Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πτώση - σοκ για το ευρώ αν εκλεγεί ο Trump, αλλά η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 0,50% τον Δεκέμβριο του 2024

Πτώση - σοκ για το ευρώ αν εκλεγεί ο Trump, αλλά η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 0,50% τον Δεκέμβριο του 2024
Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους.

Οι ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας έπεισαν τους αναλυτές ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω και ταχύτερα από ό,τι εκτιμούσαν προηγουμένως, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics.
Ειδικότερα, βλέπει μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και εκτιμά ότι το «τελικό» επιτόκιο σε αυτόν τον κύκλο θα είναι κάτω από το επίπεδο του 2,5% που είχε προβλέψει.

Δύο αιτίες για την αλλαγή στάσης

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτή την αλλαγή άποψης.
Πρώτον, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν περισσότερο για τον κίνδυνο να διατηρηθεί η πολιτική πολύ περιοριστική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η πρόεδρος Lagarde αναγνώρισε ότι υπάρχει μια ζωντανή συζήτηση σχετικά με τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι «θα έχετε ανθρώπους όλη την εβδομάδα να λένε, ω, θα έπρεπε να είναι 50, θα έπρεπε να είναι 25».
Ο Villeroy de Galhau, ο οποίος συνήθως δεν είναι ούτε hawkish ούτε dovish, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί «ευελιξία» για να αποφευχθεί η καθυστέρηση.
Και ακόμη και ο υπερομιλητικός της ΕΚΤ, Robert Holzmann, δήλωσε ότι μια μείωση κατά μισή μονάδα δεν είναι «αδύνατη».
Ο άλλος, πιο θεμελιώδης λόγος είναι ότι τα οικονομικά νέα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να μετατοπίζονται καθοδικά.
Αν και οι πρόωροι δείκτες PMI και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo σημείωσαν αμφότεροι άνοδο τον Οκτώβριο, παρέμειναν πολύ χαμηλά. Και οι λεπτομέρειες των PMI υποδηλώνουν ότι η οικονομία αποδυναμώνεται.

Γαλλία - Γερμανία

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Γαλλίας σχεδιάζει να προωθήσει σημαντικές δημοσιονομικές περικοπές ενάντια στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.
Και η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας εξετάζει πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές λόγω της αναμενόμενης έλλειψης φορολογικών εσόδων κατά 0,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη από τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Επιπλέον, με τον γενικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη να παραμένει πιθανότατα κάτω από το 2% τον Οκτώβριο (τα στοιχεία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα), η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο. Τον Σεπτέμβριο προέβλεπε ότι ο γενικός και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα ήταν 2,6% και 2,9% αντίστοιχα το δ τρίμηνο.
«Πιστεύουμε ότι και οι δύο θα είναι περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από αυτές τις προβλέψεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εκ των πραγμάτων στον στόχο», τονίζουν οι αναλυτές.

Απόλυτη ισοτιμία για το ευρώ;

Εν τω μεταξύ, με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για το τι θα σήμαινε μια νίκη του Donald Trump για το ευρώ.
Σε διαδικτυακή ενημέρωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές τόνισαν ότι το ευρώ θα μπορούσε να πέσει γύρω στα 1,05 δολάρια αμέσως μετά τις εκλογές και ότι αν ο Trump προχωρήσει με τον προτεινόμενο καθολικό δασμό του το επόμενο έτος, θα μπορούσε να πέσει κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.
Αυτό θα σήμαινε συνολική υποτίμηση της τάξης του 10% περίπου.
Ωστόσο, δεν εκτιμούν ότι μια πτώση στην ισοτιμία θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης