Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Τέλος στα κέρδη-ρεκόρ των ευρωπαϊκών τραπεζών - Στις θετικές εκπλήξεις οι ελληνικές

Scope: Τέλος στα κέρδη-ρεκόρ των ευρωπαϊκών τραπεζών - Στις θετικές εκπλήξεις οι ελληνικές
Το σχόλιο του γερμανικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Οι δύο προβληματικοί κατά το παρελθόν τραπεζικοί κλάδοι της Ευρώπης, Ελλάδα και Ιταλία, αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω βελτίωση στα οικονομική τους μεγέθη το 2024, αποδίδοντας μάλιστα καλύτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες τράπεζες στην ΕΕ, αναφέρει σε σύντομο σχόλιό της η Scope Ratings.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου, την καλύτερη εποπτεία, τις θετικές προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία.
Η Scope ορίζει σταθερό outlook (προοπτικές επαναξιολόγησης) για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, επικαλούμενη την «καλή κερδοφορία, τους καθαρούς ισολογισμούς και τα πλεονάζοντα κεφάλαια που παρέχουν σημαντικά buffers έναντι της επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας και της μέτριας οικονομικής ανάκαμψης».
«Ο κλάδος θα παραμείνει ανθεκτικός φέτος, χάρη στα ισχυρότερα πιστωτικά μεγέθη που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι κίνδυνοι είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Κατά την άποψή μας, η κερδοφορία του κλάδου έχει κορυφωθεί το 2023 και θα αρχίσει να μειώνεται το 2024 και το 2025 λόγω της εξομάλυνσης των επιτοκιακών περιθωρίων και της μέτριας αύξησης του πιστωτικού κινδύνου. Ωστόσο, καμία από τις τράπεζες δεν θα αναφέρει καθαρή ζημία το 2024. (...)
Η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί το 2024 εξαιτίας της μέτριας οικονομικής ανάκαμψης σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος δανεισμού. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει μέτρια και οι επιπτώσεις της θα απορροφηθούν εύκολα από τη συνήθη κερδοφορία των τραπεζών», εκτιμά η Scope.
Βέβαια, ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης σε μεγάλες χώρες της ΕΕ, ιδίως μία αύξηση της ανεργίας, θα μπορούσε να έχει βαθύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού· επίσης, αρνητικά συμβάλλει ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στις καταθέσεις, τόσο μεταξύ τραπεζών όσο και μεταξύ εναλλακτικών αποταμιευτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα έσοδα και την κερδοφορία και, σε πιο ακραία σενάρια, να οδηγήσουν σε ελλείψεις χρηματοδότησης·
ένα σημαντικό οικονομικό ή γεωπολιτικό σοκ, θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο, όπως απέδειξαν οι περιπτώσεις των Silicon Valley Bank και Credit Suisse.
Τα ανοδικά σενάρια περιλαμβάνουν:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης