
Η παρουσία του Δ. Παπαλεξόπουλου στην τριμηνιαία έκθεση - Τι είπε για τους δασμούς Trump σε “πηγαδάκι”
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ προκλήθηκε να διαμορφώσει ένα αρνητικό σενάριο, το οποίο κατά τη διατύπωσή του δεν «αγγίζει» την εγχώρια οικονομία, αλλά την παγκόσμια και κυρίως αυτή των ΗΠΑ. Το περιεχόμενο του σεναρίου έχει βαθιά ύφεση και υψηλό πληθωρισμό για την αμερικανική οικονομία, αλλά μικρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί και θα απαιτηθεί στην εξίσωση να εισέλθουν πολλά «αν» και μεταβλητές για να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, το οποίο θεωρεί αρκετά απίθανο να συμβεί, σημείωσε ο κ. Νίκος Βέττας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στην τριμηνιαία έκθεση έδωσε ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN, παρακολούθησε την έκθεση από το ακροατήριο.
Πάντως, στη συμμετοχή του σε «πηγαδάκι» για τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, είπε ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα δεδομένα, αφήνοντας μία νότα αισιοδοξίας, αξιολογώντας την παράταση των 90 ημερών για την εφαρμογή των δασμών. Όμως, οι παρούσες συνθήκες επηρεάζουν την εταιρεία που διευθύνει, παρότι διαθέτει μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ, οι οποίες για να λειτουργήσουν γίνονται εισαγωγές. Ακόμη, περιέγραψε μια αγαπημένη φράση Αμερικανού δημοσιογράφου που λέει ότι «ένα πολύπλοκο πρόβλημα έχει μία απλή λύση, η οποία δεν εφαρμόζεται».
Με δανεικά
Πάντως, στο στάδιο των ερωτήσεων εισήλθε και ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους συνταξιούχους. Ο κ. Βέττας επισήμανε ότι η αύξηση των αποδοχών πριν το 2008 προήλθε από τον εξωτερικό δανεισμό, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αναγνώρισε ότι το κόστος των συντάξεων έχει ανέλθει για την οικονομία, αλλά η υλοποίηση του αιτήματος για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού θα εξαρτηθεί από την αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας, η οποία παραμένει χαμηλή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, το βασικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων στις περιοχές υψηλής τεχνολογίας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται απαραίτητη η άρση ρυθμιστικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, αλλά και η γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη βελτίωση των υποδομών. Ο κ. Βέττας, κλείνοντας την εισήγησή του σχολίασε: «Ως οικονομία, έχουμε επιλέξει να ανεβαίνουμε βήμα-βήμα, κι όχι μέσω αλμάτων ή ριζικών αλλαγών. Προσωπικά δεν το κρίνω, απλώς το καταγράφω».
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της παραγωγής στις κατασκευές και τις υπηρεσίες συνθέτουν μια εικόνα με πολλές αναγνώσεις, στην οποία η βιωσιμότητα των επόμενων ετών για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται πρωτίστως από την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, αλλά και από τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», που δεν είναι άλλος από την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ εντοπίζει ως κυριότερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα - και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία - τη μεταβλητότητα στο διεθνές σκηνικό, ιδιαίτερα ως προς τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν κρίσιμες, με πιθανές επιπτώσεις στα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα προς την Αμερική, που είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, αλουμίνιο και τσιμέντο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η χώρα μας εισάγει από τις ΗΠΑ κυρίως φυσικό αέριο, αεροπορικά μηχανήματα και πετρέλαιο.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών