Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανεβάζει στα 25,60 ευρώ την τιμή στόχο των Jumbo η Eurobank Equities - Ο ρόλος των... Jumbonomics

Ανεβάζει στα 25,60 ευρώ την τιμή στόχο των Jumbo η Eurobank Equities - Ο ρόλος των... Jumbonomics
Τα Jumbo απολαμβάνουν ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βασική τους ελληνική αγορά χάρη στη μορφή των καταστημάτων, τη μεγάλη ποικιλία, τις χαμηλές τιμές και την υποδομή logistics
Σχετικά Άρθρα
Η Jumbo συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία, έχοντας επιτύχει αύξηση των πωλήσεων κατά 40% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, μετά από +14% το οικονομικό έτος 2022, διαπιστώνει η Eurobak Equities.
Παρόλο που οι συναλλαγές του 2μήνου προωθήθηκαν από έκτακτους παράγοντες (θερμός καιρός τον Ιανουάριο, πρόωρη καρναβαλική περίοδος και άρση των περιορισμών της πανδημίας), αυτοί δεν εξαλείφουν - σε καμία περίπτωση - την εκπληκτική επίδοση των πωλήσεων και δεν πρέπει να καλύψουν τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης, δηλαδή τη μεγάλη ποικιλία, την προσφορά αξίας και την έξυπνη διαχείριση τιμών/μίγματος, αναφέρει η Eurobank Equities.
Πράγματι, το price/mix φαίνεται να ήταν ισχυρότερο από ό,τι είχε προβλέψει και από τους βασικούς πυλώνες όχι μόνο της ανάπτυξης της πρώτης γραμμής αλλά και των ισχυρών μικτών περιθωρίων κέρδους.

Ακόμα πιο εκπληκτική αύξηση κερδών

Από τον Ιανουάριο, το κόστος ναυτιλίας έχει πέσει άλλο ένα 10% - με τα ναύλα της Maersk να επιστρέφουν στα προ-COVID επίπεδα το 2023-24 - ενώ ο ΔΤΚ της Κίνας παραμένει σε αρνητικό έδαφος.
Σε συνδυασμό με το ισχυρό μείγμα τιμών, οι παράγοντες αυτοί διαμορφώνουν μια ακόμη καλύτερη εικόνα για τα περιθώρια κέρδους της Jumbo από ό,τι είχε προηγουμένως συνυπολογίσει η Eurobank Equities.
Ως εκ τούτου, αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις της για το μικτό περιθώριο κέρδους, προβλέποντας τώρα μια επέκταση 60 μ.β. το 2023 (στο 55,5%, με την καθοδήγηση της mgt για 54%), ακολουθούμενη από μια μικρή διάβρωση το 2024 (στο 55,4%).
Στο μέτωπο του λειτουργικού κόστους, ο αντίκτυπος από την αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να απορροφηθεί άνετα, ενώ το κόστος ενέργειας το 2023 δεν φαίνεται πιθανό να προκαλέσει σημαντική μεταβολή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities έχει αυξήσει τα EBITDA 2023-24 κατά 20% προσγειώνοντας τα 391 εκατ. ευρώ το 2023, c17% πάνω από την τρέχουσα συναίνεση.
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Eurobank Equities, η Jumbo θα επιτύχει μέση ετήσια αύξηση EBITDA κατά 13% το 2022-23, μια αρκετά εντυπωσιακή επίδοση δεδομένης της καταιγιστικής αύξησης των αντίθετων ανέμων το 2022.

"Jumbonomics"

Τα Jumbo απολαμβάνουν ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βασική τους ελληνική αγορά χάρη στη μορφή των καταστημάτων, τη μεγάλη ποικιλία, τις χαμηλές τιμές και την υποδομή logistics.
Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός έχει απομονώσει την Jumbo από την απειλή του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδίως δεδομένου ότι ο χαμηλός χαρακτήρας της προσφοράς των προϊόντων μετριάζει το κύριο κίνητρο που έχουν οι καταναλωτές να αγοράσουν μέσω διαδικτύου, δηλαδή την τιμή.
Πιο πρόσφατα, το στοιχείο no fashion της γκάμας και η πολιτική υψηλών αποθεμάτων αποδείχθηκαν καθοριστικά στο να βοηθήσουν την Jumbo να ξεπεράσει την έξαρση των ναύλων (μέχρι το β' τρίμηνο του '22), με τον όμιλο να επιτυγχάνει μεικτά περιθώρια κέρδους ρεκόρ σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού κόστους (2021-22).

Αποτίμηση

Με βάση τις αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων και αυξάνοντας την υπόθεση για το μεσοπρόθεσμο περιθώριο EBIT (σε 30-32% έως το 2025) με βάση τις ισχυρότερες τιμές, η Eurobank Equities αύξησε την τιμή στόχο στα 25,6 ευρώ (βάσει DCF με 9,9% WACC), τοποθετώντας την Jumbo στο 7,6x 12m fwd EV/EBITDA, πλέον μικρό premium έναντι του μέσου όρου LT, δεδομένου του βελτιωμένου προφίλ ανάπτυξης.
Επαναλαμβάνει ότι η τρέχουσα αποτίμηση (ακόμα >25% EV/EBITDA discount έναντι των ανταγωνιστών λιανικού εμπορίου) προεξοφλεί μια απαισιόδοξη πορεία, με τη μετοχή να είναι έτσι επαρκώς απελευθερωμένη από τον κίνδυνο και να έχει αμυντική ελκυστικότητα που υποστηρίζεται από τη δυναμική των κερδών και τις αυξανόμενες αποδόσεις μετρητών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης