Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To σχέδιο του Trump για την αποτυχημένη Federal Reserve – Τρόμος στο κατεστημένο από την αποκάλυψη των πολιτικών παρεμβάσεων

To σχέδιο του Trump για την αποτυχημένη Federal Reserve – Τρόμος στο κατεστημένο από την αποκάλυψη των πολιτικών παρεμβάσεων
Η μυθολογία της ανεξαρτησίας και η αποτυχία της νομισματικής πολιτικής
Η συζήτηση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη δημόσια σφαίρα είναι συχνά γεμάτη μύθους αλλά και ξεκάθαρα ψεύδη τα οποία εντείνονται στην τρέχουσα φάση του εκλογικού κύκλου.
Για παράδειγμα, είναι σύνηθες για τον οικονομικό Τύπο να χαρακτηρίζει το τρέχον δίλημμα της Fed όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με το την παρομοίωση ότι πρόκειται για «ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί».
Στο πλαίσιο αυτού του αφηγήματος, αναφέρεται εν γένει ότι η Fed εργάζεται προκειμένου να ανατάξει την οικονομία μέσω της νομισματικής πολιτικής χωρίς να προκαλέσει είτε υψηλό πληθωρισμό, από τη μια πλευρά, είτε ύφεση από την άλλη.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μας λένε, είδαμε την οικονομία να ταλαντεύεται καταστροφικά προς την πλευρά του υψηλού πληθωρισμού, με τη Fed να προσπαθεί τώρα να τραβήξει την οικονομία πίσω στη λεπτή γραμμή της σταθερότητας των τιμών χωρίς να τη βυθιστεί σε ύφεση μέσω μιας ταχείας αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και των συνθηκών δανεισμού.

Η Fed προκαλεί την ύφεση!

Αλλά οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πραγματικά τι προκαλεί ύφεση στη οικονομία μπορεί να πει ότι αυτό το πλαίσιο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απίστευτα παραπλανητικό, σύμφωνα με τον Connor O'Keeffe ο οποίος γράφει στo blog του Mises Institute για την περίφημη «πολιτικοποίηση» της Fed.
Η Fed δεν αποτρέπει τις υφέσεις, τις προκαλεί άμεσα μέσω της νομισματικής πολιτικής που ασκεί.
Στη τρέχουσα συγκυρία, η μεταφορά με το τεντωμένο σχοινί συμβάλλει στο μύθο ότι, αν και είναι δύσκολο, μια ύφεση είναι δυνατόν να αποφευχθεί – αυτό δεν ισχύει.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η Fed είναι να καθυστερήσει και να ενισχύσει την επώδυνη διόρθωση την οποία η προηγούμενη νομισματική πολιτική έκανε αναπόφευκτη.

Ο μύθος της ανεξαρτησίας

Ένας άλλος μύθος που έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες στη δημοσιότητα είναι ότι η Fed ως οργανισμός ασκεί μια ανώτερη και ανεξάρτητη λειτουργία στην οικονομία.
Την προσοχή σε αυτό το σημείο έχει προκαλέσει ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ότι μέλη του οικονομικού επιτελείου του πρώην προέδρου Donald Trump καταρτίζουν σχέδια για να δώσουν στον πρόεδρο περισσότερη εξουσία έναντι της Fed ακόμη και αυτή του καθορισμού των επιτοκίων, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές αυτόν τον Νοέμβριο, όπως αναμένεται.
Οι δημοσιογράφοι επικαλούνται ένα δεκασέλιδο κείμενο που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει βαρύνουσα γνώμη για τις αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια και να έχει την εξουσία να απολύει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed πριν από τη λήξη της θητείας τους.
Αυτά τα σχέδια προκάλεσαν πανικό για το δήθεν «πολιτικό έλεγχο» της Fed και αρνητικές τοποθετήσεις από αρκετούς γνωστούς και μη εξαιρετέους οικονομολόγους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-11_154406.png
Τι έχει κάνει η κυβέρνηση τα χρήματα των πολιτών ;

Είναι παράλογο να χρειάζεται να διευκρινιστεί αυτό, αλλά η Fed σχετίζεται ήδη με την πολιτική από τη σύστασή της.
Ιδρύθηκε με πράξη του Κογκρέσου το 1913.
Δύο δεκαετίες αργότερα, το Κογκρέσο εδραίωσε μεγάλο μέρος της εξουσίας της Fed στην Ουάσιγκτον, και καθιέρωσε τη θέση του προέδρου, ο οποίος διορίζεται από τον πρόεδρο και τοποθέτησή του κυρώνεται από τη Γερουσία.
Δημιούργησε επίσης μια ενιαία επιτροπή - η πλειονότητα της οποίας διορίζεται επίσης από τον πρόεδρο και επιβεβαιώνεται από τη Γερουσία - για να διευθύνει τις δραστηριότητες επιτροπής ανοικτής αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια για ολόκληρη τη χώρα.
Στη συνέχεια, το 1977, το Κογκρέσο ψήφισε ένα άλλο νομοσχέδιο που απαιτεί από τη Fed να επιδιώκει συγκεκριμένους στόχους πολιτικής – τις εντολές της.
Έτσι, ένα σωρό πολιτικοί δημιούργησαν έναν οργανισμό και εδραίωσαν την εξουσία του στην Ουάσιγκτον, όπου μια επιτροπή κυβερνητικών αξιωματούχων που διορίζονται και εγκρίνονται από πολιτικούς κατευθύνει τη νομισματική πολιτική για ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με τους στόχους πολιτικής που καθορίστηκαν νωρίτερα από… άλλους πολιτικούς.
Και υποτίθεται ότι θεωρούμε αυτό το θεσμό μη πολιτικό και ανεξάρτητο...
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-11_154204.png
Τι φοβάται το κατεστημένο

Επιπλέον, η ιδέα ότι οι αλλαγές που θα μπορούσε να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο του Trump θα αντιπροσώπευαν μια κατηγορηματική αλλαγή στη δομή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι … τρελή.
Οι πρόεδροι της Fed ήδη διαβουλεύονται με τις τρέχουσες προεδρικές διοικήσεις μέσω του Υπουργού Οικονομικών.
Δεν είναι η Fed να είναι απομονωμένη από τις φιλοδοξίες και τα σχέδια της εκτελεστικής εξουσίας και δεν δρα ερήμην αυτών.
Ο πραγματικός κίνδυνος, από την πλευρά του κατεστημένου, δεν είναι ότι ο Trump θα μετατρέψει τη Fed σε πολιτικό οργανισμό, αλλά ότι θα αποκαλύψει το γεγονός ότι είναι ήδη ένας.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-11_154126.png
H.. πολιτικοποίηση του χρήματος

Από την αρχή, το Federal Reserve System αντιπροσώπευε την πολιτικοποίηση του χρήματος και των τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες – τον έλεγχο της πολιτικής τάξης στην κατάρτιση και υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτεί τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που προτιμά με φρεσκοτυπωμένο χρήμα και να χειραγωγεί ολόκληρη τη δομή της οικονομίας και τις συνθήκες δανεισμού μέσω της διαχείρισης της καμπύλης των επιτοκίων.
Αυτό είναι εξαιρετικό για πολιτικούς, κυβερνητικούς γραφειοκράτες και πολιτικά «διαπλεκόμενες» επιχειρήσεις που αποτελούν αποδέκτες του τυπωμένου χρήματος της Fed.
Αλλά εγκλωβίζει τους υπόλοιπους έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη περιττών οικονομικών κρίσεων και υπερπληθωρισμό που καταστρέφει την αξία των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης