Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Γιατί το πάρτι στις αγορές θα γίνει «αιματοχυσία» – Πτώση -30% στον S&P 500 ή 3.500 μον. το 2024

JP Morgan: Γιατί το πάρτι στις αγορές θα γίνει «αιματοχυσία» – Πτώση -30% στον S&P 500 ή 3.500 μον. το 2024
Ραγδαία πτώση «βλέπει» για τη Wall Street η JP Morgan...
Σχετικά Άρθρα
Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η τράπεζα JP Morgan, που εκτιμά πτώση έως -30% στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 ή 3.500 μον. μέσα στο 2024.
Πιο αναλυτικά, παρότι οι αγορές και κυρίως η Wall Street ίπταται γράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα απότομο sell-off.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η ανοδική πορεία για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί.
«Εμμένουμε στην άποψη ότι η ανοδική πορεία από εδώ και στο εξής θα είναι περιορισμένη και ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν 20-30% από την κορυφή του 2024», έγραψαν οι αναλυτές σε ενημερωτικό σημείωμα.
Από την άλλη, παρά τη ζοφερή προοπτική τους, η τράπεζα διατηρεί ευνοϊκή άποψη για τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, αναφέροντας ότι αποτελούν ελκυστική επενδυτική ευκαιρία σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες εταιρείες τους σε ανεπτυγμένες αγορές - εκτός Ιαπωνίας.
«Θα μπορούσαν να υποαποδώσουν κατά 200-300 μ.β., αλλά αναμένεται να υπεραποδώσουν 34-59% έναντι του alpha της αγοράς τα επόμενα 2-3 χρόνια», πρόσθεσαν.
Πέρα από τα παραπάνω, η JP Morgan επισημαίνει αποκλίσει, που σηματοδοτούν πιθανή αστάθεια και κίνδυνο.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων που συνήθως προοιωνίζεται οικονομική ύφεση – αν και οι εκτιμήσεις επί των κερδών προαναγγέλλουν επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Διαπιστώνεται επίσης απόκλιση ρεκόρ μεταξύ της απόδοσης των μικρών και μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων, γεγονός που υποδηλώνει πως διαβιούμε σε περιβάλλον ρίσκου, παρότι οι υψηλές κεφαλαιοποιήσεις γράφουν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά.
Επιπλέον, οι αναλυτές επισημαίνουν την απουσία ασφάλιστρου κινδύνου στις μετοχές των ΗΠΑ, με τις αποδόσεις επί των κερδών να υποχωρούν κάτω από το επίπεδο του επιτοκίου της Federal Reserve.
Ένα άλλο red flag είναι τα χαμηλά περιθώρια αποδόσεων, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, που αναμένεται να επιδεινωθούν, δεδομένων των σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες – τις πιο επιθετικές εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια – σε μια εποχή που οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι σημαντικά πιο αδύναμοι από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008.
«Στην 25χρονη καριέρα μας είδαμε παλαιότερα τις αγορές μετοχών να συμπεριφέρονται παράλογα και αυτές είναι στιγμές που πρέπει να ενεργούμε με προσοχή, καθώς το 2 + 2 ΠΑΝΤΑ καταλήγει να είναι 4», λένει οι αναλυτές.

Όλα θυμίζουν λίγο πριν το σκάσιμο της φούσκας των dot

Στο μεταξύ, η κυριαρχία των 10 μεγαλύτερων μετοχών στις αγορές των ΗΠΑ δημιουργεί ολοένα και περισσότερες ομοιότητες με τη φούσκα των dot-com, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός sell off, σύμφωνα με ποσοτικούς στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan.
Το μερίδιο των δέκα κορυφαίων μετοχών του MSCI USA Index, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποκαλούμενων μετοχών τεχνολογίας «Magnificent Seven», έχει αυξηθεί στο 29,3% μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Khuram Chaudhry.
Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ιστορικό μερίδιο αιχμής του 33,2%, που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2000.
Επιπλέον, μόνο τέσσερις τομείς εκπροσωπούνται στους 10 πρώτους, σε σύγκριση με την ιστορική διάμεση τιμή των έξι, διαπίστωσαν οι αναλυτές στρατηγικής.
Ενώ οι παραλληλισμοί μεταξύ του τρέχοντος περιβάλλοντος και της κερδοσκοπικής φρενίτιδας γύρω από τις μετοχές του Διαδικτύου στις αρχές του αιώνα απορρίπτονται συχνά, η ανάλυση δείχνει ότι οι συνθήκες «είναι πολύ πιο παρόμοιες από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί».
«Το βασικό στοιχείο είναι ότι οι εξαιρετικά συγκεντρωμένες αγορές παρουσιάζουν σαφή και παρόντα κίνδυνο για τις αγορές μετοχών το 2024», έγραψαν.
«Ακριβώς όπως ένας πολύ περιορισμένος αριθμός μετοχών ήταν υπεύθυνος για την πλειονότητα των κερδών στον MSCI USA, οι υποχωρήσεις στο top 10 θα μπορούσαν να τραβήξουν τις αγορές μετοχών μαζί τους».
Οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς η οικονομία διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο, με την αύξηση των στοιχημάτων μείωσης επιτοκίων να τροφοδοτεί το ράλι περαιτέρω τους τελευταίους μήνες του 2023.
Η αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε επίσης μετοχές τεχνολογίας όπως η Nvidia και Microsoft, προκαλώντας προειδοποιήσεις για φούσκα.
b72064b7b4b9b2cb7104bd4b3deb0cc9.jpg
Ακραίες αποτιμήσεις

Οι 10 κορυφαίες μετοχές του MSCI USA έχουν υψηλότερο premium αποτίμησης σε σχέση με τον υπόλοιπο δείκτη σε σύγκριση με το ύψος της φούσκας dot-com, παρόλο που οι αποτιμήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν σημαντικά πιο ακραίες από τώρα, είπαν οι αναλυτές στρατηγικής.
«Οι αποτιμήσεις που είναι χαμηλότερες σε απόλυτες τιμές θα υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι γύρω από τη συγκέντρωση δεν είναι επί του παρόντος της ίδιας τάξης μεγέθους όπως στην εποχή του dot-com», δήλωσε η ομάδα του Chaudhry.
Ωστόσο, οι αναλυτές στρατηγικής προειδοποίησαν ότι οι εξαιρετικά τεταμένες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι ένας δείκτης ότι η συγκέντρωση πλησιάζει τα όριά της, απαιτώντας διόρθωση.
Η πιθανότητα ο ευρύτερος δείκτης να ξεπεράσει την πρώτη δεκάδα στο εγγύς μέλλον γίνεται όλο και πιο πιθανή, ανέφεραν.
«Δεδομένης της φύσης του μεγέθους των πρόσφατων κινήσεων, καθώς και των ακραίων σημείων στη θέση των μετοχών, αναμένουμε ότι θα πραγματοποιηθούν διορθώσεις στην αγορά μετοχών, οι οποίες μπορεί κάλλιστα να οφείλονται στην αδυναμία στο top 10», ανέφεραν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης