Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Η «τέλεια καταιγίδα» θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία - «Στασιμοπληθωριστική» κρίση χρέους

Roubini: Η «τέλεια καταιγίδα» θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία - «Στασιμοπληθωριστική» κρίση χρέους
Εφιάλτης για τους εργαζόμενους, θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση
Σχετικά Άρθρα
Για την τέλεια καταιγίδα που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί για άλλη μία φορά ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini, γνωστός και ως Dr Doom.
Ο Roubini, προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια "τέλεια καταιγίδα" υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και ύφεσης που θα είναι εφιάλτης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα.

Η κρίση του στασιμοπληθωρισμού και το δίλημμα των κεντρικών τραπεζών

«Πιστεύω ότι αυτή η κρίση του στασιμοπληθωρισμού θα εμφανιστεί φέτος», δήλωσε στο The Business.
«Οι τελευταίοι αριθμοί για τον πληθωρισμό που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και άλλες προηγμένες οικονομίες, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον αρκετά επίμονος.
«Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δίλημμα, διότι πρέπει να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Όμως, αν το κάνουν, η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται αρκετά σύντομα, ενώ αν δεν το κάνουν, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια αποδυνάμωση του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών», εξήγησε.
«Αναμένω λοιπόν ότι θα έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε άλλες προηγμένες οικονομίες, τη στιγμή που ο πληθωρισμός δεν θα έχει επιστρέψει στο 2%», εκτίμησε.
Χειρότερα από τον στασιμοπληθωρισμό που υπέστη ο κόσμος κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Roubini  αναμένει ότι αυτό θα εξελιχθεί σε μια "μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους" - συνδυάζοντας μερικά από τα χειρότερα στοιχεία της δεκαετίας του '70 με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα - πληθωρισμό, ύφεση, στασιμοπληθωρισμό και πιθανή κρίση χρέους», προειδοποίησε.
«Ο λόγος του χρέους στις προηγμένες οικονομίες ήταν μόνο 100% του ΑΕΠ [στη δεκαετία του 1970], ενώ σήμερα είναι 420% του ΑΕΠ, σε ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.
Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, αν έχουμε αυτά τα σοκ, ας πούμε στις τιμές του πετρελαίου, όχι μόνο έχουμε πληθωρισμό, όχι μόνο έχουμε ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, αλλά έχουμε αυτό που ονομάζω μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, επειδή με τόσο υψηλά επιτόκια, τότε αυτός ο λόγος [χρέους] έχει γίνει μη βιώσιμος".

Μεγάλο πλήγμα για τους εργαζόμενους

O Roubini πιστεύει ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι οι οικονομίες τους να διολισθήσουν σε ύφεση και τελικά να "δειλιάσουν" στην προσπάθεια να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα-στόχους τους.
«Νομίζω ότι το επιτόκιο της Fed θα πρέπει να είναι σίγουρα πάνω από το 6% για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό», υποστήριξε.
«Αλλά αν αυξήσετε τα επιτόκια στο 6%, τότε θα έχετε μια πραγματικά σκληρή προσγείωση.
«Τότε θα έχετε επίσης ένα κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα έχετε μια σοβαρή διόρθωση των αγορών μετοχών, θα έχετε τα ομόλογα να ανεβαίνουν υψηλότερα, θα έχετε πιστωτικά περιθώρια για δανεισμό από τον ιδιωτικό τομέα να αυξάνονται, οπότε θα έχετε σοβαρή χρηματοπιστωτική δυσπραγία.
«Αυτή η οικονομική δυσπραγία θα κάνει την ύφεση πιο σοβαρή, και μια πιο σοβαρή ύφεση με τη συρρίκνωση του εισοδήματος και της παραγωγής θα αυξήσει τον αριθμό των αθετήσεων πληρωμών από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εταιρείες, ακόμη και από ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ορισμένες κυβερνήσεις σε φτωχές χώρες που έχουν σοβαρά προβλήματα χρέους».
Προειδοποίησε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα πληγούν πιθανότατα περισσότερο από τη διαφαινόμενη κρίση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους.
«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι το χειρότερο, επειδή η απώλεια θέσεων εργασίας, η ανεργία, η αδυναμία της αγοράς εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται λιγότερο από τον πληθωρισμό, επειδή έχουμε στασιμοπληθωρισμό», είπε.
«Έτσι, είναι οριζόντια ακόμη και σε όσους έχουν δουλειά, στους πραγματικούς μισθούς τους, επειδή οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από τους μισθούς και κάποιοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης