Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιστωτικό κραχ τους επόμενους 6-12 μήνες βλέπει η Deutsche Bank - Έρχεται επέλαση χρεοκοπιών

Πιστωτικό κραχ τους επόμενους 6-12 μήνες βλέπει η Deutsche Bank - Έρχεται επέλαση χρεοκοπιών
Η επέλαση των αθετήσεων φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank
Οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες πρόκειται να φέρουν ένα κύμα αθετήσεων και να οδηγήσουν σε ύφεση, καθώς το σκληρότερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον θα βάλει τελικά τέλος στην έκρηξη δανεισμού των τελευταίων 20 ετών, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας επεσήμαναν την έκρηξη της πίστωσης που διήρκεσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξάνουν τον δανεισμό καθώς οι αγορές απολάμβαναν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Όμως αυτή η εποχή πλησιάζει στο τέλος της με αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και υψηλότερα επιτόκια.
Η επέλαση των αθετήσεων φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει, με τις αθετήσεις των ομολόγων υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ να αυξάνονται στο 2,1% από 1,1% πέρυσι και τις αθετήσεις δανείων να αυξάνονται στο 3,1% από 1,4% πέρυσι.
Στην κορύφωσή τους, οι αθετήσεις πληρωμών σε ομόλογα υψηλής απόδοσης θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 9%.
Εν τω μεταξύ, οι αθετήσεις δανείων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 11,3%.
Αυτό είναι κοντά στο ιστορικό υψηλό του 12% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, αν και η συνολική πιστωτική έκρηξη θα είναι πιθανότατα λιγότερο σοβαρή από το 2008, προέβλεψε η τράπεζα.

Ο ρόλος της νομισματικής σύσφιξης

"Οι δείκτες του κύκλου μας σηματοδοτούν ότι επίκειται ένα κύμα αθέτησης πληρωμών.
Η αυστηρότερη πολιτική της Fed και της ΕΚΤ εδώ και 15 χρόνια συγκρούεται με την υψηλή μόχλευση που βασίζεται σε οριακά περιθώρια κέρδους", ανέφεραν οι αναλυτές, χαρακτηρίζοντας τις χρεοκοπίες "βραχυπρόθεσμο κίνδυνο" για τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
Οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σηματοδοτούν επίσης ότι μια ύφεση θα ακολουθήσει το τέλος της πιστωτικής έκρηξης.
Ο δείκτης πιστωτικής ύφεσης της Deutsche Bank στις ΗΠΑ αναβοσβήνει μια πιθανότητα 35-40% ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, την υψηλότερη ένδειξη από την εποχή της πανδημίας.
"Σήμερα, αυτό το μοντέλο μας λέει όλο και περισσότερο να πουλήσουμε", ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.
Η Wall Street προετοιμάζεται για μια πιστωτική κρίση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank φέτος, η οποία πυροδότησε μια αλυσίδα χρεοκοπιών αρκετών τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τον δανεισμό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουν καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley, γεγονός που με τη σειρά του έχει καταστήσει πιο πιθανή μια ύφεση το 2023.
Μια ολοκληρωμένη ύφεση σε συνδυασμό με μια πιστωτική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίες εταιρικών χρεών ύψους 1 τρισ. δολαρίων, δήλωσε η Bank of America.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης