Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση - σοκ από τον Larry Fink της BlackRock - Οι ΗΠΑ οδεύουν σε δημοσιονομικό τοίχο

Προειδοποίηση - σοκ από τον Larry Fink της BlackRock - Οι ΗΠΑ οδεύουν σε δημοσιονομικό τοίχο
Για να αποφευχθεί ένα σοκ φερεγγυότητας, ο Fink προτείνει τρεις άξονες δράσης.
Καθώς το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ μόλις ξεπέρασε το εντυπωσιακό όριο των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, προειδοποιεί: χωρίς σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει να προσκρούσει σε δημοσιονομικό τοίχο.
Πίσω από αυτή την προειδοποίηση κρύβεται μια εκρηκτική εξίσωση που συνδυάζει τα χρόνια ελλείμματα, την πολιτική αδράνεια και την αυξημένη εξάρτηση από τους ξένους επενδυτές.
Το 2000, το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών ανερχόταν σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, έχει υπερτετραπλασιαστεί, φτάνοντας τα 36 τρισεκατομμύρια.
Σε αυτή τη δομική πίεση προστίθεται και μια κυκλική απειλή: το Κογκρέσο εξετάζει αυτή τη στιγμή μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει 2,3 έως 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χρέους.
Ο Larry Fink, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας BlackRock, προειδοποιεί για τη βιωσιμότητα αυτής της δημοσιονομικής πορείας. Όπως σημειώνει, εάν η οικονομική ανάπτυξη παραμείνει κάτω από το 3% ετησίως, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα καταστεί ανεξέλεγκτο.

Μπλοκαρισμένες μεταρρυθμίσεις

Για να αποφευχθεί ένα σοκ φερεγγυότητας, ο Fink προτείνει τρεις άξονες δράσης.
Πρώτον, την αναθέρμανση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες σήμερα πλήττονται από κανονιστικά εμπόδια.
Δεύτερον, την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για μεγάλα έργα υποδομής.
Τρίτον, την υιοθέτηση μιας ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής σε στρατηγικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Σε αυτό το τελευταίο σκέλος, οι ανθρώπινες ανάγκες είναι ήδη πιεστικές: λείπουν περίπου 500.000 ηλεκτρολόγοι για να στηρίξουν τις υποδομές που απαιτεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Όμως, αυτές οι φιλοδοξίες έρχονται αντιμέτωπες με αργοκίνητη γραφειοκρατία και ένα βαθιά πολωμένο πολιτικό περιβάλλον. Επιπλέον, ο χρόνος πιέζει: όσο αυξάνεται το χρέος, τόσο συρρικνώνεται το δημοσιονομικό περιθώριο λόγω της αύξησης των τόκων.

Ο κίνδυνος εξωτερικής εξάρτησης

Ένα ακόμη σημείο αδυναμίας αφορά τη δομή των πιστωτών.
Σχεδόν το 25% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατέχεται από ξένους επενδυτές.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, αυτή η εξάρτηση μπορεί να μετατραπεί σε δίκοπο μαχαίρι.
Aν οι ξένοι πιστωτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους, τα επιτόκια θα αυξηθούν αυτόματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το βάρος του χρέους.

Μια εναλλακτική πρόταση: Το Bitcoin ως στρατηγικό εργαλείο

Μπροστά στο αδιέξοδο των παραδοσιακών λύσεων, κάποιες φωνές, όπως αυτή του επιχειρηματία Michael Saylor, προτείνουν μια τολμηρή εναλλακτική: τη χρήση του Bitcoin ως στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου, σημειώνει το Cointribune. 
Η ιδέα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη χρηματοοικονομική τους ισχύ για να αποκτήσουν BTC, το οποίο στη συνέχεια θα αποφέρει υπεραξίες σε βάθος χρόνου, δημιουργώντας δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Αν και αυτή η προσέγγιση παραμένει σε θεωρητικό στάδιο, καταδεικνύει μια μεταβολή στην οπτική: τα crypto-assets δεν θεωρούνται πλέον απλώς ως συστημικές απειλές, αλλά ως εν δυνάμει εργαλεία οικονομικής ισχύος και σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης