Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπερστρατό σχεδιάζουν Ρωσία και Κίνα - Το ασύλληπτο project με τους πολεμικούς BRICS ως ασπίδα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Υπερστρατό σχεδιάζουν Ρωσία και Κίνα - Το ασύλληπτο project με τους πολεμικούς BRICS ως ασπίδα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Andrei Belousov είναι γνώριμος στην κινεζική ηγεσία και έχει ρόλο – κλειδί στη συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν πρόσθετο λόγο έχει η ούτως ή άλλως εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Κίνα.
Ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες συνεργάζονται πολύ στενά είναι ο στρατιωτικός.
Ο Ρώσος ηγέτης προχώρησε σε μία σημαντική αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας στον απόηχο των στρατιωτικών επιτυχιών της Ρωσίας στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου για την εδραίωση ενός πολυπολικού κόσμου και μίας νέας παγκόσμιας τάξης, που αποφασίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνας του Πεκίνου το 2008.

Η ειδική σχέση του νέου υπουργού Άμυνας της Ρωσίας με την Κίνα

Μαζί με τον Putin στο Πεκίνο ταξίδεψε το μισό νέο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του νέου υπουργού Άμυνας Andrei Belousov.
Ιδιαίτερη αξία έχει μία άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών με τη συμμετοχή του Belousov και του προκατόχου του και νυν γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu.
Ο Belousov είναι γνώριμος στην κινεζική ηγεσία και έχει ρόλο – κλειδί στη συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο ανασχηματισμός Putin έγινε γνώμονα τη νέα εποχή αλλά και τον κοινό βηματισμό Ρωσίας – Κίνας.
Το 2012, ως υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης ο Belousov είχε στενή συνεργασία με την Κίνα ενώ ως πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση υπέγραψε σημαντικές επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.
Επίσης ήταν συμπρόεδρος της Επιτροπής Επενδυτικής Συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας.
belousov.jpg
Το γιγαντιαίο στρατιωτικό project Ρωσίας – Κίνας με Τεχνητή Νοημοσύνη και κοινή αμυντική εταιρεία

Με φόντο τη συνεχιζόμενη επιχείρηση στην Ουκρανία αλλά και τις προκλήσεις στην Ανατολική Ασία, Ρωσία και Κίνα διευρύνουν και πετυχαίνουν μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία τους στον τομέα της προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Tεχνητής Νοημοσύνης.
Οι δύο χώρες σχεδιάζουν μία κοινή εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας με αμοιβαία επωφελείς όρους προσελκύοντας η μία τις startups της άλλης.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι Μόσχα και Πεκίνο είχαν αρχίσει συζητήσεις ακόμη και για ενιαίο αμυντικό δόγμα ως ασπίδα στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το νέο κέντρο ισχύος

Κρίνοντας από την πρόσφατη συνέντευξη του Putin στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο Ρώσος ηγέτης υποστηρίζει το κινεζικό σχέδιο για μια διευθέτηση στην Ουκρανία, το οποίο ευνοεί τη διατήρηση του status quo στο μέτωπο, δηλαδή τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.
Ο Putin επαίνεσε το Πεκίνο επειδή γνωρίζει καλά τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης, αλλά το κινεζικό σχέδιο είναι φυσικά μόνο ένα θεμέλιο.
Η διάσκεψη στην Ελβετία, που διαμορφώθηκε στο πρότυπο του «ειρηνευτικού σχεδίου» του Zelensky οδεύει προς το απόλυτο ναυάγιο.
Σημαντικό είναι ότι η Κίνα δεν στέλνει εκπροσώπους στην ελβετική διάσκεψη.
putin_xi_b.JPG
Η επίσκεψη Putin αποτελεί κομβικό σημείο στην πορεία για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πολιτικού συστήματος με νέο νόμισμα και νέους εμπορικούς κανόνες.
Αυτό το κέντρο ισχύος θα υπάρχει για να διευκολύνει εκείνες τις χώρες που δεν θέλουν να είναι μέρος του αποικιακού συστήματος της Δύσης.
Οι BRICS είναι ένα πρωτότυπο αυτού του νέου κέντρου εξουσίας.
Η υπογραφή 11 συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας – Κίνας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της στενής συνεργασίας τους.
Εξάλλου η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia 2 για την προμήθεια 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Μογγολίας είναι ιστορικής σημασίας.
Σε συνδυασμό με τη χωρητικότητα 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων του Power of Siberia-1, η Gazprom είναι πλέον σε θέση να αναπληρώσει τις απώλειες των ευρωπαϊκών προμηθειών.

Η αποστομωτική απάντηση Xi για τη διάσκεψη στην Ελβετία

«Η Κίνα υποστηρίζει μία διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που αναγνωρίζεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με ίση συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιη συζήτηση όλων των επιλογών για ειρήνη, υποστηρίζει την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης Ευρώπης», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, όπως αναφέρει το Xinhua.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη στην Ελβετία, η δήλωση του Xi στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το Πεκίνο δεν θα την υποστηρίξει.
Όλα τα μέλη των BRICS και πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας.
Το Πεκίνο παρουσίασε το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2023.
Ονομάζεται «Η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».
Θέτει αρχές όπως: Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να επιτυγχάνεται σε βάρος άλλων.
Η περιφερειακή ασφάλεια δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση των στρατιωτικών συμμαχιών.
Προφανώς, όπως η Ρωσία, έτσι και η Κίνα θέλει να περιορίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Ο Xi Jinping παραμένει στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε δύο ευρωπαϊκές χώρες που αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας: Τη Σερβία και την Ουγγαρία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης