Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Δεκαπλασιασμός του χρέους της ΕΕ έως το 2026, στο 1 τρισ. ευρώ – Επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης

Scope: Δεκαπλασιασμός του χρέους της ΕΕ έως το 2026, στο 1 τρισ. ευρώ – Επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης
Η ΕΕ βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο χρέος
Σχετικά Άρθρα
Εκρηκτική αύξηση θα καταγράψει το χρέος της ΕΕ τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς τα εκκρεμή ευρωομόλογα του μπλοκ θα φθάσουν το 1 τρισεκ. ευρώ το 2026 από 100 δισεκ. το 2019, αντικατοπτρίζοντας τις οικονομικές ανάγκες «ως απάντηση στις πρόσφατες κρίσεις», σύμφωνα με την έκθεση της Scope Ratings.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για να μειωθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της ΕΕ, περίπου 500 δισεκ. ευρώ ετησίως. Η κάλυψη του χάσματος θα απαιτήσει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μελλοντική κοινή έκδοση χρέους της ΕΕ και άμεση κινητοποίηση ιδιωτικού κεφαλαίου.
«Η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών, θα αποτελέσει πρόκληση για την εκπλήρωση των επενδυτικών στόχων που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επόμενα πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, η ταχύτερη πρόοδος της ένωσης κεφαλαιαγορών (CMU) θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.
Αν και τα ακροδεξιά κόμματα έχουν αυξήσει την παρουσία τους στο κοινοβούλιο της ΕΕ μετά τις πρόσφατες εκλογές, είναι απίθανο να εκτροχιάσουν τη χάραξη πολιτικής. Ωστόσο, με τους επιμέρους αρχηγούς κρατών να οδηγούν τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες και τη συνολική πολιτική κατεύθυνση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών απόψεων σε πολλές εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο σε ορισμένους τομείς πολιτικής, όπως η πράσινη μετάβαση», σημειώνει η Scope.
Ήδη αρκετά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά βάρη, με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ έως το τέλος του 2024 να ξεπερνούν το 100% στην Ελλάδα (155%), την Ιταλία (140%), τη Γαλλία (112%), το Βέλγιο (106%) και Ισπανία (105%), περιορίζοντας στρατηγικά σημαντικές επενδύσεις στην Ε.Ε. Συνεπώς, η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει ζωτικής σημασίας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες δημόσιες επενδύσεις.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για περίπου 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης