Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα κορύφωσης των επιτοκίων, αλλά... η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα κορύφωσης των επιτοκίων, αλλά... η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει
Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να φτάσει στο στόχο του 2% έως το 2025
Σχετικά Άρθρα

Οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θεωρείται πλέον ευρέως ότι έχουν φτάσει ή βρίσκονται στα πρόθυρα στα πρόθυρα κορύφωσης των επιτοκίων. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, «φούντωσαν» τα σενάρια για «παύση». Αν και η συνοδευτική της δήλωση δεν απέκλεισε -σε καμία περίπτωση- περαιτέρω αυξήσεις, ανέφερε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα που αν «διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν ζοφερές και πρόκειται να πλήξουν σκληρά τα νοικοκυριά. Οι μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για την ευρωζώνη βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 5,6% φέτος, από 5,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 3,2% το επόμενο έτος, από 3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Αλλά η πρόβλεψη για το 2025, ένα από τα πιο προσεκτικά παρακολουθούμενα μεγέθη της που μετρούν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, μειώθηκε από 2,2% σε 2,1%.
Η συζήτηση θα μετατοπιστεί τώρα στο πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο, δήλωσαν οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Holger Schmieding της Berenberg, μετά την ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν ότι δεν βλέπουν μειώσεις επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο του 2024, υπονοώντας μια 12μηνη παύση στο 4%.

Η πορεία του πληθωρισμού

Ωστόσο, οι προκλήσεις σε αυτό παραμένουν, με μία από αυτές να είναι η προοπτική σημαντικά υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό ανέβηκαν πρόσφατα σε υψηλό 10 μηνών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το κόστος των αγαθών και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ.
Ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital, δήλωσε ότι παρά τη συναίνεση γύρω από το τέλος του κύκλου αυξήσεων της ΕΚΤ, «ένα εναλλακτικό και λιγότερο αισιόδοξο σενάριο παραμένει πιθανό: ο πληθωρισμός είναι εκπληκτικά ισχυρός και ανθεκτικός και φαίνεται να είναι διαρθρωτικός».
«Οι πρόσφατοι αποπληθωριστικοί παράγοντες (τιμές αγαθών και εμπορευμάτων) φαίνεται να εξαντλούνται... Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, ελλείψει μιας πιο πειστικής πτωτικής τάσης των τιμών, η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι η μάχη της κατά του πληθωρισμού δεν έχει ολοκληρωθεί, με τον κίνδυνο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στον ορίζοντα», ανέφερε ο Thuin σε σημείωμά του και τόνισε πως «από αυτή την άποψη, οι εξελίξεις των μακροοικονομικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές».

Η Fed

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κατέστησε σαφές τον περασμένο μήνα ότι περαιτέρω αυξήσεις είναι στο τραπέζι και η κεντρική τράπεζα ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να παρουσιάσει νέα επιτάχυνση εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χαλαρώσουν.
Στις προβλέψεις της τον Ιούνιο, οι οποίες είναι πιθανό να αναθεωρηθούν σε αυτή την εβδομάδα, δεν έβλεπε τον πληθωρισμό να φτάνει το 2,1% μέχρι το 2025.
Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό του φέτος τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας, και διαμορφώθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση. Ο πυρήνας του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 4,3% σε ετήσια βάση, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού παρουσίασε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, οι αγορές είναι σχεδόν βέβαιες ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και διχάζονται ως προς το αν θα υπάρξει άλλη αύξηση φέτος. Σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, το 20% ανέμενε τουλάχιστον μία.
«Δεδομένων των σχετικά ισχυρών οικονομικών στοιχείων και του επίμονου πληθωρισμού, [η Fed] θα διατηρήσει μια "γερακίσια" τάση», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της J. Safra Sarasin. Η Fed «πιθανότατα θα εξετάζει ακόμα μία αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, αν και δεν πιστεύουμε ότι θα την κάνει τελικά».
Οι αγορές συνεχίζουν να αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι πρόωρο. Στην ίδια δημοσκόπηση του Reuters, 28 οικονομολόγοι ανέμεναν την πρώτη μείωση στο πρώτο τρίμηνο, ενώ 33 την τοποθετούσαν στο δεύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης