ουκρανική αντεπίθεση έχει ως σκοπό να επιφέρει μια στρατιωτική ήττα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αποδεικνύοντας στους σκεπτικιστές της Δύσης πως η παροχή βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων προς το Κίεβο φέρνει αποτελέσματα.
Εάν, στην πορεία, η Ουκρανία καταφέρει να καταλάβει την Κριμαία, η Δύση δεν θα φέρει αντίρρηση - και αυτό δηλώνεται επίσης ανοιχτά.

Δεν πρόκειται για… κλόουν

Όπως γίνεται αντιληπτό, η όλη κατάσταση δεν θυμίζει το σόου που δίνει ένας κλόουν στο τσίρκο…
Αντίθετα, πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο, για μια άμεση απειλή για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας με τη χρήση σύγχρονων όπλων του ΝΑΤΟ – κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει ανάφλεξη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γι' αυτό τα αστεία πρέπει να τελειώσουν.
Φυσικά, το μέγεθος και η ένταση της απάντησης θα καθοριστούν από τη ρωσική διοίκηση, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ένας ειρηνικός διάλογος Ρωσίας – Ουκρανίας είναι ανέφικτος, παρά τις προσπάθειες της Κίνας, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, απερρίφθησαν μετά βδελυγμίας από το Κίεβο και τη Δύση.
Η αλήθεια είναι πως οι δυτικοί ηγέτες δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να υπάρξει μια πλήρης επίθεση στο ρωσικό έδαφος.
Και έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στον Zelensky, στοιχηματίζοντας σαν τζογαδόρος ο οποίος είναι βυθισμένος στα χρέη.
Ωστόσο, η υπεύθυνη και χρηστή πολιτική σκέψη δεν δύναται να συσχετιστεί με λογικές καζίνο.
Και εν προκειμένω όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δώσουν στους εαυτούς τους μια ειλικρινή απάντηση στο εξής ερώτημα: Τι θα κάνετε εάν το παιχνίδι στην Ουκρανία χαθεί, εάν ο ουκρανικός στρατός ηττηθεί και το Κίεβο χάσει τον έλεγχο και σε άλλα εδάφη;
(Πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, θέσεις όπως «θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί», επαναλαμβάνονταν συνεχώς.)
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν έχει δοθεί από κανέναν.
Θα λέγαμε μάλιστα πως οι υποσχέσεις άνευ όρων στήριξης προς το Κίεβο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μπλόφα.
Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει δώσει τελεσίγραφο στον Zelensky μέχρι το φθινόπωρο: εάν αποτύχει η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

Η κίτρινη Bild

Η γερμανική εφημερίδα Bild είναι «κίτρινη», αλλά συνήθως καλά ενημερωμένη και ιδιαίτερα δημοφιλής.
Δεν μπορείς να πάρεις σοβαρά τα γραφόμενά της, αλλά μπορείς να πιστέψεις αυτά που γράφονται και φαίνονται λογικά – σε έναν βαθμό.
Φαίνεται ότι ο κύριος σκοπός των δημοσιεύσεών της είναι να ηρεμήσει το ταραγμένο γερμανικό κοινό, υποδηλώνοντας ότι η τρέχουσα φρίκη δεν είναι ατελείωτη.
Άλλωστε, το γερμανικό κοινό είναι αυτό που χάνει περισσότερα από κάθε άλλο έθνος από την τρέχουσα σύγκρουση και η πολιτική του τύπου «μόνο μια στρατιωτική ήττα της Ρωσίας θα μας ταιριάζει» αναπόφευκτα στηρίζεται σε αυτό το συμπέρασμα.
Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτα μέχρι στιγμής (εκτός από την Bild) δεν συνηγορεί υπέρ του γεγονότος ότι η επερχόμενη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι πραγματικά μια «τελευταία προσπάθεια».
Ο επόμενος κύκλος, μια νέα ευκαιρία, άλλη μια συλλογή όπλων από τους κάδους απορριμμάτων του ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει - μόνο που η έμφαση πιθανότατα θα δοθεί στην πολεμική αεροπορία (λένε, σίγουρα θα λειτουργήσει με αεροπλάνα) και ακόμη περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Και φυσικά, αν κριθεί απαραίτητο, θα στηθεί άλλη μια «προβοκάτσια» τύπου Bucha.
Εάν μια πυρηνική βόμβα βρεθεί στα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου, επίσης θα τεθεί σε λειτουργία.
Στη Δύση, πιθανώς πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν μια ακραία εξέλιξη, αλλά ο κόσμος μπορεί να θυμηθεί τέρατα τα οποία εντέλει εναντιώθηκαν στους δημιουργούς τους.
Μόνο στους τελευταίους πολέμους των ΗΠΑ μπορούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τους Αφγανούς Μουτζαχεντίν, τους Σύρους Ισλαμοφασίστες, τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον οποίο η Αμερική υποστήριξε στο πρώτο στάδιο, συμπεριλαμβανομένου του κατακτητικού πολέμου εναντίον του Ιράν.
Ουκ έστιν αριθμός…

Πολλά πράγματα είναι πιθανά

Γενικά, πολλά πράγματα είναι πιθανά στο μέλλον.
Η Δύση υποτιμά ύποπτα τόσο τη δύναμη της αδράνειας (η είσοδος στις διαπραγματεύσεις σημαίνει για τον Zelensky ότι δεκάδες χιλιάδες ζωές και τετραγωνικά χιλιόμετρα χάθηκαν από αυτόν), όσο και τη σημασία του περαιτέρω περιορισμού της Ρωσίας ως προτεραιότητα για τις δυτικές ελίτ.
Πάντως, η "εαρινή αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας" είναι ένα από τα γεγονότα, που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Αυτό είναι ένα crash test για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας και ένας πραγματικά σημαντικός γύρος, η απώλεια του οποίου θα μπορούσε να της κοστίσει ακριβά.
Σε περίπτωση επιτυχίας των Ρώσων, θα υπάρξουν εξελίξεις.
Το τέλος θα μπει μόνο με μια ριζικά διαφορετική στρατιωτικοπολιτική πραγματικότητα στα πρώην ουκρανικά εδάφη, την οποία θα είναι αδύνατο να αρνηθεί κανείς (για παράδειγμα, η έλλειψη πρόσβασης στη θάλασσα για το καθεστώς της Ουκρανίας).
Αργά ή γρήγορα, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους έρθουν - και, αυτό θα επηρεάσει τόσο την Ουκρανία όσο και το διεθνές σύστημα ασφαλείας.
Το τέλος της παγκόσμιας σύγκρουσης θα πρέπει να συνδεθεί με την αναδιάρθρωσή του υπό νέες συνθήκες, και βάσει του αν θα σταλούν στον Zelensky τανκς για να προελάσει στην Κριμαία.
Το άδοξα καταστροφικό τέλος μιας τέτοιας «προέλασης» είναι πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας το 2023, η μόνη αποδεκτή απάντηση στις απειλές του Προέδρου της Ουκρανίας.
Στη συνέχεια, θα υπάρξει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Φυσικά, δεν θα το γράψει ο Zelensky…
Η μάχη για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης έχει ήδη χαθεί.
Η μάχη για τη Ρωσία είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη, καταλήγει ο Dmitry Bavirin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης