Ένα «Walking Dead» που βιώνει το σύστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες
Αυτές είναι οι «εταιρείες – zombies», οι οποίες μετά βίας μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους.
Η ανάλυση της Associated Press διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εταιρειών - zombies έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 7.000 εισηγμένες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, με τις 2.000 να βρίσκονται στον «ναό» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός και η αυστηρή νομισματική πολιτική ήρθαν για να επιδεινώσουν, τα τελευταία 2 χρόνια, το υπάρχον πρόβλημα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι περισσότερες εξ αυτών είναι εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα μπορούσαν σύντομα να βάλουν λουκέτο, με τις λήξεις των συνολικών χρεών τους να φθάνουν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια -που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν. «Θα τσακιστούν», σχολιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Valens Securities, Robert Spivey, για τα πιο αδύναμα zombies. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επενδυτής Mark Spitznagel (ο οποίος πόνταρε περίφημα ενάντια στις μετοχές πριν από τα δύο τελευταία κραχ): «Το ρολόι μετράει αντίστροφα».
Τα τωρινά zombies είναι συνήθως ως εταιρείες που απέτυχαν να βγάλουν αρκετά χρήματα από τις δραστηριότητες τα τελευταία τρία χρόνια για να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους. Η ανάλυση της Associated Press διαπίστωσε ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά το ένα τρίτο ή περισσότερο την τελευταία δεκαετία στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που διαχειρίζονται τις Carnival Cruise Line, JetBlue Airways, Wayfair, Peloton, Telecom Italia και τον βρετανικό γίγαντα του ποδοσφαίρου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, παραγωγούς τροφίμων, εταιρείες τεχνολογίας, ιδιοκτήτες νοσοκομείων και αλυσίδων γηροκομείων των οποίων τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, επιδεινώθηκαν στην πανδημία του COVID.
Ο αριθμός των εν λόγω εταιρειών, γενικότερα, έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία κατά 30%.
Καθώς ο αριθμός αυξάνεται, αυξάνεται και η πιθανή ζημιά εάν αναγκαστούν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης ή να κλείσουν οριστικά. Οι εν λόγω εταιρείες απασχολούν τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε δώδεκα χώρες!
Ήδη, ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών που χρεοκοπούν έχει φτάσει σε υψηλό 14 ετών. Οι εταιρικές χρεοκοπίες έφθασαν επίσης σε επίπεδα - ρεκόρ μιας δεκαετίας ή περισσότερο, στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Βέβαια, η Wall Street δεν πανικοβάλλεται, με επενδυτές να αγοράζουν... σαν ζεστά ψωμιά τα ομόλογα-σκουπίδια (junk) που εκδίδουν εταιρείες zombies.
«Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, εκατοντάδες zombies αναχρηματοδότησαν τα δάνειά τους, καθώς οι δανειστές άνοιξαν τα πορτοφόλια τους εν αναμονή μειώσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Μάρτιο. Αυτά τα νέα χρήματα βοήθησαν τις μετοχές περισσότερων από 1.000 εταιρειών zombies να αυξηθούν κατά 20% ή περισσότερο τους τελευταίους έξι μήνες σε δώδεκα χώρες», αναφέρεται στην ανάλυση.
Όπως και το 2008, κάτι μας λέει ότι αυτή την κρίση, θα την πληρώσουν τα νοικοκυριά των απολυμένων...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών