Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεκαπενταύγουστο 2025 η Ελλάδα φλέγεται από Πάτρα ως Χίο - Στάχτες το... επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Δεκαπενταύγουστο 2025 η Ελλάδα φλέγεται από Πάτρα ως Χίο - Στάχτες το... επιτελικό κράτος Μητσοτάκη
Οι φλόγες ξεγυμνώνουν την κυβέρνηση των.... αρίστων του Μητσοτάκη - Επιτελικό ή όχι το κράτος είναι αδιάφορο για τον πολίτη... αυτό που τον ενδιαφέρει, είναι να είναι αποτελεσματικό!
Η Ελλάδα ζει έναν πύρινο εφιάλτη ξανά, σαν την μέρα της... μαρμότας, με τις φλόγες να καίνε το επικοινωνιακό περίβλημα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας καίγεται... γράφουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ σε αναφορές τους στα πύρινα μέτωπα που μετατρέπουν την Ελλάδα σε στάχτες κι αποκαΐδια.
Κόντευε να τελειώσει ο Μάης όταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, διαβεβαίωνε ότι «μπαίνουμε θωρακισμένοι στην αντιπυρική περίοδο».
Όπως ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Κώστας Α. Καραμανλής έλεγε αρχές Φλεβάρη του 2023, πως οι σιδηρόδρομοι είναι ασφαλείς και 20 μέρες μετά είχαμε την τραγωδία στα Τέμπη, σήμερα, παραμονές Δεκαπενταύγουστου 2025, η Ελλάδα έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός και το υπουργείο του κ. Κεφαλογιάννη καλεί τους πολίτες από Πρέβεζα ως Πάτρα και Χιο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν, μέσω του 112.
Δυστυχώς η πρόληψη και η θωράκιση της χώρας απέναντι σε καταστροφές τείνει να γίνει το πιο σύντομο... ανέκδοτο και οι τραγωδίες «κανονικότητα».
Και σίγουρα δεν λες επιτυχημένο ένα κράτος και μάλιστα... επιτελικό, όπως κομπάζει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όταν μετρά πάνω από 2,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα από το 2023 μέχρι σήμερα, χωρίς να υπολογίζονται αυτά που έγιναν στάχτη τα τελευταία 24ωρα.
Και η κατάσταση μόνο χειροτερεύει, αλλά δεν φταίει η κλιματική κρίση.
Όχι μόνο.
Μπορεί να είναι βασική αιτία, αλλά δεν είναι η μόνη. ΝΑΣΑ.JPG
Η προειδοποίηση των ειδικών για τις πυρκαγιές 6ης γενιάς!

Το 2017 για πρώτη φορά, οι ειδικοί έκαναν λόγο για πυρκαγιές «έκτης γενιάς»: εκρηκτικές, αυτοτροφοδοτούμενες και απρόβλεπτες σαν «πύρινες καταιγίδες» αποτελούν συχνό φαινόμενο παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολόγισε το 2023 πως η καμένες εκτάσεις είχαν αυξηθεί κατά 117% σε σχέση με το 2022, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τα καλοκαίρια στην Μεσόγειο θα είναι θερμότερα και με περισσότερους καύσωνες.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει... αγριέψει τις πυρκαγιές, όμως καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης των παραδοσιακών μεθόδων κατάσβεσης.
Πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν όλες οι στρατηγικές πρόληψης, διαχείρισης δασών και κατάσβεσης.

Χαμένοι πόροι - χαμένες ευκαιρίες για την Ελλάδα

Η Ευρώπη έχει διαθέσει 557 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μέχρι το τέλος του 2024, μόνο 57,8 εκατομμύρια ευρώ είχαν απορροφηθεί.
Το 80% των πόρων παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Τα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο είναι ελάχιστα και για τα περισσότερα δεν έχει δηλωθεί καμία δαπάνη.
Αυτό δείχνει την ανεπάρκεια του υπουργείου και την οικτρή αποτυχία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη που συμπληρώνει 6 χρόνια στην εξουσία και δεν έχει καμία δικαιολογία να σχολιάζει σαν να κυβερνά άλλος.
003_16.jpg
Μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων παρουσιάζει βλάβες λόγω της υψηλής καταπόνησής τους

Στην έλλειψη των μέσων προστίθεται η καταπόνηση των υπαρχόντων.
Όπως κατεγράφη, μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, CL 215 και CL 415, όπως και Air Tractor, ελικόπτερα BELL και S64 Ericson, παρουσιάζει εύλογες βλάβες λόγω της υψηλής καταπόνησής τους σε όλα τα πύρινα μέτωπα που επιχειρούν.
Την Τρίτη είχαν διατεθεί 62 εναέρια μέσα, εκ των οποίων τα 35 επιχειρούσαν, τα υπόλοιπα βρίσκονταν σε ανεφοδιασμό και επιδιορθώσεις βλαβών.
Σήμερα επιχειρούσαν 33 το πρωί και 56 συνολικά το απόγευμα.
Οι βλάβες που παρουσιάζονται σχετίζονται με τις υψηλές πτητικές απαιτήσεις των εναέριων μέσων λόγω της μέγιστης καταπόνησης που δέχονται.
Διαθέτουμε 85 εναέρια μέσα, από αυτά διαθέσιμα είναι τα 60, ωστόσο επιχειρούν τα 30-35, προκειμένου να γίνεται ένα rotation -μια περιστροφή δηλαδή-, με τα υπόλοιπα να κρατούνται στο έδαφος για νέες ενάρξεις, ανεφοδιασμό και βλάβες.
Ωστόσο, σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα διαθέτουν μια αυτονομία πτήσης 2,5-3 ώρες ανάλογα με τις συνθήκες που επιχειρούν.
Χώρια που με την έλλειψη συντονισμού, ενημέρωσης και ποιος ξέρει λόγω ποιας άλλης αιτίας, επιχειρούν λάθος.
Κάτοικος Πάτρας, μας ανέφερε, ότι με το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας 14 Αυγούστου, από τα 5 αεροσκάφη καναντέρ που επιχειρούσαν κατά των πυρκαγιών, τα 4 έριχναν στα... καμένα! 

 Επιτελικό ή όχι το κράτος είναι αδιάφορο για τον πολίτη... αυτό που τον ενδιαφέρει, είναι να είναι αποτελεσματικό!

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται και οι πολίτες είναι ήδη εξοργισμένοι με τις καταστροφές και τις ανεπάρκειες του επιτελικού κράτους.
Όπως έχει κάνει σε ανάλογες καταστροφές στο παρελθόν η κυβέρνηση υποσχέθηκε στήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.
Οι πληγές από τις πυρκαγιές όμως δεν επουλώνονται με επικοινωνιακές.... τρίπλες, όπως η αναστολή του ΕΝΦΙΑ για τις πυρόπληκτες περιοχές, ή τα επιδόματα «πυρόπληκτων» όπως εκείνα των «πλημμυροπαθών».
Η χώρα έχει ανάγκη από αποτελεσματικά μέτρα προστασίας είτε στο μέτωπο της πρόληψης είτε στο μέτωπο της καταστολής με σοβαρές ποινές για τους εμπρηστές που βάζουν σε κίνδυνο ζωές, καίγοντας δάση - πνεύμονες και περιουσίες.
Όχι από ένα κράτος που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με επικοινωνιακά... παιχνίδια και απαράδεκτες δηλώσεις, όπως της κας Βούλτεψη πως η χώρα πάσχει από... εθελοντές πυροσβέστες (!) ή του κ. Γεωργιάδη που ανάρτησε μέχρι και πίνακα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: ότι η Ευρώπη όλη καίγεται, άρα ας κάνουμε τον σταυρό μας!
unnamed_1_38.jpg
Έξι χρόνια τώρα, αυτή η χώρα κυβερνάται από το... επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος κομπάζει ότι έχει, αλλά εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ένα αναποτελεσματικό και αποτυχημένο κράτος. 
Αλεξία Κοσίνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης