Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ταύρος» η Jefferies για το ελληνικό χρηματιστήριο - Λογική η διόρθωση, παραμένουν οι καταλύτες ανόδου

«Ταύρος» η Jefferies για το ελληνικό χρηματιστήριο - Λογική η διόρθωση, παραμένουν οι καταλύτες ανόδου
Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας έπρεπε να υποστεί διόρθωση, αναφέρει η Jefferies
Σχετικά Άρθρα
Μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών (δείτε εδώ), η Jefferies επανέρχεται στα ελληνικά δρώμενα και επιβεβαιώνει ότι παραμένει bullish (ταύρος) για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε έκθεση που παρουσιάζει το bankingnews.gr, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας έπρεπε να υποστεί διόρθωση, αλλά τα στοιχεία που οδήγησαν το επενδυτικό story εξακολουθούν να υφίστανται - ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χάρη στη μείωση του κόστους εισαγωγής ενέργειας και μια επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Φυσικά, μερικές από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών παγκοσμίως έχουν βοηθήσει επίσης.
1_84.JPG
Ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη

Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο κατά 9,8% σε ετήσια βάση (πραγματικό 4,5% σε ετήσια βάση) θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, δεδομένου του ιδανικού συνδυασμού των χαμηλών επιδράσεων βάσης και των επιπέδων ρεκόρ στον πληθωρισμό.
Παρ' όλα αυτά, η πρόβλεψη συναίνεσης για το πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,6% (ΔΝΤ 1,8%) φαίνεται να είναι χαμηλή κατά την άποψη της Jefferies, ενώ μια πρόβλεψη για τον ΔΤΚ 5% για το τρέχον έτος θα έπρεπε να κρατήσει το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, η μεγάλη βελτίωση είναι κάτω από την... επιφάνεια, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να πρόκειται να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ.
Η εποχιακή ενίσχυση των υπηρεσιών (τουρισμός) θα πρέπει να επίσης να βοηθήσει το ισοζύγιο εμπορίου και υπηρεσιών.
Η εκτίμηση ανάπτυξης ενισχύεται με τον δείκτη S&P PMI για τη μεταποίηση (Φεβρ. 51,7) να αυξάνεται, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα της ΕΕ (Φεβρ. 107,5) καταδεικνύει μια εκκολαπτόμενη αισιοδοξία.
Ο δείκτης PMI επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και οι νέες παραγγελίες ήταν οι ισχυρότερες από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ - ιδίως από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) - το σχέδιο αποτελείται από 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις.
Θα υποστηριχθούν από 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Το 37,5% του σχεδίου θα στηρίξει τους στόχους για το κλίμα και το 23,3% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση.
Το σχέδιο θα οδηγήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1% έως 3,3% έως το 2026.
2_66.JPG
Ανταμείβει τους επενδυτές η Ελλάδα

Η Ελλάδα ανταμείβει την πίστη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα τελευταία υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών.
Το ισοζύγιο των πιθανοτήτων υποδηλώνει ότι η έκρηξη του ονομαστικού ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή μέχρι το 2023.
Τα κέρδη εξακολουθούν να είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
Η χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται με 12μηνο προθεσμιακό δείκτη P/E 8,5x, 12μηνο προθεσμιακό PEG 1,3x, προθεσμιακό P/S 0,8x, ROE 11,7% και μερισματική απόδοση 4,1%.
Γι' αυτό και η Jefferies παρμαένει αισιόδοξη.
3_44.JPG

4_32.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης