Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται γεωπολιτικό τσουνάμι – Η Ρωσία… «εξαλείφει την κυριαρχία των ΗΠΑ» με την απόλυτη στήριξη της Κίνας - Το μήνυμα στην ΕΕ

Έρχεται γεωπολιτικό τσουνάμι –  Η Ρωσία… «εξαλείφει την κυριαρχία των ΗΠΑ» με την απόλυτη στήριξη της Κίνας - Το μήνυμα στην ΕΕ
Τεράστιας σημασίας γεωπολιτικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα χαρτογραφούν μία νέα πραγματικότητα στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Κοσμοϊστορικές εξελίξεις έρχονται το 2023 και σχεδιάζεται μία νέα πραγματικότητα στον πλανήτη, αφού Ρωσία και Κίνα είναι αποφασισμένες να την επιβάλουν, συγκρουόμενες με την κυριαρχία των ΗΠΑ, που φαίνεται να βρίσκεται σε αποδρομή.
Το νέο δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας
επιβεβαιώνει, πως η Μόσχα έχοντας την απόλυτη στήριξη της Κίνας, θεωρεί τις ΗΠΑ πηγή αυξανόμενων κινδύνων για τον πλανήτη και ξεκαθαρίζει ότι σκοπεύει να εξαλείψει τα τελευταία υπολείμματα της αμερικανικής κυριαρχίας.
Δεν είναι τυχαίο, πως η Ρωσία πλέον κάνει λόγο ακόμα και για τη χρήση στρατιωτικών μέσων κατά της Δύσης, προκειμένου να αποκρούσει δυνητικούς κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία και το δίπολο, που έχει σχηματίσει με την Κίνα.
Απαρατήρητο δεν πρέπει να περάσει το γεγονός ότι το Πεκίνο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην ΕΕ για την πολιτική των κυρώσεων, όπως κατέστη σαφές στη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez.

Valdai Club: Αυξανόμενοι κίνδυνοι και πολυπολικότητα

Η κίνηση της Ρωσίας να αναθεωρήσει το δόγμα για την Εξωτερική της Πολιτική
σηματοδοτεί έναν ακόμα γύρο ψυχρού πολέμου μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον εκτιμά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης του Valdai Club, Andrey Bystritsky.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής η Μόσχα θεωρεί την Ουάσιγκτον ως «τον κύριο εμπνευστή, οργανωτή και εκτελεστή της επιθετικής αντιρωσικής πολιτικής της συλλογικής Δύσης, πηγή μεγάλων κινδύνων για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη διεθνή ειρήνη.
Κατά τη γνώμη του αναλυτή, αυτή η έννοια είναι σε κάποιο βαθμό «σύμφωνη με τη δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία είναι ο αντίπαλός τους» και τεκμηριώνει «έναν ακόμη γύρο ψυχρού πολέμου με τις ΗΠΑ».
«Είναι ασφαλές να το πούμε γιατί το έγγραφο καταγράφει μόνο αυτό που έγινε προφανές πρόσφατα», τόνισε ο Bystritsky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να αντιμετωπίσει, ειδικότερα, τα καθήκοντα της απώθησης και αποτροπή ένοπλης επίθεσης στη Ρωσία ή και στους συμμάχους της».
«Σημαίνει ότι γινόμαστε μάρτυρες αυξανόμενων κινδύνων συγκρούσεων στον κόσμο, αυξανόμενων απειλών για την παγκόσμια τάξη και προκλήσεων που δημιουργούν αρνητικά παγκόσμια σενάρια», συνέχισε ο ειδικός.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα προσπάθησε να καταστήσει σαφές πως υπάρχουν συμφέροντα για τα οποία η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσει.
Το νέο δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας, που εγκρίθηκε από τον Vladimir Putin δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (31/3/2023).
Το έγγραφο, το οποίο καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας και τους στόχους των διεθνών δραστηριοτήτων της χώρας, θα χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για το υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η Ρωσία στο νέο δόγμα θεωρεί ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ είναι η κύρια πηγή κινδύνων για την ασφάλεια της Ρωσίας.
«Προκειμένου να βοηθήσει στην προσαρμογή της παγκόσμιας τάξης στις πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου, η Ρωσική Ομοσπονδία σκοπεύει να θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη των υπολειμμάτων κυριαρχίας των ΗΠΑ και άλλων μη φιλικών κρατών στις παγκόσμιες υποθέσεις και να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν σε κάθε κράτος να αποκηρύξει τις νεοαποικιακές ή ηγεμονικές φιλοδοξίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και στρατιωτικά μέτρα κατά της Δύσης στο τραπέζι

Οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αποτελούν το αποκορύφωμα της υποκρισίας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya .
«Οι προσπάθειες να διαφημιστούν ως πρωταθλητές της ειρήνης στο πλαίσιο των αδιάκοπων προμηθειών όπλων στο καθεστώς του Κιέβου και των δηλώσεων από την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το απαράδεκτο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία αποτελούν αποκορύφωμα της υποκρισίας τους», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι δυτικές χώρες σταματούσαν να στέλνουν όπλα στο Κίεβο, η ουκρανική σύγκρουση θα είχε διευθετηθεί ειρηνικά εδώ και πολύ καιρό.
«Θα είχε επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία πριν από πολύ καιρό, αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν είχαν αποστείλει όπλα στην Ουκρανία ρίχνοντας χιλιάδες νέους στρατεύσιμους στην παράλογη κρεατομηχανή», είπε ο Nebenzya.
Επιπλέον, οι δυτικοί ηγέτες μιλούν για την ανάγκη να επιβληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία.
Η Μόσχα θα χρειαστεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ.
«Στο φόντο της δημοσίως δηλωμένης επιθυμίας του ΝΑΤΟ να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, είναι προφανές ότι τέτοιες ενέργειες μας ωθούν να λάβουμε όλα τα απαραίτητα αμοιβαία βήματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας», είπε ο πρέσβης.
Η Μόσχα θα πρέπει να ενεργήσει έτσι προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενωσιακού κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας

Το μήνυμα της Κίνας στην ΕΕ για τις «ακραίες κυρώσεις»

Πιέσεις ασκεί η Κίνα στην ΕΕ για την αποκατάσταση των σχέσεων της Ένωσης με τη Μόσχα και τον απεγκλωβισμό των Βρυξελλών από τις ΗΠΑ.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ζήτησε την άρση των ακραίων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να διευθετηθεί η ουκρανική κρίση κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez στο Πεκίνο.
«Είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και η αντιπαράθεση της Ένωσης με τη Ρωσία και να εγκαταλειφθεί η πολιτική της επιβολής ακραίων κυρώσεων και της άσκησης πίεσης», είπε ο Xi, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορέσουν να οικοδομήσουν έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και σταθερό μηχανισμό που θα διασφαλίζει την ασφάλεια στην Ευρώπη μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα τηρεί από την αρχή μια συνεπή και σαφή στάση για την ουκρανική κρίση, προτρέποντας να διευκολύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και την πολιτική διευθέτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης