Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο κινεζικός κίτρινος πυρετός σαρώνει τις αγορές – Το ιστορικό ρεκόρ 17 μηνών αγοράς χρυσού για την κεντρική τράπεζα και ο γεωπολιτικός γρίφος

Ο κινεζικός κίτρινος πυρετός σαρώνει τις αγορές – Το ιστορικό ρεκόρ 17 μηνών αγοράς χρυσού για την κεντρική τράπεζα και ο γεωπολιτικός γρίφος
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε αγοραστικό ράλι για 17 συνεχόμενους μήνες καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της από το δολάριο και να αντισταθμίσει την υποτίμηση του γιουάν

Η άνοδος του χρυσού σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγγιά φέτος έχει προκαλέσει παραλήρημα στις παγκόσμιες αγορές...
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο, βρίσκεται μπροστά και στο επίκεντρο της εξαιρετικής ανόδου.
Μία ερμηνεία αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως εξηγεί το Bloomberg, και αφορά την επιδείνωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, και η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ - όλα συγκλίνουν στην αντιμετώπιση του χρυσού ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.
Ωστόσο, η θρυαλλίδα του ράλι είναι η αδιάκοπη κινεζική ζήτηση, καθώς οι αγοραστές λιανικής, οι επενδυτές κεφαλαίων, οι διαπραγματευτές futures ακόμη και η κεντρική τράπεζα βλέπουν τον χρυσό ως αποθήκη αξίας σε αβέβαιες εποχές.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής

Η Κίνα και η Ινδία ανταγωνίζονται συνήθως για τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο.
Αλλά αυτό άλλαξε πέρυσι, καθώς η κινεζική κατανάλωση κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων κατέγραψε άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ.
Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 10%, ενώ η ζήτηση της Ινδίας μειώθηκε κατά 6%.
Οι κινεζικές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 28%.
Και υπάρχει ακόμα περιθώριο για αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της συμβούλου Precious Metals Insights Ltd με έδρα το Χονγκ Κονγκ. οδήγηση χρημάτων σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα.
«Το βάρος των χρημάτων που διατίθενται κάτω από αυτές τις συνθήκες για ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός - και στην πραγματικότητα για νέους αγοραστές - είναι αρκετά σημαντικό», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει μεγάλη εναλλακτική στην Κίνα.
Με τους συναλλαγματικούς ελέγχους και τους ελέγχους κεφαλαίων, δεν έχει τη δυνατότητα απλώς κάποιος να δραστηριοποιηθεί σε άλλες αγορές για να τοποθετήσει περιουσιακά στοιχεία».

 Άλμα στις εισαγωγές

Αν και η Κίνα εξορύσσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ζήτηση την αναγκάζει να εισάγει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αγορές στο εξωτερικό ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 2.800 τόνους - περισσότερο από όλο το μέταλλο που υποστηρίζει χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, ή περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων που κατέχει η Federal Reserve των ΗΠΑ.
Ακόμα κι έτσι, ο ρυθμός των εισαγωγών έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν εν όψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς της Κίνας, μια περίοδο αιχμής για δώρα, και κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους είναι 53% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2023.

Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε αγοραστική  φρενίτιδα για 17 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερη σερί αγορών της ιστορικά , καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από το δολάριο και να αντισταθμίσει την υποτίμηση του νομίσματος.
Είναι ο πιο ένθερμος αγοραστής μεταξύ πολλών κεντρικών τραπεζών που επενδύουν στον χρυσό.
Ο επίσημος τομέας κατέγραψε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι και αναμένεται να διατηρήσει τις αγορές σε υψηλά επίπεδα το 2024.


Shanghai Premium - Γιατί επιβλήθηκε 


Είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης γοητείας του χρυσού ότι η κινεζική ζήτηση παραμένει τόσο ανοδική, παρά τις τιμές ρεκόρ και το ασθενέστερο γιουάν που κλέβει την αγοραστική δύναμη των αγοραστών.
Οι αγοραστές χρυσού στην Κίνα πρέπει συχνά να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο (premium) σε σχέση με τις διεθνείς τιμές.
Αυτό εκτινάχθηκε στα 89 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του μήνα.
Ο μέσος όρος του περασμένου έτους είναι 35 δολάρια έναντι ενός ιστορικού μέσου όρου μόλις 7 δολαρίων.
Σίγουρα, οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να μετριάσουν τον ενθουσιασμό για τον χρυσό, αλλά η αγορά αποδεικνύεται ασυνήθιστα ανθεκτική.
Οι Κινέζοι καταναλωτές συνήθως επένδυαν έντονα στον χρυσό όταν πέφτουν οι τιμές, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός κατώτατου ορίου για την αγορά σε περιόδους ισχνής ζήτησης.
Όχι έτσι αυτή τη φορά, καθώς η όρεξη της Κίνας βοηθά να στηρίξει τις τιμές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Αυτό υποδηλώνει ότι το ράλι είναι βιώσιμο και οι αγοραστές χρυσού παντού θα πρέπει να παρηγορηθούν από την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας, δήλωσε ο Νίκος Καβάλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Metals Focus Ltd.
Οι αρχές της Κίνας, που μπορεί να είναι αρκετά εχθρικές στην κερδοσκοπία της αγοράς, είναι λιγότερο αισιόδοξες.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί όταν κυνηγούν το ράλι, ενώ ολες οι αγορές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις premium σε ορισμένα συμβόλαια για να εξουδετερώσουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνου.
Η κίνηση της SHFE ακολούθησε την αύξηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε υψηλό πέντε ετών.

Ροές ETF χρυσού

Ένας λιγότερο φρενήρης τρόπος για να επενδύσετε σε χρυσό είναι μέσω των χρηματιστηρίων. Άφθονη ρευστότητα κατευθύνεται σε ETF χρυσού στην ηπειρωτική Κίνα σχεδόν κάθε μήνα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Αυτό συγκρίνεται με τις ογκώδεις εκροές funds χρυσού στον υπόλοιπο κόσμο.
Η εισροή ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκροές από κεφάλαια στο εξωτερικό.
Οι περιορισμοί στις επενδύσεις στην Κίνα είναι και πάλι ένας παράγοντας εδώ, δεδομένων των λιγότερων επιλογών για τους Κινέζους πέρα από εγχώρια ακίνητα και μετοχές.
Η κινεζική ζήτηση θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους με εμπορεύματα, δήλωσε η αναλύτρια της BI Rebecca Sin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης