Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από την κερδοφορία – Ευκαιρία να αυξήσουν την κάλυψη των απομειωμένων δανείων

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από την κερδοφορία – Ευκαιρία να αυξήσουν την κάλυψη των απομειωμένων δανείων
Οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν ορισμένες πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και είναι πιθανό να επωφεληθούν από την υψηλότερη κερδοφορία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης των απομειωμένων δανείων
Υψηλότερα έσοδα από τόκους, επιβράδυνση της επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και ελεγχόμενη δυναμική των καταθέσεων, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες διατηρούν το κόστος υπό έλεγχο.
Οι χρεώσεις απομείωσης δανείων (LIC) θα είναι επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, καθώς η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Οι LICs θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου πιθανόν να κυμανθούν στα επίπεδα του 2022.
Στην Ελλάδα αναμένει ότι τα LICs θα είναι 80 μ.β. - 90 μ.β., σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 60 μ.β..
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν ορισμένες πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και είναι πιθανό να επωφεληθούν από την υψηλότερη κερδοφορία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης των απομειωμένων δανείων.
Επίσης, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επίσης πολύ χαμηλά επιτόκια μετακύλισης, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την Ισπανία, για τις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών, αλλά τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά και για τις εταιρικές καταθέσεις.
Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις μειώθηκαν ακόμη και στην Κύπρο τον Απρίλιο και παραμένουν μακράν τα χαμηλότερα στη νότια Ευρώπη.

Ισχυρή ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σημαντικά για πολλές τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, κατά 40% περίπου σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 23.
Η αύξηση ήταν ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε η Fitch Ratings, αντανακλώντας τις σημαντικές αυξήσεις του επιτοκίου καταθετικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ (2021: -0,5%, Ιούνιος 2023: 3,5%), την αναπροσαρμογή μεγάλου όγκου δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και την περιορισμένη αναπροσαρμογή των καταθέσεων πελατών.
Αυτό επιτάχυνε την ενίσχυση των εσόδων και των λειτουργικών κερδών, ενισχύοντας την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Ο οίκος αναμένει ότι τα απομειωμένα δάνεια θα αρχίσουν να αυξάνονται, αν και οι αυξήσεις της ανεργίας είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένες, και το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 23 ήταν γενικά καλύτερο από το αναμενόμενο, υποστηρίζοντας τη δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού.

Οι καταθέσεις αλλάζουν εστίαση

Τα beta των καταθέσεων ήταν πολύ χαμηλά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, λόγω του μεγάλου μεριδίου των καταθέσεων που δεν είναι ευαίσθητες στις τιμές (κυρίως καταθέσεις όψεως των νοικοκυριών), αλλά και του μικρού ανταγωνισμού για καταθέσεις, ο οποίος απορρέει από την υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια.
Οι μετατοπίσεις από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές ήταν περιορισμένες.
Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν υγιή και λεπτομερή δικαιόχρηση καταθέσεων λιανικής και επιχειρήσεων και οι μεγάλες τράπεζες που καθορίζουν τις τιμές δεν έχουν ακόμη αρχίσει να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί τους πρώτους μήνες του 2023, εν μέρει λόγω της στροφής σε προϊόντα εκτός ισολογισμού με υψηλότερες αποδόσεις, επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και προπληρωμές δανείων, υπό το πρίσμα της αύξησης των επιτοκίων.
Ο αντίκτυπος της μείωσης των καταθέσεων στο προφίλ ρευστότητας των τραπεζών αντισταθμίζεται γενικά από τη συγκρατημένη αύξηση των δανείων λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης