Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εγγύηση... συντριβής από χρηματοπιστωτικό τσουνάμι – Χάος στα ομόλογα, στα ύψη οι αποδόσεις - Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι

Εγγύηση... συντριβής από χρηματοπιστωτικό τσουνάμι – Χάος στα ομόλογα, στα ύψη οι αποδόσεις - Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι
Οι δύο κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αγορές…
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τους επενδυτές οι αναλυτές, καθώς η αγορά των ιαπωνικών ομολόγων (JGB) ολοένα και ζεσταίνεται...
Τι συνέβη; Με την απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου να πλησιάζει το 1,25%, οι παρατηρητές της αγοράς διχάζονται σχετικά με τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Euro Pacific Capital, Peter Schiff, προέβη σε μια ζοφερή πρόβλεψη: «Σύντομα θα φτάσει στο 1,5% και μετά στο 2%.
Μόλις η απόδοση ξεπεράσει το 2%, τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις στα ύψη.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα οικονομικό τσουνάμι που θα πλήξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Αλλά γιατί έχει σημασία η ιαπωνική αγορά ομολόγων; Η μεταβλητότητα της αγοράς ιαπωνικών ομολόγων εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο Schiff προειδοποιεί ότι η άνοδος στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων και πιθανή κατάρρευση της αγοράς χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές, αποσταθεροποιώντας την οικονομία των ΗΠΑ.
Το έντονο μήνυμά του έρχεται σε μια περίοδο στην οποία η Τράπεζα της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει πιέσεις να διαχειριστεί τον πληθωρισμό χωρίς να καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο λόγω της επίμονης αύξησης των αποδόσεων.

Η JPMorgan αναμένει «ταβάνι» στις αποδόσεις

Ο Jason Hunter, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της JPMorgan, έχει λιγότερο ανησυχητική άποψη.
Όπως υποστηρίζει, η άνοδος των αποδόσεων μπορεί σύντομα να σταθεροποιηθεί.
«Πιστεύουμε ότι η περιοχή 1,24%-1,315% θα λειτουργήσει ως ταβάνι για τις αποδόσεις των ιαπωνικών 10ετών τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε σε ερευνητική του σημείωμα την Τρίτη.
Ο Hunter συμβούλευσε τους επενδυτές να παρακολουθούν για μια τάση σταθεροποίησης κοντά σε αυτά τα επίπεδα, κάτι που ενδέχεται να μειώσει την πίεση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τις ευρύτερες αγορές.
Το αν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων θα προκαλέσουν χάος, όπως λέει ο Schiff, ή θα σταθεροποιηθούν, μένει να φανεί.
Αλλά ένα είναι βέβαιο: τα βλέμματα του χρηματοοικονομικού κόσμου είναι στραμμένα στην Ιαπωνία.

Schroders: Oι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές

Στα μέσα του 2024, το μότο της Schroders και της επικεφαλής επενδύσεων Johanna Kyrklund ήταν «μην το υπεραναλύεις»: η θετική ονομαστική ανάπτυξη και οι μειώσεις επιτοκίων στήριζαν τις αγορές μετοχών.
Προχωρώντας στο 2025, «διατηρώ αυτή τη στάση, καθώς αναμένω ότι τα εταιρικά κέρδη θα παραμείνουν ισχυρά και, προς το παρόν, ο πληθωρισμός κινείται ακόμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σημειώνει αλλά προσθέτει: «Ωστόσο, δύο κίνδυνοι με απασχολούν».
Ο πρώτος είναι οι αποδόσεις ομολόγων που μπορεί να απειλήσουν τις μετοχές. «Από το 2020 συζητάμε για μια αλλαγή στο καθεστώς της αγοράς. Η δεκαετία του 2010 χαρακτηρίστηκε από σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και μηδενικά επιτόκια. Ήταν μια εποχή που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως “Adam Smith σε υπερβολική δόση”, με τη θεωρία ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις που δρουν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον θα δημιουργούσαν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Ήταν το αόρατο χέρι που λειτουργούσε σε παγκόσμια κλίμακα» γράφει η Kyrklund.
Ωστόσο, αυτό προκάλεσε υπερβολική εισοδηματική ανισότητα και το αίσθημα ότι ο μέσος άνθρωπος δεν ωφελήθηκε αρκετά από το σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε στην άνοδο λαϊκιστικών πολιτικών και σε χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, προστατευτισμό και υψηλότερα επιτόκια.
Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική συνεπάγεται υψηλότερο δανεισμό. Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται υπό πίεση λόγω της σημαντικής αύξησης των αποδόσεων στα gilts μετά τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου 2024. Αυτή η αστάθεια υπογραμμίζει το πόσο πιο σημαντική είναι πλέον η δημοσιονομική πολιτική ως κινητήριος δύναμη της αγοράς σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.
Αλλά ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνεται την πίεση σήμερα, αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας. Σε πολλές περιοχές, ο γηράσκων πληθυσμός, σε συνδυασμό με την ανάγκη δαπανών για άλλους τομείς, όπως η άμυνα, θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους.
Αυτό θα αποτελέσει το τελικό όριο ταχύτητας για τις αποδόσεις.
Οι αποτιμήσεις μετοχών μπορούν να διατηρηθούν όσο οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αυξάνονται υπερβολικά. «Με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου να βρίσκεται τώρα γύρω στο 4,8%, πλησιάζουμε σε μια πιο επικίνδυνη ζώνη για τις αποτιμήσεις των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα» σημειώνει η επικεφαλής επενδύσεων της Schroders.
Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να απομακρύνουν κεφάλαια από την αγορά μετοχών και να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες.
H δεύτερη πρόκληση είναι το επίπεδο συγκέντρωσης σε δείκτες που βασίζονται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Η υψηλή συγκέντρωση σε λίγες μόνο μετοχές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία δημιουργεί κινδύνους, και οι επενδυτές πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να δημιουργήσουν ανθεκτικά χαρτοφυλάκια.
Στην πραγματικότητα, το επίπεδο συγκέντρωσης στους δείκτες ξεπερνά κατά πολύ αυτό της δεκαετίας του 1990. Από την άποψη ενός χαρτοφυλακίου, η τόσο υψηλή έκθεση σε έναν μικρό αριθμό μετοχών δεν φαίνεται συνετή. Επιπλέον, η δυναμική πίσω από κάθε μία από τις «Magnificent 7» διαφέρει.
Η αντιμετώπισή τους ως ένα ενιαίο σύνολο υποτιμά τους επιχειρηματικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις εταιρείες.
Δεδομένης της συγκεντρωτικής φύσης της αγοράς, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ακούσια ρίσκα. Αυτοί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ ισχύουν και για άλλες αγορές. Η συγκέντρωση στην αγορά είναι εξίσου υψηλή στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Οι επενδυτές που βασίζονται στους προηγούμενους νικητές για την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους αρχίζουν ήδη να χάνουν ευκαιρίες.
«Από το καλοκαίρι του 2024, έχουμε παρατηρήσει μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα πορεία για τις αγορές, με διαφορετικούς τομείς να αποδίδουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Σε μια εποχή που οι κύριοι δείκτες μετοχών δεν προσφέρουν τη διαφοροποίηση που προσέφεραν στο παρελθόν, και η αλλαγή στην πολιτική συναίνεση μεταβάλλει τις συσχετίσεις μεταξύ κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές θα χρειαστεί να εργαστούν πιο σκληρά για να δημιουργήσουν ανθεκτικά χαρτοφυλάκια» καταλήγει η Kyrklund.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης