Η μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Ανεξάρτητη αρχή, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια αλλά και αντιδράσεις, τόσο εντός του υπουργείου Εργασίας, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση και τον Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύουν ότι δεν κάνουν πίσω.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, ελήφθη σε επίπεδο κορυφής στο Μ. Μαξίμου με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει τους πάντες εντός της κυβέρνησης, μιας και το προηγούμενο σχέδιο που είχε στα συρτάρια ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ενίσχυε το Σώμα, κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου και μάλιστα ήταν ευθυγραμμισμένο με τις προτάσεις των επιθεωρητών.
Παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στο σχέδιο Χατζηδάκη για το ΣΕΠΕ λέγοντας ότι «κάποιος πρέπει να φέρει την πολιτική ευθύνη για ελέγχους και πρόστιμα στο θέμα της παραβατικότητας της αγοράς εργασίας», όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αιχμή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση και υλοποίηση του νομοσχεδίου.
Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας και στον ΣΕΠΕ πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 2/6 24ωρη πανελλαδική απεργία, ζητώντας την παραμονή του ΣΕΠΕ στο υπουργείο Εργασίας, με ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα αποτελεσματικής παρέμβασης για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας μας.
«Εκκολαπτήριο» ρουσφετιών
Η κυβέρνηση θεωρεί το ΣΕΠΕ ως «εκκολαπτήριο» ρουσφετιών των εκάστοτε κυβερνήσεων για «εξυπηρετήσεις» σε κακούς εργοδότες, αλλά και των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ για τα «στραβά μάτια» που ενδεχόμενα έκαναν σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι επιθεωρητές εργασίας πάντως, θεωρούν ότι η αιφνίδια -χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνα με τις επιταγές της 81 ΔΣΕ-, ανακοίνωση αποκοπής από το Υπουργείο Εργασίας του επιχειρησιακού του βραχίονα και η μετατροπή του Σ.ΕΠ.Ε. σε ανεξάρτητη αρχή αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» και μέσο αποπροσανατολισμού από τα κυρίαρχα ζητήματα των αντεργατικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Το Σ.ΕΠΕ. είναι ανεπιθύμητο για τη σημερινή μας Πολιτική Ηγεσία.
Οι εμπνευστές της σχετικής απόφασης υποεκτιμούν τον πολυεπίπεδο ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας και εκχωρούν τις αρμοδιότητές της σε μια «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα είναι επικεφαλής «Μάναντζερ-Διοικητής» και θα την λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές και τους όρους του Νέου Δημόσιου Μάναντζμεντ (New Public Management) και τα δεδομένα του αγγλοσαξονικού φιλελεύθερου μοντέλου εργασιακών σχέσεων.
Πρόκειται, σημειώνουν για ένα νομοσχέδιο που δεν θέτει καμία εγγύηση, κανένα κριτήριο, καμία ανεξαρτησία του Επιθεωρητή Εργασίας, καμία στοιχειώδη διασφάλιση ούτε των Επιθεωρητών, αλλά ούτε και κανενός εν γένει υπαλλήλου της «δήθεν» Ανεξάρτητης Αρχής και κανέναν φραγμό ελέγχου στον τρόπο άσκησης των υπερεξουσιών του Μάνατζερ – Διοικητή.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχέδιο Μητσοτάκη που αιφνιδίασε, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή - Αντιδράσεις και 24ωρη απεργία στις 2/6
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, ελήφθη σε επίπεδο κορυφής στο Μ. Μαξίμου
Σχόλια αναγνωστών