Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η αξιολόγηση της Γερμανίας, σταθερό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η αξιολόγηση της Γερμανίας, σταθερό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γερμανίας από τη DBRS
Σχετικά Άρθρα
Σε «ΑΑΑ» (ανώτατη) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας η DBRS Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Το trend αντανακλά την άποψη του καναδικού οίκου αξιολόγησης ότι τα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Γερμανίας παραμένουν σταθερά. Η οικονομία ξεπέρασε αρκετά καλά το ενεργειακό σοκ. Ταυτόχρονα, η δυναμική της ανάπτυξης έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η έντονη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η συνακόλουθη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, έχουν επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση και ιδιαίτερα τις επενδύσεις σε κατοικίες. Επίσης, η εξωτερική ζήτηση από σημαντικές οικονομίες εμπορικών εταίρων έχει υποχωρήσει. Κοιτάζοντας το μέλλον, η DBRS Morningstar πιστεύει ότι η εγχώρια και η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες. Η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να ανακάμψει σταδιακά από τα τέλη του 2023 και μετά, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία πιθανότατα θα υποστηριχθεί από τη σταδιακή κάλυψη των πραγματικών μισθών λόγω των ισχυρών ακόμα αγορών εργασίας. Οι δημοσιονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η απότομη μείωση των τιμών ενέργειας από τα επίπεδα ρεκόρ τους μείωσε σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος. Ως αποτέλεσμα, η DBRS Morningstar αναμένει μέτριο δημοσιονομικό έλλειμμα που θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά το 2023 και το 2024.
Οι αξιολογήσεις Γερμανίας υποστηρίζονται από την ανταγωνιστική και εξαιρετικά ανεπτυγμένη οικονομία της, τη μέτρια επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, την υψηλή θεσμική ποιότητα και τα ισχυρά εξωτερικά οικονομικά της. Επιπλέον, η προσιτότητα του χρέους εξακολουθεί να επωφελείται από τη χαμηλή επιβάρυνση των τόκων. Ωστόσο, η χώρα είναι εκτεθειμένη σε δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις σε σημαντικές μεταποιητικές βιομηχανίες. Οι τιμές ενέργειας είναι απίθανο να επιστρέψουν στα προ-κρίσης επίπεδα, παρά την πρόσφατη πτώση τους. Η αυτοκινητοβιομηχανία της οικονομίας εκτίθεται στη μακροπρόθεσμη πρόκληση της διατήρησης μιας ισχυρής θέσης στην αγορά εν μέσω του παγκόσμιου μετασχηματισμού της βιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός χώρος της Γερμανίας είναι μεγάλος λόγω των μέτριων επιπέδων κρατικού χρέους, του χαμηλού επιτοκίου και της θέσης της Γερμανίας ως ασφαλούς καταφυγίου. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω ήπια μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 64,1% το 2024.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μόλις 0,2% το 2023 πριν επιταχυνθεί στο 1,4% το 2024.
Η DBRS Morningstar αξιολογεί την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του τραπεζικού τομέα ως υγιή. Ενώ ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από διαρθρωτικά προβλήματα όπως η χαμηλή κερδοφορία, οι τράπεζες επωφελούνται από υγιή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας. Επιπλέον, το τρέχον απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι χαμηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης