Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε ΑΑ- επιβεβαιώνεται η Βρετανία, αρνητικό παραμένει το outlook

Fitch: Σε ΑΑ- επιβεβαιώνεται η Βρετανία, αρνητικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου
Σχετικά Άρθρα
Σε «ΑΑ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου η Fitch Ratings, διατηρώντας σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν μια υψηλού εισοδήματος, μεγάλη, διαφοροποιημένη και ευέλικτη οικονομία, ένα αξιόπιστο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής, βαθιές κεφαλαιαγορές και το καθεστώς του διεθνούς αποθεματικού νομίσματος της στερλίνας, που παρέχει άφθονη χρηματοδοτική ευελιξία. Αυτά τα πλεονεκτήματα τίθενται έναντι του υψηλού δημόσιου και εξωτερικού χρέους και της αβεβαιότητας σχετικά με την τελική μορφή της οικονομικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αβέβαιες προοπτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεδομένου του προκλητικού μακροοικονομικού πλαισίου, της ασθενούς ανάπτυξης, του κινδύνου για επίμονο πληθωρισμό, του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, των πιέσεων στις δαπάνες και της πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί λόγω του επίμονου πληθωρισμού, της πιθανότητας συνεχιζόμενων υψηλών επιτοκίων, των πιέσεων στις δαπάνες. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 101% του ΑΕΠ το 2022, αλλά αναμένεται να διογκωθεί στο 104,8% του ΑΕΠ έως το 2024.
«Αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώσει μια ήπια ύφεση (πραγματική συρρίκνωση 0,1%) το 2023, καθώς η ισχύς της αγοράς εργασίας και τα μέτρα κρατικής στήριξης μετριάζουν εν μέρει τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Η άποψή μας ότι η νομισματική πολιτική της ΒοΕ θα παραμείνει αυστηρή σημαίνει ότι αναμένουμε ασθενή ανάκαμψη το 2024 με ανάπτυξη 1%. (…)
Παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο από το ανώτατο όριο του 11,1% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη χαλάρωση των τιμών ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,8% σηματοδοτώντας ισχυρές πιέσεις στην εγχώρια ζήτηση και στενή αγορά εργασίας. Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 7,5% το 2023», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης