Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατάρρευση της τουρκικής λίρας, εάν επανεκλεγεί ο Erdogan - Για το «απόλυτο χάος» ετοιμάζονται οι αγορές

Κατάρρευση της τουρκικής λίρας, εάν επανεκλεγεί ο Erdogan - Για το «απόλυτο χάος» ετοιμάζονται οι αγορές
Ο βασικός αντίπαλος του Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, υποσχέθηκε να επαναφέρει τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να περιορίσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Η τουρκική λίρα περιλαμβάνεται στα νομίσματα με την περισσότερο έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος ενόψει των εκλογών-ορόσημο της χώρας την Κυριακή (14/5/2023). Μάλιστα, οι traders συναλλάγματος προβλέπουν πιθανή κατάρρευση αν ο νυν πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διατηρήσει την προεδρία του.
Επί του παρόντος, η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 19,56 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω πτώσης.
Σε περίπτωση νίκης του Erdogan, είναι «πολύ πιθανό η τουρκική λίρα να καταρρεύσει εντός μηνών», δήλωσε στο CNBC ο Mike Harris από τη Cribstone Strategic Macro. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τελικά, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις επενδύσεις θα σημαίνει ότι η τουρκική λίρα θα είναι πιθανότατα μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο για αρκετό καιρό». Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του σημερινού προέδρου.

Οι... τρελές ιδέες του Erdogan για τη νομισματική πολιτική

«Επί σειρά ετών, λόγω των τρελών νομισματικών ιδεών του Erdogan, η τουρκική λίρα ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητη και βρισκόταν σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε ο Steve H. Hanke, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας θέτει ως προτεραιότητα την επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού και όχι την κατευνασμό του πληθωρισμού. Ο Erdogan υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, αντί να τον περιορίσει.
Η άρνηση του Τούρκου προέδρου να αυξήσει τα επιτόκια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πτώση της λίρας, η οποία την οδήγησε από λιγότερο από 4 ανά δολάριο το 2018 σε 18 ανά δολάριο το 2021.
«Οι ανησυχίες σχετικά με την πραγματική αβεβαιότητα των εκλογών και στη συνέχεια η αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην κυβέρνηση και το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί το συναλλαγματικό ισοζύγιο είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας του συναλλαγματικού ισοζυγίου στο επίπεδο του 42,7%», δήλωσε ο Paresh Upadhyaya διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pioneer Investments, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ποσοστό μεταβλητότητας της λίρας κυμαινόταν γύρω στο 10-12% τον Δεκέμβριο.
«Σε περίπτωση νίκης του Erdogan, που είναι το βασικό μας σενάριο, η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας θα μπορούσε να κινηθεί προς το 23,00», επισημαίνει ο οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, McKenna.
«Η λίρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένη ως αποτέλεσμα των προσπαθειών παρέμβασης και ανάλογα με το πώς θα καταλήξουν οι εκλογές, το νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί απότομα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», δήλωσε ο McKenna.

«Πολύ απότομο ράλι» αν κερδίσει η αντιπολίτευση;

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Erdogan είναι ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, ο οποίος δεσμεύτηκε να επαναφέρει τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να περιορίσει τον υψηλότατο πληθωρισμό της Τουρκίας. Και αν η αντιπολίτευση αναδειχθεί νικήτρια, η λίρα θα αρχίσει να βλέπει κάποια ενίσχυση, τουλάχιστον αρχικά, δήλωσε ο Upadhyaya από τη Pioneer Investments.
«Αυτό θα σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ανακτήσει την ανεξαρτησία της, ότι θα της επιτραπεί να ακολουθήσει τις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές», είπε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Upadhyaya, τα υψηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού της χώρας, θα οδηγήσουν σε μια «αρκετά σοβαρή ύφεση» και θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη λίρα.
Ωστόσο, η όποια απότομη θετική αντίδραση θα είναι βραχύβια, σύμφωνα με έκθεση της Commerzbank με ημερομηνία 9 Μαΐου.
«Ο συνασπισμός αποτελείται από μικρότερα κόμματα, τα οποία ενώθηκαν μόνο και μόνο για να διώξουν τον Erdogan», έγραψε ο ανώτερος οικονομολόγος της τράπεζας για τις αναδυόμενες αγορές Tatha Ghose.
«Ο ενθουσιασμός της αγοράς θα μπορούσε να εξασθενήσει εάν ο συνασπισμός αντιμετώπιζε προβλήματα συνεργασίας ή εφαρμογής της πολιτικής, κάτι που θα υπενθύμιζε στις αγορές ότι ο Erdogan μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία», διευκρίνισε η έκθεση.
Παρά ταύτα, ο McKenna της Wells Fargo προβλέπει πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προοπτικές για το νόμισμα. «Σε ένα σενάριο αλλαγής του καθεστώτος, η λίρα μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικές τάσεις πολύ βραχυπρόθεσμα, καθώς σταματούν οι προσπάθειες παρέμβασης στο ξένο νόμισμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να δει ένα πολύ απότομο ράλι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης