Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TS Lombard: Η Fed δεν μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, εάν δεν προκαλέσει... ύφεση

TS Lombard: Η Fed δεν μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, εάν δεν προκαλέσει... ύφεση
H Fed δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το ανώτατο όριο για το επιτόκιο εάν η οικονομία δεν εισέλθει σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η Fed δεν μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων εάν η οικονομία των ΗΠΑ δεν εισέλθει σε ύφεση, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard στις ΗΠΑ, Steven Blitz.
«Δεν μπορεί να βγει από αυτό, εάν δεν προκαλέσει ύφεση, εάν δεν αυξηθεί η ανεργία. Τότε είναι που θα σταματήσουν να αυξάνονται τα επιτόκια της Fed» δήλωσε ο Blitz μιλώντας στο CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed δεν δώσει κάποιες ενδείξεις σχετικά με το ανώτατο όριο των επιτοκίων ελλείψει μιας τέτοιας επιβράδυνσης.
«Δεν έχουν ιδέα ποιο είναι το ανώτατο επιτόκιο, διότι δεν έχουν ιδέα ποιο είναι το επίπεδο του πληθωρισμού που δεν προκαλεί ύφεση» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Θα υπάρξει ύφεση, και η Fed θα πιέσει και η ανεργία θα φτάσει σε τουλάχιστον 4,5%, κατά την εκτίμησή μου πιθανόν να φτάσει μέχρι και το 5,5%», δήλωσε ο Blitz.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν «φήμες» για οικονομική επιβράδυνση με τη μορφή απολύσεων στον χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα και μια στασιμότητα στην αγορά κατοικίας. Μαζί με την αδυναμία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ο Blitz εκτίμησε ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη μια «κρίση assets και οι απαρχές της πιθανής πιστωτικής κρίσης», με τη μορφή της υποχώρησης του δανεισμού από τις τράπεζες.
«Είτε θα έχουμε ύφεση στα μέσα του έτους και το ανώτατο επιτόκιο θα είναι 5,5%, είτε θα υπάρχει αρκετή δυναμική, οι αριθμοί του Ιανουαρίου θα είναι σωστοί και η Fed θα συνεχίσει και αν συνεχίσει, η εκτίμησή μου είναι ότι η Fed θα φτάσει τα επιτόκια στο 6,5% πριν τα πράγματα αρχίσουν πραγματικά να επιβραδύνονται και να αντιστρέφονται», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης