Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Στο επίκεντρο των αγορών η ομιλία του προέδρου της Fed (ΗΠΑ) στις 25/8 - Ανοικτή η πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων

tags :
ING: Στο επίκεντρο των αγορών η ομιλία του προέδρου της Fed (ΗΠΑ) στις 25/8 - Ανοικτή η πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων
Οι αποδόσεις των ομολόγων δέχθηκαν σημαντική ανοδική πίεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημόσιου χρέους από τη Fitch
Τις δικές της εκτιμήσεις επισημαίνει η τράπεζα ING αναφορικά με τις εξελίξεις που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στις αναπτυγμένες οικονομίες (εβδ. 21-15 Αυγούστου).
Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ σχολιάσει το βασικό γεγονόες της επόμενης εβδομάδας το οοποίο θα είναι η ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, οι ανακοινώσεις στοιχείων για το κλίμα της ευρωζώνης θα δώσουν μια ιδέα για το εάν οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου 2023 συνεχίζουν να είναι ζοφερές.
Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις δημοσιεύσεις των PMI στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναζητούν λύσεις για τον πληθωρισμό.

ΗΠΑ

Οι αποδόσεις των ομολόγων δέχθηκαν σημαντική ανοδική πίεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημόσιου χρέους από τη Fitch και τα συνεχιζόμενα ισχυρά στοιχεία που θέτουν αμφιβολίες για το πόσο επιθετικές θα είναι οι ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έχουν αλλάξει ελάχιστα με μόλις 3 μονάδες βάσεις αυστηρότερες τιμές για τη συνεδρίαση της FOMC του Σεπτεμβρίου και 10 μονάδες βάσης συνολικά για τον Νοέμβριο.
Το αποκορύφωμα για την επόμενη εβδομάδα θα είναι η συνεδρίαση στο Jackson Hole της Fed στο οποίο θα συζητηθούν έντονα οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική. Το επίκεντρο των αγορών θα εστιάσει όμως στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell το πρωί της Παρασκευής 25/8. Δεδομένης της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, των πιο μετριοπαθών εξελίξεων στο κόστος εργασίας και των λιγότερων προσλήψεων παρά την έντονη δραστηριότητα, η ING εκτιμά ότι θα στηρίξει την υπόθεση για μια παύση Σεπτεμβρίου, αλλά θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω πιθανή αύξηση των επιτοκίων είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο.
Όπως συνεχίζει η τράπεζα, οι καθυστερημένες επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων και των ταχέως αυστηρότερων όρων δανεισμού θα σημαίνουν ότι αυτή η τελική αύξηση δεν θα απαιτηθεί, ενώ η εξάντληση των αποταμιεύσεων της εποχής της πανδημίας και η επανεκκίνηση της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων θα λειτουργήσουν ως πρόσθετο φρένο για την οικονομική δραστηριότητα που θα συμβάλει επίσης στη συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού.

Ευρωζώνη: Ο PMI αφηγείται μια ιστορία αποδυνάμωσης των επιδόσεων

Με τους δείκτες μεταποίησης PMI να υποχωρούν σταθερά τους τελευταίους μήνες και τον σύνθετο PMI τώρα πολύ κάτω από το 50, η επόμενη εβδομάδα θα αφορά τα γεγομένα για το εάν το τρίτο τρίμηνο 2023 θα συνεχίσει να φαίνεται ζοφερό όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις.
Ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν πραγματικά καλύτερο από το αναμενόμενο όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, ο PMI κάνει αναφορά για αποδυνάμωση των επιδόσεων και θα είναι βασικό να δούμε αν ο Αύγουστος διατήρησε ή διαφοροποίησε κάπως την εικόνα.
Οι PMI του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν ενδείξεις για τον πληθωρισμό
Όπως και στην ευρωζώνη, η ING εκτιμά ότι οι PMI του Ηνωμένου Βασιλείου θα τονίσουν την αυξανόμενη στασιμότητα στον τομέα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη μεταποίηση.
Όσον αφορά τον πρώτο τομέα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα εστιάσει περισσότερο για το εάν οι έρευνες δείχνουν βελτιώσεις στην εξέλιξη του πληθωρισμού. Πάντως, τα στοιχεία στο τελευταίο δελτίο τύπου PMI από την S&P Global δείχνουν ότι η απάντηση είναι «ναι».
Όπως τόνιζε η έκθεση, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας απομακρύνουν την πίεση από τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγής από τις εταιρείες και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Τούτου λεχθέντος, η BoE φαίνεται να έχει περιορισμένη εμπιστοσύνη στις έρευνες, οι οποίες υποδεικνύουν μια καλύτερη ιστορία πληθωρισμού εδώ και μήνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφραστεί σε βελτιώσεις στα επίσημα στοιχεία. Η ING αναμένει αύξηση τον Σεπτεμβρίου, με ελπίδες για μια μέτρια βελτίωση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών για καλύτερες επιδόσεις τον Νοέμβριο.



MicrosoftTeams-image_12.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης