Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια απειλή για την οικονομία και τις αγορές η αλαζονεία του δολαρίου – Γιατί είναι επικίνδυνη η ισχυροποίησή του

Παγκόσμια απειλή για την οικονομία και τις αγορές η αλαζονεία του δολαρίου – Γιατί είναι επικίνδυνη η ισχυροποίησή του
Ο δείκτης δολαρίου σημειώνει αύξηση 4% και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν… ανατίμηση
Το δολάριο γίνεται ολοένα και πιο δυνατό. Δεδομένου ότι η αμερικανική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι επενδυτές δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων, το αμερικανικό νόμισμα έχει εκτοξευθεί.
Ειδικότερα, φέτος ο δείκτης δολαρίου, ένα σταθμισμένο καλάθι νομισμάτων από τις 6 ισχυρές οικονομίες, σημειώνει αύξηση 4% και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν… ανατίμηση.
Λαμβανομένου υπόψη ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, με τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς να είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν την αμερικανική παραγωγή, και τον κόσμο να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δύσκολης γεωπολιτικά περιόδου, το δολάριο μπορεί να πάει… μόνο πάνω.
Να σημειωθεί πως το τρέχον στάτους επιτείνεται από το γεγονός ότι η ισχύς ενός νομίσματος αντανακλά την αδυναμία ενός αλλού.
Μέχρι το τέλος του 2023, η οικονομία της Αμερικής ήταν 8% μεγαλύτερη από ό,τι στο τέλος του 2019.
Την ίδια περίοδο, η οικονομία της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας αυξήθηκε η καθεμία κατά λιγότερο από 2%.
Το γεν βρίσκεται σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου και το ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,07 δολ. από 1,10 δολ. στην αρχή του έτους.
Ορισμένοι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι το ζεύγος θα φτάσει στην ισοτιμία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Έρχεται και ο Trump...

Σε περίπτωση που ο Donald Trump κερδίσει τον Νοέμβριο, το σκηνικό προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολο.
Ένα ισχυρό δολάριο θα ανεβάσει τις τιμές των προς εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων μειώνοντας τις τιμές των εισαγωγών, γεγονός που θα διευρύνει το επίμονο εμπορικό έλλειμμα της χώρας.
Σύμφωνα με το Politico, ο Robert Lighthizer, ο αρχιτέκτονας των δασμών κατά της Κίνας κατά την προεδρία Trump στον Λευκό Οίκο, θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο.
Ο Πρόεδρος Joe Biden δεν έχει κάνει δημόσιες ανακοινώσεις για το νόμισμα, αλλά ένα ισχυρό δολάριο περιπλέκει την ατζέντα του.
Κατά τα άλλα, η κατάσταση αυτή είναι καλή για εξαγωγείς που έχουν κόστος σε άλλα νομίσματα.
Όμως τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο δημιουργούν εισαγόμενο πληθωρισμό, ο οποίος πλέον επιδεινώνεται από τις σχετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Επιπλέον, οι εταιρείες που έχουν δανειστεί σε δολάρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες αποπληρωμές.
Στις 18 Απριλίου η Kristalina Georgieva, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Πολλές χώρες έχουν άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα που θα μπορούσαν να πουλήσουν για να ενισχύσουν τα νομίσματά τους: η Ιαπωνία έχει 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια, η Ινδία 643 δισεκατομμύρια δολάρια και η Νότια Κορέα 419 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, οποιαδήποτε ανακούφιση θα ήταν προσωρινή. Αν και οι πωλήσεις επιβράδυναν την ενίσχυση του δολαρίου το 2022, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, δεν το σταμάτησαν.
Οι κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία οικονομικών δεν μπορούν να κάψουν τις περιουσίες τους σε άκαρπες μάχες.
Μια άλλη επιλογή είναι ο διεθνής συντονισμός για να σταματήσει η άνοδος του δολαρίου.
Η αρχή αυτού έγινε στις 16 Απριλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εξέφρασαν ανησυχία για την πτώση του γιεν.
Αυτό μπορεί να είναι ο προάγγελος για περισσότερη παρέμβαση —με τη μορφή κοινών πωλήσεων συναλλαγματικών αποθεμάτων— για να αποτραπεί η περαιτέρω αποδυνάμωση των δύο ασιατικών νομισμάτων.
Όμως, όσο κι αν αυτές οι χώρες θέλουν να είναι στην ίδια σελίδα, η οικονομία τις απομακρύνει αναπόφευκτα.
Εξάλλου, η αδυναμία του γεν και του γουόν καθοδηγείται από το χάσμα των επιτοκίων μεταξύ της Αμερικής και άλλων χωρών.

Tι δείχνουν τα ομόλογα

Τα διετή κρατικά ομόλογα της Νότιας Κορέας προσφέρουν απόδοση περίπου 3,5%, και της Ιαπωνίας μόλις 0,3%, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα που λήγουν ταυτόχρονα προσφέρουν 5%. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν σημαντικά υψηλότερα στην Αμερική, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις θα στηρίξουν το δολάριο.
Επίσης, υπάρχουν χώρες με τις οποίες η Αμερική είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστεί.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια τράπεζα, η Κίνα είδε εκροές συναλλάγματος περίπου 39 δισ. δολ. τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν την παρακμάζουσα οικονομία της χώρας.
Το γιουάν έχει υποχωρεί σταθερά έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, και πιο γρήγορα από τα μέσα Μαρτίου, από τότε που το δολάριο αυξήθηκε από 7,18 γιουάν σε 7,25.
Η Bank of America αναμένει ότι θα φτάσει στο 7,45 έως τον Σεπτέμβριο, όταν η προεκλογική εκστρατεία της Αμερικής θα είναι στο peak της.
Αυτό θα έθετε το γιουάν στην πιο αδύναμη θέση του από το 2007, παρέχοντας ώθηση στην τελευταία εξαγωγική ώθηση της κυβέρνησης της Κίνας.
Τα φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να γίνουν ακόμη φθηνότερα, εξοργίζοντας τους Αμερικανούς πολιτικούς.
Ακόμη και οι οπαδοί του προστατευτισμού στην Αμερική είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν τα αδύναμα νομίσματα των συμμάχων, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω δασμών και κυρώσεων, και ίσως ακόμη και την επιστροφή της Κίνας στη λίστα των ΗΠΑ με τους χειραγωγούς νομισμάτων.
Όσο η οικονομία της Αμερικής έχει καλύτερη απόδοση, το δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρό. Και όσο οι Αμερικανοί πολιτικοί το βλέπουν ως αιτία ανησυχίας, οι εμπορικές εντάσεις θα αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης