Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα «μαζεύει» η Morgan Stanley και μειώνει τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών μετά από 5ετία αυξήσεων - Τα επιτόκια ΕΚΤ 1,75%

Τα «μαζεύει» η Morgan Stanley και μειώνει τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών μετά από 5ετία αυξήσεων - Τα επιτόκια ΕΚΤ 1,75%
Η Morgan Stanley διατηρεί την σύσταση overweight για τις ελληνικές τράπεζες, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς
Μετά από μια πενταετία κατά την οποία οι ξένοι αναλυτές διαγκωνίζονταν για το ποιος θα δώσει τις υψηλότερες τιμές στόχους, η Morgan Stanley δείχνει να χαμηλώνει τον πήχη.
Μειώνει τις τιμές στόχους, για την Alpha Bank στα 2,28 ευρώ, από 2,50 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 10,25 ευρώ, από 10,43 ευρώ, για την Πειραιώς στα 5,39 ευρώ, από 5,51 ευρώ και για την Eurobank στα 2,63 ευρώ, από 2,66 ευρώ προηγουμένως.
Βέβαια, διατηρεί την σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, αλλά εφιστά και την προσοχή για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στα επιτοκιακά έσοδα οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
1_862.JPG
Οι συναντήσεις στην Ελλάδα

Η ομάδα της Morgan Stanley προχώρησε σε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες του κλάδου.
Η Morgan Stanley επιβεβαιώνει την εποικοδομητική στάση της για τον κλάδο, ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων είναι αρνητικός καταλύτης για τα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) του κλάδου.
Οι διοικήσεις όμως έχουν εστιάσει στην αντιστάθμιση αυτών μέσω της αύξησης των δανείων, των προμηθειών και των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων έναντι της καθοδήγησης για το 2026.
Είναι σημαντικό ότι η δέσμευση για απόδοση κεφαλαίου παραμένει υψηλή, αναφέρει η Morgan Stanley.

Η αύξηση των δανείων αναμένεται να συνεχιστεί

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν βέβαιες για την επίτευξη του 5-7% της αύξησης των δανείων CAGR για το 2023-26, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ο «αγωγός» των χορηγήσεων παραμένει ισχυρός και αναμένουν επιτάχυνση της αύξησης των εταιρικών δανείων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, καθώς αυτές συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).
Οι εταιρικές χορηγήσεις αναμένεται να παραμείνουν ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης, με μικρές βελτιώσεις στον καταναλωτικό δανεισμό.
Επίσης, οι διοικήσεις στοχεύουν στην υιοθέτηση μιας πιο ψηφιακής προσέγγισης με γνώμονα τα δεδομένα για την προώθηση του καταναλωτικού δανεισμού.
Η πίεση των στεγαστικών δανείων αναμένεται να συνεχιστεί (τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά -4,1% σε ετήσια βάση), αν και αναμένουν ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδυνθεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις επενδυτών, η ευαισθησία των NII είναι η βασική συζήτηση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς με κάθε μείωση επιτοκίων 25 μ.β. να αναμένεται να έχει -0,8% - 1,7% επίπτωση στα καθαρά έσοδα, σύμφωνα με τις καθοδηγήσεις των διοικήσεων.

Επιστροφή κεφαλαίου

Οι ομάδες διοίκησης των ελληνικών τραπεζών παραμένουν προσηλωμένες στην επίτευξη των σχεδίων πληρωμών μερισμάτων για το 2026.
Επίσης, η Morgan Stanley δεν βλέπει τα DTC ως εμπόδιο για υψηλότερες πληρωμές για τις ελληνικές τράπεζες και οι συναντήσεις της στην Αθήνα ενίσχυσαν αυτήν την άποψη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική προσφέρει την υψηλότερη μέση ετήσια απόδοση ~10,3% το 2024-2026.
Αυτό συνεπάγεται πληρωμή ~2 δισ. ευρώ (~31% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς) στους μετόχους, σύμφωνα με τους στόχους της τράπεζας.
2_639.JPG
Στο 1,75% τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν στο 1,75% μέχρι το τέλος του έτους 2025 (έναντι 2,25% προηγουμένως) και 1,5% το 2026.
Αν και το NII είναι χαμηλότερο κατά 2,6% κατά μέσο όρο για το 2025-26, οι καλύτερες υποθέσεις για την αύξηση των εσόδων από τις αμοιβές και τις προβλέψεις σημαίνουν ότι η μέση περικοπή στις εκτιμήσεις της για το 2025-26 είναι -2,4%.
Σε αυτό το πλαίσιο, μειώνει τις τιμές στόχους, με την Morgan Stanley να παραμένει overweight για τον κλάδο, καθώς και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με φθηνές αποτιμήσεις στο 5,6x σε όρους P/E και στο 0,7x σε όρους P/BV.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης