Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πυρκαγιές: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, το 112 και οι ΜΚΟ στα δάση

Πυρκαγιές: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, το 112 και οι ΜΚΟ στα δάση
Η Γενική Γραμματεία Δασών έχει ρόλο και ποιος είναι; Σε ποιο υπουργείο ανήκει;
Το κρατικό σχέδιο πυρόσβεσης έχει αποτύχει.
Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών ήταν με τη φράση του Βύρωνα Πολύδωρα όταν είπε για τον «στρατηγό άνεμο».
Η φτωχή οικονομική Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τη πύρινη λαίλαπα που κάθε καλοκαίρι κατακαίει παρθένα δάση, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για την ανυπαρξία σχεδίου πυρόσβεσης.
Το γεγονός ότι οι φωτιές δεν ρίχνουν ή ανεβάζουν κυβερνήσεις (δεν βάζουμε στην εξίσωση τα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι και στην Ηλεία) είναι ευκαιρία να ανοίξει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Όμως στο πολιτικό προσωπικό της Βουλής εντάσσονται πλέον εκπρόσωποι κόμματος που πορεύονται με το «Πάτερ Ημών» με τις «καρδούλες» , τις κηραλοιφές, τις επιστολές του Ιησού, με το προσωπικό που δεν ανέμενε το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου, ή με το πρόεδρο του κόμματος που δεν ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αλλά τον έχρισε ο ελληνικός λαός(!)
Τα «μικρομεσαία» κόμματα της Βουλής που όλα διεκδικούν το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να δώσουν τις δικές τους ρεαλιστικές προτάσεις διότι οι εκτάσεις που καίγονται κάθε χρόνο είναι δυο φορές τα νησιά του Αιγαίου και των Κυκλάδων μαζί.
Αν βέβαια ανατρέξεις στη Γενική Γραμματεία Δασών για περισσότερες πληροφορίες είναι ανύπαρκτες αφού μοιάζουν με «κρατικό μυστικό».
Ωστόσο το κράτος είναι σε θέση να παραχωρεί δασικές εκτάσεις φιλέτα σε ΜΚΟ. Σε ΜΚΟ οι οποίες πρέπει να δώσουν άδεια για έργα πυροπροστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Δασών έχει ρόλο και ποιος είναι; Σε ποιο υπουργείο ανήκει;

Το επιτελικό κράτος μετά την ανακάλυψη του 112 νομίζει ότι έχει εξαντλήσει την εφευρετικότητά του και δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Με αρωγό την Ελληνική Αστυνομία να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο για τη διάσωση των πολιτών έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα ένα στρατηγικό σχέδιο κατάσβεσης.
Όμως τα δάση πως θα προστατευθούν όπως και οι περιουσίες των πολιτών;
Επίσης η παρουσία των Τοπικών Αρχόντων στο στάδιο της ενημέρωσης κα της εξέλιξης της φωτιάς δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα της κατάσβεσης.
Ωστόσο η Γενική Γραμματεία Δασών που να σημειώσουμε δεν επηρεάζεται από τον «στρατηγό άνεμο» , δεν είναι σε θέση να βάλει σε εφαρμογή έναν χάρτη ενημέρωσης LIVE για την πορεία της πυρκαγιάς και συνεπικουρούμενο από το 112 να συμβάλει στην ενημέρωση διότι οι ανάγκες ξεπερνούν αυτές των κατοίκων διότι η καταστροφή των δασών αφορά όλους.
Ο κρατικός μηχανισμός κατάσβεσης , ο οποίος κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν έχει αποτέλεσμα διότι πολύ απλά όλοι έχει κρυφτεί πίσω από το 112 , τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία δεν φτάνουν, για να καταλήξουν ότι είναι έργο εμπρηστών και στη περιοχή φυσούσε αέρας πάνω από 7 και 8 μποφόρ.
Δεν μιλάμε για σχέδιο κατάσβεσης διότι ο πυροσβέστης δεν ξέρει(ακόμη) το δάσος , δεν ξέρει το «αντιπύρ» και πολλά αλλά κρίσιμα κλειδιά της κατάσβεσης.
Ο πυροσβέστης βλέπει το πεύκο που καίγεται το καλοκαίρι.
Εκεί αρχίσει και τελειώνει η επαφή του με το Δάσος. (!)
Την ίδια στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει «μαντήλι να κλάψει» αφού έφτασε να περιορίσει τους πυροφύλακες σε πολλές περιοχές της χώρας διότι δεν έχει πιστώσεις.
Η 24ωρη παρατήρηση των δασών που ήταν η αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών καθώς οι αρμόδιοι μάθαιναν άμεσα την εκδήλωση της φωτιάς και ελάμβαναν τα μέτρα τους.
Η απουσία των παρατηρητών λόγω μείωσης κονδυλίων η φωτιά φθάνει στους αρμόδιους όταν έχει λάβει διαστάσεις και το …πάνω χέρι έχει ο «στρατηγός άνεμος».
Η Κυβέρνηση μετρά το σχέδιο της κατάσβεσης με βάση της ημέρες που καίγεται μια δασώδη περιοχή.
Το ρεκόρ της είναι πάνω από 10 ημέρες ενώ όταν η φωτιά σβήσει κάτω από της 10 μέρες το σχέδιο της κατάσβεσης είναι επιτυχημένο (!)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης