Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βλέπει άνοδο έως 40% στις ελληνικές τράπεζες η Piraeus Securities – Οι τιμές στόχοι

Βλέπει άνοδο έως 40% στις ελληνικές τράπεζες η Piraeus Securities – Οι τιμές στόχοι
Όσον αφορά τους δείκτες P/TBVPS, η Alpha Bank συναλλάσσεται με discount 30% σε σχέση με την Eurobank και την Εθνική
Απόδοση έως 40%, από τον συνδυασμό της ανόδου της τιμής και των μερισμάτων, βλέπει η Piraeus Securities για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα είναι θετικές, εξισορροπώντας τις προσδοκίες μας για ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, την περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία χάρη στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των προηγούμενων ετών και τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα έσοδα που υποστηρίζονται από υψηλή βαθμό συγκέντρωσης του κλάδου.
Παρά την αύξηση κατά 60% των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount 30% κατά μέσο όρο στο στοχευμένο πολλαπλάσιο των P/TBVPS, το οποίο αποδίδεται στις αναβαθμίσεις του ROTE μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 και τη μείωση του COE που σχετίζεται με την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να επαναφέρουν τη διανομή μερισμάτων το 2024 από τα κέρδη του 2023.

Οι τιμές στόχοι

Οι παραδοχές της Piraeus Securities περιλαμβάνουν αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον 3,0%, αύξηση δανείων κατά 5,0% και μείωση του πληθωρισμού στο 2,0% που θα οδηγήσει τα επιτόκια πολιτικής στο 2,0% ή χαμηλότερα έως το 2025.
Τα επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν πάνω από 2,0% και ρο κόστος κινδύνου θα πέσει κάτω από 0,7%.
Χρησιμοποιεί επίσης δείκτες ROTE 9,5% για την Alpha Bank, 11,5% για την Εθνική και 12,5% για την Eurobank και COE 11,8%.
Έτσι, τοποθετεί τις τιμές στόχους στα 2,15 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,20 ευρώ για τη Eurobank και στα 7,8 ευρώ για την Εθνική.
Η αναμενόμενη απόδοση στους μετόχους από τις ανατιμήσεις των τιμών των μετοχών και τις διανομές μερισμάτων μπορεί να ξεπεράσει το 40%, αναφέρει η Piraeus Securities.

Θετικές οι συστάσεις

Η Piraeus Securities αναφέρει ότι είναι εξίσου θετική σε όλες τις τράπεζες.
Η Eurobank έχει καλύτερο προφίλ κερδοφορίας και ανάπτυξης, εν μέρει λόγω της διεθνούς παρουσίας της, με τα ξένα περιουσιακά στοιχεία να αντιπροσωπεύουν σήμερα το 28% του ενεργητικού του ομίλου, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής της Ελληνικής Τράπεζας.
Η Εθνική θα μπορούσε να είναι μια επενδυτική επιλογή χαμηλότερου κινδύνου σε περιόδους αβεβαιότητας της αγοράς χάρη στη ρευστότητα, την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, την κάλυψη NPE και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Όσον αφορά την Alpha Bank, υπάρχει περιθώριο για αναβάθμιση της κερδοφορίας λόγω της μείωσης του κόστους κινδύνου, που αυτή τη στιγμή υπερτερεί των ομοτίμων σε συνδυασμό με ελκυστικά πολλαπλάσια.
Όσον αφορά τους δείκτες P/TBVPS, η Alpha Bank συναλλάσσεται με discount 30% σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης