Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Βουνό χρέους 2 τρισ. δολαρίων λήγει στα εμπορικά ακίνητα έως το 2026 – Τρέμουν μία κρίση οι τράπεζες

ΗΠΑ: Βουνό χρέους 2 τρισ. δολαρίων λήγει στα εμπορικά ακίνητα έως το 2026 – Τρέμουν μία κρίση οι τράπεζες
Τα 670 δισ. δολάρια είναι «κόκκινα δάνεια»
Σχετικά Άρθρα
Στο ασύλληπτο ποσό των 2 τρισεκ. δολαρίων ανέρχονται τα δάνεια στον αμερικανικό κλάδο εμπορικών ακινήτων που λήγουν έως το 2026, με τα 670 δισεκ. δολάρια, μάλιστα, να θεεωρούνται ως προβληματικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στους Financial Times ο Barry Gosin, CEO της Newmark, τα 929 δισεκ. εκ των 2 τρισεκ. δανείων λήγουν εντός του 2024, αυξάνοντας έτσ την ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ για μία επανάληψη της επώδυνης κρίσης του 2008.
Επισημαίνεται πως η Newmark διαχειρίστηκε την πώληση δανείων 50 δισεκ. δολαρίων της χρεοκοπημένης Signature Bank.
Η Newmark υπογραμμίζει ότι τα 2 τρισεκ. δολάρια εμπορικών στεγαστικών δανείων που λήγουν έως το 2026, ενδεχομένως να αναχρηματοδοτηθούν με υψηλότερα επιτόκια.
«Οι τράπεζες θα βρεθούν υπό πίεση. Όποιος πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στην αγορά γραφείων τα τελευταία πέντε χρόνια θα έχει πρόβλημα. Κάποιες τράπεζες θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τα δάνειά τους ή να βρουν άλλους τρόπους να μειώσουν την έκθεσή τους στον κλάδο εμπορικών ακινήτων», σχολιάζει ο κ. Gosin.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο αναλυτής του Bloomberg James Crombie, προειδοποιούσε και αυτός πως ένας τεράστιος όγκος χρέους 1 τρισεκ. δολαρίων στον κλάδο εμπορικών ακινήτων, απειλεί ευθέως τις αμερικανικές τράπεζες το 2024, εν μέσω αυξημένων επιτοκίων και επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας παγγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, τα ομόλογα που λήγουν στον κλάδο για το τρέχον έτος και επηρεάζουν άμεσα τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, φθάνουν το 1 τρισεκ. δολάρια, τη στιγμή που το ποσοστό αθέτησης πληρωμών για τον εν λόγω κλάδο έχει αυξηθεί στο 6,5%.
Αυτή η κατάσταση εγείρει ανησυχίες για πιθανές χρεοκοπίες εταιρειών του κλάδου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών, θυμίζοντας προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του MLIV Pulse, περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το «άγχος» στις τράπεζες λόγω των εμπορικών ακινήτων θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών αναφέρει ότι 929 δισεκ. δολάρια, ή το 20% του συνόλου των 4,7 τρισεκ. δολαρίων σε εμπορικά στεγαστικά δάνεια, πρόκειται να λήξουν φέτος, σημειώνοντας αύξηση 28% από το 2023. Αυτή η αύξηση του χρέους που λήγει, οφείλεται ήδη σε προηγούμενες ανταλλαγές και παρατάσεις.
Αυτή η άνοδος του κινδύνου σηματοδοτεί πιθανά προβλήματα για εκατοντάδες μικρές περιφερειακές τράπεζες, όπως σημειώνει ο Bruce Richards, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Marathon Asset Management. «Ο φόβος είναι ότι μια αύξηση των χρεοκοπιών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα χρεοκοπιών τραπεζών, με σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία».

Τα εμπορικά ακίνητα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ακολουθώντας μόνο το σταθερό εισόδημα και τις μετοχές. Παρά το γεγονός ότι οι «Magnificent Seven» μετοχές οδήγησαν τους δείκτες της Wall Street σε νέα υψηλά, η αγορά εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ύφεσης, ιδιαίτερα στον τομέα των γραφείων.
Αναλυτές της Goldman Σαψησ έγραψαν σε σημείωμα για τους πελάτες της τράπεζας, στον οποίο επικαλούνταν τα στοιχεία από τον «Dodge Momentum Index», έναν κορυφαίο δείκτη 12 μηνών για τις κατασκευαστικές δαπάνες για κτίρια μη κατοικιών. Διαπιστώνουν ότι ο δείκτης αυξήθηκε 0,1% τον Ιανουάριο στο 184,1 από 183,9 τον Δεκέμβριο, αλλά μειώθηκε κατά 8% από 199,3 σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αναγνώσεις τους επόμενους μήνες δεδομένου των αυξημένων κινδύνων».
Εν τω μεταξύ, ο Architecture Billings Index (ΑΒΙ) βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης, στο 46,2 από 46,5 τον Δεκέμβριο. «Παρά τα ασθενή στοιχεία, πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό υπόβαθρο θα υποστηρίξει τη δραστηριότητα σε ορισμένους κλάδους φέτος». Το ABI είναι ο κορυφαίος δείκτης δαπανών για κατασκευαστική δραστηριότητα εκτός κατοικίας, με μέσο χρόνο παράδοσης 9-12 μήνες. «Η εικασία μας είναι ότι η συνεχιζόμενη ζοφερή προοπτική για τις κατασκευαστικές δαπάνες στον κλάδο και η μείωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες δομικών κατασκευών, θα συνεχιστεί φέτος λόγω των στενών οικονομικών συνθηκών», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι κατασχέσεις εμπορικών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2024, καθώς διπλασιάστηκαν σε ετήσια σύγκριση και έφθασαν τις 635.
Σε μηνιαία σύγκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Attom, η αύξηση διαμορφώνεται στο 17%. Η υψηλότερη αύξηση εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, ήτοι 72% σε μηνιαία βάση και άνω του 140% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης