Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έτοιμη για νέο sell off η Wall Street - Το κρίσιμο 4% του αμερικανικού ομολόγου

Έτοιμη για νέο sell off η Wall Street - Το κρίσιμο 4% του αμερικανικού ομολόγου
Το 4% του αμερικανικού ομολόγου «πάγωσε» τη Wall Street
Το πιο σημαντικό στοιχείο της αγοράς μόλις έφτασε σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο.
Και αυτό είναι ένα κακό νέο για τις μετοχές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλίμα στη Wall Street είναι αρνητικό, καθώς ο πιο σημαντικός βραχυπρόθεσμος δείκτης της αγοράς παραβίασε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα τέλη Οκτωβρίου.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς σημείωναν άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 3,983%, αλλά έφτασαν την 1η Μαρτίου 2023 στο 4,001%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών και ένα επίπεδο που έχει συνδεθεί τόσο με την έναρξη του ράλι του Οκτωβρίου της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και με την εκτόξευσή του στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι κινήσεις προκλήθηκαν εν μέρει από ένα δίδυμο μετρήσεων πληθωρισμού ταχύτερα του αναμενόμενου στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να ανακοινώνει χθες ένα υψηλό ποσοστό ρεκόρ 7,2% για τον μήνα Φεβρουάριο και τη Γερμανία να ακολουθεί σήμερα με μια υψηλότερη των προβλέψεων μέτρηση 9,3%.

Τα ομόλογα στην Ευρώπη

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, ένα υποκατάστατο για τις προβλέψεις των περιφερειακών επιτοκίων, άγγιξαν στις 1/3 τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, με τα 2ετή bunds αναφοράς, γνωστά και ως Schatz, να αυξάνονται στο 3,215% και τις 10ετείς αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 2,724%.
Τα στοιχεία ακολούθησαν περαιτέρω ενδείξεις για αυξημένες πιέσεις στις τιμές στην αμερικανική οικονομία, όπου ο λεγόμενος δείκτης "καταβαλλόμενων τιμών", της στενά παρακολουθούμενης έρευνας μεταποιητικής δραστηριότητας ISM σημείωσε άλμα έξι μονάδων τον περασμένο μήνα, ακόμη και όταν η συνολική μέτρηση έδειξε συρρίκνωση για πέμπτο συνεχή μήνα.
Νωρίτερα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δήλωσε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012 τον περασμένο μήνα, καθώς οι περιορισμοί του Covid καταργήθηκαν και οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές επέστρεψαν από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, η οποία απηχούσε μια ιδιωτική έρευνα PMI που δημοσιεύθηκε από την Caixin Global, ανέβασε τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων και προκάλεσε τα ισχυρότερα κέρδη μιας ημέρας για τις ασιατικές μετοχές εδώ και τουλάχιστον επτά εβδομάδες.

Τι συζητούν οι αναλυτές

Ο αντίκτυπος μιας βιώσιμης ανάκαμψης της Κίνας, ωστόσο, παραμένει το θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών, ορισμένοι από τους οποίους εκτιμούν ότι θα πυροδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Άλλοι, εν τω μεταξύ, λένε ότι οι εξαγωγές σε χαμηλές τιμές και οι απελευθερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού θα έχουν την αντίθετη επίδραση.
"Ενώ ο "παροδικός" χαρακτήρας του πληθωρισμού έχει εκδηλωθεί με τη μορφή της βελτιωμένης δυναμικής της αλυσίδας εφοδιασμού και των ευκολότερων συγκρίσεων από έτος σε έτος, η "προσκόλληση" των τιμών σε υψηλά επίπεδα είναι εμφανής τόσο στις καταναλωτικές όσο και στις χονδρικές δαπάνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τάση αποκλιμάκωσης μετριάζεται", δήλωσε ο John Lynch CIO της Comerica Wealth Management.
Σε εγχώριο επίπεδο, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, προειδοποίησε επίσης ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν "επίμονες" τους επόμενους μήνες, άποψη που επαναλήφθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Target, Brian Cornell, και εκφράστηκε πρόσφατα από τον διοικητή της Τράπεζας του Καναδά, Tiff Macklem.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι η εξεύρεση ενός επιτοκίου αναφοράς που θα ισορροπεί μεταξύ της "ευαίσθητης ισορροπίας" της τιθάσευσης του πληθωρισμού και της αποτροπής της οικονομίας από το να οδηγηθεί σε ύφεση, πιθανότατα σημαίνει ένα τελικό επιτόκιο που θα ξεπερνά το 5% και θα παραμένει εκεί "μέχρι το 2024".
"Η ιστορία διδάσκει ότι αν χαλαρώσουμε τις προσπάθειες πριν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πλήρως, μπορεί να φουντώσει εκ νέου...
Πρέπει να προσδιορίσουμε πότε ο πληθωρισμός κινείται αμετάκλητα προς τα κάτω. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί", ανέφερε.

Οι λόγοι των αυξήσεων των επιτοκίων

Αυτό πιθανότατα σημαίνει περισσότερες ανοδικές πιέσεις και στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς το FedWatch της CME Group δείχνει τώρα 35% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, με τις πιθανότητες για ένα τελικό επιτόκιο στην περιοχή 5,5% έως 5,75% να αυξάνονται στο 41,3% τον Ιούλιο.
Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 5,5% από το κλείσιμο των συναλλαγών στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς έχουν εκτιναχθεί πάνω από 55 μονάδες βάσης στο ίδιο χρονικό διάστημα και δοκιμάζουν το τεχνικά σημαντικό επίπεδο του 4% για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου.
Το επίπεδο του 4% για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, στην πραγματικότητα, καθοδήγησε τις μετοχές στο ράλι τους στα τέλη του 2022, με τον S&P 500 να κερδίζει έδαφος προς τα πάνω μόνο όταν ο τίτλος έτεινε να επιστρέψει προς το 4% στα τέλη Οκτωβρίου.
Η στενή σχέση μεταξύ της δυναμικής των μετοχών και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να καθορίσει την απόδοση του δείκτη αναφοράς και τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές θα τιμολογούν ένα υψηλότερο επιτόκιο της Fed λόγω των υψηλότερων ενδείξεων του πληθωρισμού.
"Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στους πολλαπλασιαστές της αγοράς, είναι πιθανό να επαναλάβουμε τα χαμηλά του Οκτωβρίου τους επόμενους μήνες, καθώς οι αγορές προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν πυθμένα", δήλωσε ο Lynch.
"Καθώς οι επενδυτές τιμολογούν την ανάκαμψη από τα χαμηλά, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα είναι δίκαια αποτιμημένος στην περιοχή των 4.150 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης