Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2023 στο +2% - Αναθεωρούνται επί τα βελτίω τα ΑΕΠ κρατών, η Ρωσία +4%

Moody’s: Το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2023 στο +2% - Αναθεωρούνται επί τα βελτίω τα ΑΕΠ κρατών, η Ρωσία +4%
Οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο από όσο αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμάει η Moody's
Το 2023 ξεκίνησε με μια φαινομενικά αισιόδοξη νότα για την παγκόσμια οικονομία μετά από θετικές εκπλήξεις σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID στην Κίνα, του ασυνήθιστα ζεστού καιρού που βοήθησε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες αναφέρει η Moody’s ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Ωστόσο, αναμένει η Moody's ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2023, απόρροια της σωρευτικής νομισματικής πολιτικής που περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.
Προβλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη των 20 πλουσιότερων χωρών G-20 θα μειωθεί στο 2% το 2023 από 2,7% το 2022 και στη συνέχεια θα ανακάμψει στο 2,4% το 2024.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μετριάζεται, αλλά δεν είναι εγγυημένη μια διαρκής πτώση στους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
Η προσδοκία μας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2024 στις περισσότερες οικονομίες των G-20 εξαρτάται από τη συγκράτηση της ζήτησης που σχετίζεται με τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας.
Σε προηγμένες οικονομίες όπου οι αγορές εργασίας είναι απίστευτα περιορισμένες, θα είναι δύσκολο να μειωθεί και να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στους στόχους της κεντρικής τράπεζας του 2% χωρίς ουσιαστική υποχώρηση της συνολικής ζήτησης από καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, εκτιμούμε αναφέρει η Moody’s, ότι ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες θα παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας για το μεγαλύτερο μέρος του 2023 και του 2024.
Η εικόνα διαφέρει αρκετά μεταξύ των χωρών των αναδυόμενων αγορών.

Υψηλά επιτόκια για καιρό

Οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο από όσο αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση ότι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει, πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες και πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά είναι άγνωστο.

Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν σε ακόμη πιο επιθετική πολιτική σύσφιξης εάν η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών υπονομεύσει τις προσπάθειές τους να υποτάξουν τη συνολική ζήτηση.

Η Moody’s αύξησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για αρκετές μεγάλες οικονομίες, ενώ μειώσαμε τις προσδοκίες ανάπτυξης για ορισμένα κράτη.
Αναθεωρήσαμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη για το 2023 για τις ΗΠΑ (σταθερό Αaa), τη ζώνη του ευρώ και την Κίνα (σταθερό Α1).
Αυξήσαμε επίσης τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη για άλλες οικονομίες της G-20, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας (σταθερό Baa3), του Μεξικού (σταθερό Baa2), της Ρωσίας, της Τουρκίας (σταθερό B3) και της Σαουδικής Αραβίας (σταθερό A1).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ισχυρά στοιχεία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 επιδρούν ετεροχρονισμένα το 2023.
Μειώσαμε τις προσδοκίες ανάπτυξης για την Αργεντινή (σταθερό Ca), τη Νότια Αφρική (σταθερό Ba2) και την Κορέα (σταθερό Aa2).

b7839a5e-b775-11ed-b27b-8c0e13d37feb.png

c6a2a794-b484-11ed-9c0f-9e712ca04ddd.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης