Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο τρόμος του κενού - Τα «fake» ρεκόρ στη Wall Street παραπλανούν για την επερχόμενη καταστροφή στην πραγματική οικονομία

Ο τρόμος του κενού - Τα «fake» ρεκόρ στη Wall Street παραπλανούν για την επερχόμενη καταστροφή στην πραγματική οικονομία
Το χρηματιστήριο πλέον δεν δείχνει την πορεία της οικονομίας έχει γίνει η ίδια οικονομία και γι’ αυτό έχει καταστεί αναπόφευκτη η χειραγώγησή του
Η κυβέρνηση του Donald Trump έχει πυροδοτήσει καθόλου τυχαία έναν ανοδικό κύκλο στην αγορά.
Ο δείκτης S&P 500 και ο NASDAQ έχουν φτάσει και οι δύο σε νέα ιστορικά υψηλά.
Πολλοι σχολιαστές να υποστηρίζουν ότι η άνοδος των μετοχών είναι «ψεύτικη» ή «χειραγωγημένη».
Δεν έχουν άδικο.
Αλλά χάνουν το βασικό σημείο: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει (!) να χειραγωγούν τις μετοχές για να διατηρήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν σημαίνει ότι κάποιος συμφωνεί με αυτό - απλώς καταγράφονται τα γεγονότα.
Το «βρώμικο μικρό μυστικό» του σημερινού χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν τα εισοδήματα ή ακόμη και να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ελέγχουν την τιμή του χρέους/πίστωσης… κάτι που φουσκώνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (μετοχές/ακίνητα), κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πλουσιότεροι, ώστε να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα.
Αυτό είναι όλο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2026-04-18_150803.png
Γιατί να γίνεται αυτό;
Γιατί να μην σταματήσει η εκτύπωση χρήματος, η υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και να επιτραπεί στις μετοχές να διαπραγματεύονται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη;
Επειδή μια ανοδική αγορά μετοχών αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Περίπου το 58% των αμερικανικών νοικοκυριών έχει έκθεση στο χρηματιστήριο.
Όσον αφορά τον πραγματικό πλούτο, το 45% του πλούτου των νοικοκυριών είναι επενδεδυμένο σε μετοχές.
Δηλαδή, σχεδόν το μισό του πλούτου που κατέχουν οι Αμερικανοί συνδέεται με το χρηματιστήριο.
Μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μια μεγάλη πτωτική αγορά ή κρίση στις μετοχές αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις.
Είναι το ισοδύναμο ενός οικονομικού πυρηνικού όπλου.
Αλλά περιμένετε… αυτή η σχέση είναι ακόμη βαθύτερη απ’ ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι.

Το χρηματιστήριο είναι πλέον στην πραγματικότητα η ίδια η οικονομία.
Βρισκόμαστε σε μια οικονομία « σχήματος K», όπου το ανώτερο 10% των εισοδημάτων ή αλλώς των καταναλωτών αντιπροσωπεύει σχεδόν ΟΛΗ την καταναλωτική δαπάνη και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το κατώτερο 90% των εισοδημάτων/καταναλωτών δυσκολεύεται με το αυξημένο κόστος ζωής λόγω πληθωρισμού.
Το ανώτερο 10% των νοικοκυριών, δηλαδή οι άνθρωποι που ουσιαστικά κινούν την οικονομία μέσω της κατανάλωσης, κατέχει πάνω από το 90% των μετοχών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια πτωτική αγορά μετοχών θα προκαλούσε τεράστια μείωση στην καταναλωτική δαπάνη.
Και δεδομένου ότι η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ, αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε ύφεση.


Αυτό δεν είναι υπερβολή.
Πήραμε μια γεύση από αυτό κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου και της κρίσης των δασμών τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2025, όταν οι μετοχές υποχώρησαν κατά 18% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, εξαφανίζοντας 11 τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου.
Εκείνη την περίοδο, πολλές εταιρείες — από τη Southwest Airlines έως την Chipotle και την PepsiCo — προειδοποίησαν ότι έβλεπαν μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε επίπεδα ύφεσης.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του στενού του κύκλου, πάντα παρεμβαίνουν για να στηρίξουν το χρηματιστήριο.
Γι’ αυτό η αγορά χειραγωγείται τόσο μέσω δηλώσεων όσο και μέσω άμεσων ενέσεων νεοεκτυπωμένου χρήματος από τη Fed.
Μπορεί να μην αρέσει αλλά είναι γεγονός - πάγμα που σημαίνει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα αντί να την πολεμάμε.
Τι σημαίνει αυτό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο μέλλον;
Το δολάριο ΗΠΑ θα χάνει συνεχώς αγοραστική δύναμη.
Πράγματι, έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από τότε που η Fed υιοθέτησε επιθετική νομισματική πολιτική το 2008.

Αυτή η υποτίμηση θα αναγκάσει το κεφάλαιο να κατευθυνθεί σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές, τα ακίνητα και τα «σκληρά» περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι μετοχές όσο και ο χρυσός έχουν εκτοξευθεί την ίδια περίοδο.
Το πιο κρίσιμο είναι ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα καθοριστικό σημείο καμπής, όπου ο χρυσός αρχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με τις μετοχές.
Ο λόγος της τιμής του χρυσού προς τον S&P 500 έχει διασπάσει μια δεκαετή περίοδο συσσώρευσης.
Τώρα δοκιμάζει εκ νέου αυτή τη διάσπαση, σηματοδοτώντας ότι η προηγούμενη αντίσταση έχει γίνει πλέον στήριξη.
Αυτό υποδηλώνει ότι πρόκειται να εισέλθουμε σε μια περίοδο υψηλότερου πληθωρισμού (ο χρυσός συνήθως υπεραποδίδει σε τέτοιες περιόδους).
Οι έξυπνοι επενδυτές και οι νουνεχείς πολίτες κινούνται ήδη για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη θύελλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης