Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υποχρεωτική ασφάλιση: Τι ισχύει στην Ευρώπη και τι στην Ελλάδα - Πότε η καθολική ασφάλιση εξυπηρετεί το σκοπό της

Υποχρεωτική ασφάλιση: Τι ισχύει στην Ευρώπη και τι στην Ελλάδα - Πότε η καθολική ασφάλιση εξυπηρετεί το σκοπό της
Είναι η Ελλάδα στις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση;
Στην Ελλάδα η υποχρεωτικότητα στην ιδιωτική ασφάλιση ήρθε με το Ν. 489/76 (Φ.Ε.Κ. Α’ 331) «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ’ ατυχηµάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης».
Ο νέος δεύτερος νόμος 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών ήρθε μετά από 38 χρόνια.
Σύντομα σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ ένας ακόμα νόμος που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και, τους οδηγούς οχημάτων να ασφαλίζουν τα οχήματα τους υποχρεωτικά για φυσικές καταστροφές.
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μία ενιαία εφαρμογή για υποχρεωτικές ασφαλίσεις, σύμφωνα με την KPMG, ενώ η ίδια σημειώνει πως αν η καθολική ασφάλιση δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω θα εξυπηρετεί περισσότερο τις εταιρείες και την οικονομία μέσω της φορολογία και λιγότερο τους ασφαλισμένους.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή σε υποχρεωτικές ασφαλίσεις έκτος αυτής της αστικής ευθύνης οχημάτων, ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης.
Στην Ισπανία κατά την νομοθεσία και κατά πλειοψηφία, οι έχοντες υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές θα αποζημιωθούν από την κρατική ασφαλιστική Consorcio de Compensación de Seguros (CCS).
Οι έκτακτοι κίνδυνοι στην Ισπανία που περιλαμβάνουν ορισμένες κάποιες κατηγορίες φυσικών καταστροφών, τσουνάμι, εκρήξεις, τυφώνες, τρομοκρατικές ενέργειες ασφαλίζονται μέσω ενός συστήματος που διαχειρίζεται η κρατική ασφαλιστική Consorcio de Compensación de Seguros (CCS).
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, σχετικά με την ασφάλιση περιουσίας, αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ασφάλισης αστικής ευθύνης «assurance responsabilité civile» για την κάλυψη ζημιών σε άλλο πρόσωπο ή περιουσία.
Αυτό περιλαμβάνεται σε όλα τα συμβόλαια για το σπίτι και το περιεχόμενο τους και είναι το ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης που απαιτείται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.
Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η ασφάλιση υγείας για όλους όσους μένουν στη Γερμανία για περισσότερους από τρεις μήνες.
Στην Ελβετία είναι υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων και πυρκαγιάς, ενώ η κάλυψη τόσο του περιεχομένου όσο και της ευθύνης είναι προαιρετική.

Πότε η καθολική ασφάλιση εξυπηρετεί το σκοπό της

Σύμφωνα με την KPMG η οποία αρχές Δεκεμβρίου θα εκδώσει τα ετήσια αποτελέσματα 2023 για τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα για να είναι κατάλληλη η ασφάλιση πρέπει να ασφαλίζει τους κινδύνους που πραγματικά υπάρχουν και πρέπει να ασφαλιστούν και για τη σωστή κάλυψη και να είναι οικονομικά προσιτή.
Αντίθετα, «η καθολική ασφάλιση σε ορισμένους κινδύνους εκτός από τα οφέλη της αύξησης της ασφαλιστικής διείσδυσης και διασποράς κινδύνου άρα και οικονομικότερων τιμολογίων, ίσως να μην εξυπηρετεί τη διάσταση της καταλληλόλητας σε όλες τις περιπτώσεις.
Με την έννοια ότι ενδέχεται να ασφαλιστούν περιουσίες ή κίνδυνοι όπου δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ή η αυτασφάλιση είναι πιο οικονομικά αποδεκτός τρόπος και κατά συνέπεια να προκύπτει κόστος που θα επωμισθεί μερίδα πολιτών με το πρόσχημα της (οικονομικότερης) ασφάλισης σε περιοχές με μεγαλύτερο κίνδυνο όπου η ασφάλιση είναι η κατάλληλη επιλογή» αναφέρει.

Στοιχεία που πρέπει να πληροί η υποχρεωτική ασφάλιση

Η υποχρεωτική ασφάλιση για να μπορεί να εξυπηρετεί τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις όπως υγιής και επαρκής ανταγωνισμός, ικανότητα αντασφάλισης, επαρκή και κατάλληλα δεδομένα για την αξιολόγηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ζημιών με στόχο τη σωστή τιμολόγηση καθώς και την ομοιογένεια των κινδύνων που καλύπτονται, χαρακτηριστικά θα πρέπει να σημειωθεί που έχει θίξει κατ’ επανάληψιν του ΒΝ.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρχουν ικανές και αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις η καθολική ασφάλιση θα εξυπηρετεί περισσότερο τις εταιρείες και την οικονομία μέσω των φόρων και λιγότερο τους ασφαλισμένους και την κοινωνία.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης