Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζοφερές προβλέψεις από αναλυτές: Τα σύννεφα θα γίνουν τυφώνας, οι κεντρικές τράπεζες θα ματώσουν και άλλο την οικονομία

Ζοφερές προβλέψεις από αναλυτές: Τα σύννεφα θα γίνουν τυφώνας, οι κεντρικές τράπεζες θα ματώσουν και άλλο την οικονομία
Οι κεντρικές τράπεζες αδυνατούν να σκοτώσουν το «θηρίο» του πληθωρισμού
Σημαντική επιβράδυνση αναμένεται να σημειώσουν το 2024 οι οικονομίες παγκοσμίως λόγω των επίμονα υψηλών επιτοκίων, παρά την καλύτερη του αναμενομένου απόδοσή τους το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πλειάδα οικονομολόγων στους Financial Times.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εταιρεία συμβούλων Consensus Economics, η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024, από 2,4% που αναμένεται να σημειώσει η οικονομία φέτος.
Οι οικονομολόγοι αναβάθμισαν τις προσδοκίες τους για τη φετινή απόδοση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την αρχή του έτους λόγω της απροσδόκητα ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης και των αγορών εργασίας.
Η επιβράδυνση του 2024 θα είναι αποτέλεσμα –εν μέρει– «μερικών βασικών αριθμητικών επιδράσεων», της καλύτερης παραγωγής φέτος, που θα ισοπεδωθεί στη συνέχεια, δήλωσε ο Simon MacAdam, οικονομολόγος στην Capital Economics.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και οι οικονομολόγοι «είχαν γίνει πραγματικά πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές το 2024».
Η προσοχή επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι η επίμονα υψηλή ζήτηση θα διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας τους ρυθμιστές των επιτοκίων στις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αυξημένο και για το επόμενο έτος.
«Η ζήτηση υπηρεσιών συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό αμείωτη, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται», δήλωσε ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος στην αμερικανική τράπεζα Citi.
«Το 2024 θα εκδηλωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό πολλές αδυναμίες που κάνουν φέτος τις εμφάνισή τους».
Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, «θα υπάρξει ύφεση, απλώς πρόκειται να έρθει αργότερα», είπε ο Sheets.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η Federal Reserve αναμενόταν να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων φέτος.
Ωστόσο, η ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αυξήσουν το κόστος δανεισμού, σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 5,5% και 5,75% τον Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει την άνοιξη του επόμενου έτους.
Η πλέον ισχυρή πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει την ύφεση φέτος «σημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταπνίξει πλήρως τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα πιο αργή ανάπτυξη το 2024», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.
Όπως προσθέτει ο οικονομολόγος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, η ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκε «κάπως καλύτερα από ό,τι φοβόταν», εκτός από τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων από μείον 0,5% τον Ιούνιο του 2022 στο σημερινό 3,75% ενώ δεν αναμένεται να αρχίσει περικοπές πριν από το επόμενο έτος.
Η BoE αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 5,75%, μέχρι το τέλος του έτους και δεν θεωρείται πιθανό να ξεκινήσει μειώσεις μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024.

Κίνα

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας μετά την ανάκαμψη μετά την πανδημία ενίσχυσε την απαισιοδοξία των οικονομολόγων.
Ο Christian Keller, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στη Barclays, περιέγραψε την επιβράδυνση της χώρας ως «δομική».
«Η κατεύθυνση για το 2024 προοιωνίζεται ξεκάθαρα περαιτέρω παγκόσμια επιβράδυνση», πρόσθεσε ο Keller.
Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ σήμαιναν ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν, κατά μέσο όρο, πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 0,6% το 2024, από 1,9% φέτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρωζώνη είναι πιθανό να διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό επιτοκιακών αυξύσεων, ενώ η Κίνα πρόκειται να αντιμετωπίσει διαρθρωτικά προβλήματα και ύφεση στη μεταποίηση και τις εξαγωγές.
Οι οικονομίες πολλών αναδυόμενων αγορών, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, εξέπληξαν επίσης τους αναλυτές σε ανοδική πορεία φέτος, ενώ η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αναμένεται να στηρίξει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης