Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Aρνητική έκπληξη από Scope Ratings για Ελλάδα: Αμετάβλητη στο BB+ η αξιολόγηση, με θετικό το outlook - Μεγάλο «αγκάθι» το χρέος

Aρνητική έκπληξη από Scope Ratings για Ελλάδα: Αμετάβλητη στο BB+ η αξιολόγηση, με θετικό το outlook - Μεγάλο «αγκάθι» το χρέος
Αμετάβλητο άφησε η Scope το αξιόχρεο της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητο άφησε ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ+», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, με θετικές προοπτικές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση που έκανε στις 3 Δεκεμβρίου 2022.
Παρότι υπήρχε φημολογία πως ο οίκος θα αναβάθμιζε την Ελλάδα, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και εκλογών μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν ρεαλιστική και σίγουρα θα εμπεριείχε πολιτικά κίνητρα.
Σημειώνεται πως το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί μια συνεχιζόμενη ευπάθεια, δεδομένου ότι οι αγορές επανεκτιμούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας υποστηρίζονται από πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως η ισχυρή ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη με τη μορφή έκτακτων παρεμβάσεων νομισματικής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτά περιλαμβάνουν προγράμματα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και χαλάρωση των εξασφαλίσεων.
Η υποστήριξη από την ΕΚΤ έχει ενισχυθεί από το 2022.
Επιπλέον, η έντονη μείωση του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης και του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2020, αντιπροσωπεύει ένα πιστωτικό πλεονέκτημα, υποστηριζόμενο από την οικονομική ανάκαμψη.
Η δημοσιονομική δυναμική ενισχύεται περαιτέρω από προηγούμενες σημαντικές βελτιώσεις στη δομή του δημόσιου χρέους. Τέλος, οι πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν περιορίσει σημαντικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ έχουν δρομολογηθεί πολιτικές που κινητοποιούν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και μετριάζουν τις αδυναμίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Scope αναμένει ανάπτυξη 1,3% για το 2023 και 2% το 2024, μετά από 8,4% το 2021 και 4,9% το 2022.

Κίνδυνοι

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξακολουθούν να αμφισβητούνται από:
*Το υψηλό δημόσιο χρέος, που αντιπροσωπεύει μια συνεχιζόμενη ευπάθεια καθώς οι αγορές επανεκτιμούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και αυξήσεων των επιτοκίων. Επιπλέον, η σταδιακή αποδυνάμωση μιας ισχυρής δομής χρέους, με υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης, σταδιακή μετάβαση από το δημόσιο στην ιδιωτική ιδιοκτησία του χρέους και μικρότερους μέσους όρους διάρκειας του νέου χρέους, αντανακλά μια πιστωτική πρόκληση.
*Δεύτερον, οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τους μειωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων κρατικών τραπεζών και τα αυξημένα NPLs σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ αντικατοπτρίζουν πιστωτική αδυναμία.
*Τέλος, οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες με τη μορφή μέτριου μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού, η υψηλή ανεργία, η περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, οι ακαμψίες στην αγορά εργασίας, περιορίζουν τις αξιολογήσεις.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν κατά μία βαθμίδα εάν υπάρξει: i) η διατήρηση της ευρωπαϊκής στήριξης για την Ελλάδα που ενισχύει την υποστήριξη των ελληνικών αγορών χρέους και της βιωσιμότητας του χρέους ii) η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση διατηρούν την ισχυρή και διαρκή πτωτική τροχιά του δημόσιου χρέους. iii) οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα μειωθούν περαιτέρω, ενισχύοντας την παροχή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. iv) οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες περιορίζονται, αυξάνοντας το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Αντίθετα, το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε σταθερό εάν: i) η στήριξη της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος περιοριζόταν ή αποδεικνυόταν αναποτελεσματική. ii) οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή επέρχεται πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας μια τρέχουσα τροχιά μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους· iii) οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα εντείνονται εκ νέου. iv) η δέσμευση μεταρρυθμίσεων εξασθενεί μετά τις εκλογές του 2023, μετριάζοντας τις προοπτικές για περικοπή των μακροοικονομικών ανισορροπιών και υπονομεύοντας την ενδεχόμενη ευρωπαϊκή στήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης