Έκθεση της Scope για την Τουρκία
Υπενθυμίζεται πως η Scope αξιολογεί με «Β-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, ορίζοντας αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, η αντιμετώπιση μεγάλων εξωτερικών ανισορροπιών θα απαιτούσε τόσο από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής μετεκλογικά. «Το μέγεθος των οικονομικών προκλήσεων θα απαιτήσει λεπτούς συμβιβασμούς και για τα δύο στρατόπεδα», σημειώνεται.
«Οποιαδήποτε ανοδική πίεση για τις αξιολογήσεις της Τουρκίας είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα μεσοπρόθεσμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων κορυφώθηκε σε πάνω από 15% ημέρες πριν από την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, πριν υποχωρήσει στο 12,8% τη Δευτέρα.
Πίεση στην τουρκική λίρα (-34% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο του 2022), μείωση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων (15,7 δισ. USD στο τέλος Φεβρουαρίου 2023), μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και αυξημένος πληθωρισμός (43,7% ετησίως τον Απρίλιο του 2023 ) θα επιμείνουν με ή χωρίς νέα πολιτική ηγεσία, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για οποιαδήποτε εξομάλυνση της πολιτικής και οικονομική ανάκαμψη.
Η παραμονή του Προέδρου Ερντογάν στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2023, μέρος του βασικού μας σεναρίου, πιθανότατα θα μεταφραστεί σε συνέχεια πολιτικής και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα. Η χαλαρή νομισματική πολιτική, οι ολοένα και πιο περίπλοκοι μακροπροληπτικοί κανονισμοί και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα άφηναν την οικονομία εκτεθειμένη. (…)
Ομοίως, μια πιθανή νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ένα λιγότερο πιθανό αλλά ακόμα πιθανό αποτέλεσμα, θα συνεπαγόταν μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα εν μέσω έλλειψης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Αν και μια αναστροφή του μείγματος πολιτικών θα είναι μακροπρόθεσμα θετική, θα δοκιμάσει την ενότητα ενός πολύ διαφορετικού και άπειρου συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να οικοδομήσει αξιοπιστία. Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές συνθήκες της Τουρκίας μετά τις εκλογές, οι κίνδυνοι θα παραμείνουν, με το χειρότερο σενάριο να είναι κάποιο είδος πολιτικού αδιεξόδου, χωρίς ξεκάθαρα ή αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα και τη χάραξη οικονομικής πολιτικής να παραμένουν σε κενό», υπογραμμίζει η Scope.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών