Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται σε θετικό το trend της Ιρλανδίας, στο AA (low) η αξιολόγηση

DBRS: Αναβαθμίζεται σε θετικό το trend της Ιρλανδίας, στο AA (low) η αξιολόγηση
Προετοιμάζει την αναβάθμιση της Ιρλανδίας ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) της Ιρλανδίας η DBRS Ratings, διατηρώντας στο AA (low) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, το θετικό trend αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Ιρλανδίας. Μετά την παροχή ουσιαστικής δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πληθωριστικού σοκ, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί μετατράπηκαν σε σημαντικά πλεονάσματα το 2022 και το 2023 και η κυβέρνηση προβλέπει διαρθρωτικό πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.
Τα ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν σε απότομη πτώση των δεικτών του δημόσιου χρέους. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας (CBI) εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του Τροποποιημένου Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ*) μειώθηκε από 107,4% το 2020 σε 78,4% το 2023, και το προβλέπει θα μειωθεί στο 73,6% το 2024.
Η Morningstar DBRS βλέπει επίσης θετικά τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο μακροπρόθεσμων ταμείων αποταμίευσης που εάν κεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των δημόσιων οικονομικών και να προετοιμάσουν την Ιρλανδία να διαχειριστεί καλύτερα τις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις.
Η ιρλανδική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Η εγχώρια οικονομία διατήρησε μέτρια αλλά θετική ανάπτυξη εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, ασθενέστερου παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού και ορισμένων προσωρινών επιπτώσεων. Η εγχώρια οικονομία αναμένεται να επεκτείνεται ετησίως κατά περίπου 2% την περίοδο 2024-2026, λόγω των καταναλωτικών δαπανών και της κατασκευής κατοικιών.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας υποστηρίζονται από τη θεσμική ισχύ της χώρας, τις ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές ροές, την ευέλικτη αγορά εργασίας, το νέο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Αυτά τα χαρακτηριστικά υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της. Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, τα οφέλη για την οικονομία μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ιρλανδία, συνοδεύονται από κάποιο κίνδυνο συγκέντρωσης και οικονομική αστάθεια, η οποία, εάν δεν διαχειριστεί σωστά, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δημοσιονομικές ευπάθειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης