Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τα 5 ερωτήματα και οι απαντήσεις των επενδυτικών οίκων

Πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τα 5 ερωτήματα και οι απαντήσεις των επενδυτικών οίκων
Οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα
Με την ΕΚΤ να οδεύει προς ακόμα μία αύξηση επιτοκίων (στις 16 Μαρτίου είναι η επόμενη συνεδρίαση), το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στο πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Η αναπάντεχη αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ενέτεινε την ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο.
«Με την πρόσφατη αναπροσαρμογή στις χρηματοπιστωτικές αγορές των επόμενων βημάτων της ΕΚΤ, η ένταση είναι έντονη», δήλωσε ο Carsten Brzeski από την ING

Τα 5 ερωτήματα

Το Reuters παραθέτει τα πέντε ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές

1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ;
Η πρόεδρος της ΕΚ, Christine Lagarde, εκτιμά ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.) «είναι πολύ, πολύ πιθανή».
Η ΕΚΤ αναμένεται να «μιλήσει» σε hawkish τόνο, υποδηλώνοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη δικαιολογεί περισσότερη σύσφιξη, για να αποτρέψει το είδος της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, που προκλήθηκε από το μήνυμά της τον Φεβρουάριο.
«Όλοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και, φυσικά, μια απροσδόκητη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης θα επηρεάσει τις αγορές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Francis Yared, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων της Deutsche Bank.
«Ωστόσο, η αγορά και οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να μας λένε ότι η πορεία πολιτικής που οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει δεν είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οπότε η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

2. Τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο;
Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο.
Θα μπορούσε να δεσμευτεί εκ των προτέρων για άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων, να δώσει έμφαση σε μια προσέγγιση της κατάστασης ανά συνεδρίαση ή να δώσει σήμα για διάφορες μικρότερες αυξήσεις.
Τα «γεράκια» έχουν ζητήσει μεγαλύτερες κινήσεις. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann, επιθυμεί αυξήσεις μισής μονάδας σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane υποστηρίζει -από την πλευρά του- ότι η «βαθμονόμηση» των περαιτέρω αυξήσεων εξαρτάται από τις νέες προβλέψεις και τα δεδομένα.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ αναμένεται να επιμείνει στα σχέδια για συρρίκνωση του ισολογισμού της κατά 15 δισ. ευρώ (15,89 δισ. δολάρια) τον μήνα έως τον Ιούνιο.
«Η ΕΚΤ δίνει προτεραιότητα στο να αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται και τίποτα άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet.

3. Σε ποιο επίπεδο θα κορυφωθούν τα επιτόκια;
Η αγορά αναμένει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 4% μέχρι το τέλος του 2023.
Πολλές τράπεζες αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σε αυτό το επίπεδο, κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης.
Η απόδοση των διετών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 3% στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά από το 2008, ένα ακόμη σημάδι ότι οι traders είναι τοποθετημένοι για ακόμα υψηλότερα επιτόκια.
«Υποψιάζομαι ότι η τιμολόγηση της αγοράς γίνεται λίγο υπερβολικά επιθετική, καθώς μέχρι το καλοκαίρι η αναιμική ανάπτυξη και ο συγκρατημένος πληθωρισμός θα πρέπει να είναι πολύ εμφανείς» δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Zurich Insurance Group.

4. Η ΕΚΤ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει κολλήσει;
Ο πληθωρισμός αφαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού άγγιξε το 5,6% τον περασμένο μήνα και ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών στον τομέα των υπηρεσιών, που καθιστά πιο δύσκολο τη μείωση του πληθωρισμού.
Η Lagarde πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα και θα μπορούσε να πιεστεί σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.
Οι αναλυτές λένε ότι ο σωρευτικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός και θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

5. Τι συμβαίνει με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ;
Τα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας υποδηλώνουν ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη, που επίσης δημοσιεύονται την Πέμπτη (16/3/2023), θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν για το 2023. Η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό εννέα μηνών τον Φεβρουάριο.
Η πτώση των τιμών της ενέργειας και το ισχυρότερο ευρώ, που αυξήθηκε κατά περίπου 6% σε εμπορικά σταθμισμένους όρους από τα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου, υποδηλώνουν ότι οι προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.
Οι ισχυρές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές σημαίνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις θα παρακολουθούνται στενά.
«Στις προβλέψεις τους, ο γενικός πληθωρισμός θα πρέπει να είναι χαμηλότερος, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, αλλά ο δομικός πληθωρισμού παραμένει πολύ πεισματικά υψηλός» δήλωσε ο Eoin Walsh, από την TwentyFour Asset Management, προσθέτοντας: «Σίγουρα θα είναι προσεκτικοί για να μην ακουστούν πολύ ήπιοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης