Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί και η DBRS: Απειλή για τις τράπεζες τα δάνεια σε ακίνητα γραφείων

Προειδοποιεί και η DBRS: Απειλή για τις τράπεζες τα δάνεια σε ακίνητα γραφείων
Η επιδείνωση του κλίματος πιθανότατα θα συμβάλει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης
Σχετικά Άρθρα

Για τις επιπτώσεις της κρίσης των ακινήτων στις τράπεζες προειδοποιούν και οι αναλυτές της Morningstar DBRS, μετά από τις σχετικές αναφορές της ΕΚΤ και άλλων σημαντικών αναλυτών.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες παγκοσμίως θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από δάνεια σε ακίνητα γραφείων,  καθώς η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων οδηγεί σε περισσότερες χρεοκοπίες.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η απότομη πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι έχουν αφήσει έκθετους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν αν εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, όπως τονίζεται.
Αρκετές τράπεζες, όπως η Wells Fargo και  η JPMorgan στις ΗΠΑ και η Deutsche Bank στη Γερμανία, έχουν αυξήσει το ύψος των αποθεματικών τους για κάλυψη από πιθανές απώλειες από δάνεια γραφείων, ιδίως για την κάλυψη της έκθεσης τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιατί ανησυχούν οι αγορές

Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τα ανοίγματα των τραπεζών σε ακίνητα, με τις ανησυχίες αυτόν τον μήνα να επικεντρώνονται σε μικρότερες τράπεζες όπως η New York Community Bank και η Deutsche Pfandbriefbank οδηγώντας σε απότομες πτώσεις τις αντίστοιχες τιμές των μετοχών τους.
Οι αναλυτές της Morningstar DBRS δήλωσαν ότι περίμεναν περαιτέρω αναθεωρήσεις.
«Κατά την άποψή μας, πολλές τράπεζες θα χρειαστεί να προβούν σε ορισμένες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις αποτιμήσεις ακινήτων και, ως εκ τούτου, να υποστούν υψηλότερες προβλέψεις και απώλειες δανείων», τονίζει ο Nicola de Caro, Senior Vice President of Global Financial Institutions της Morningstar DBRS.
«Δεδομένης της ανανεωμένης πίεσης στην αγορά μετά την τραπεζική αναταραχή της περασμένης άνοιξης, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τυχόν πιθανές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα των καταθετών στις τράπεζες», εξηγεί.

Υψηλό κόστος χρηματοδότησης

Η επιδείνωση του κλίματος πιθανότατα θα συμβάλει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ακόμη και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους κινδύνους να επιδεινώνονται από την αυστηροποίηση των προτύπων τραπεζικού δανεισμού.
Ενώ ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών γραφείου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένος για τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα, οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να προβούν σε περαιτέρω προσαρμογές ελλείψει μιας «πραγματικής ανάκαμψης» για τον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης