Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ ο διορισμός του Ν. Τεσσαρομάτη στην προεδρία του ΤΕΚΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ ο διορισμός του Ν. Τεσσαρομάτη στην προεδρία του ΤΕΚΑ
Υπέρ της εκλογής ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν σημειώνοντα ότι δεν έχουν αντιρρήσεις για το πρόσωπο αλλά για την λειτουργία του ΤΕΚΑ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής ο διορισμός του Νικόλαου Τεσσαρομάτη στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Υπέρ της πρότασης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου τάχθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με ΕΛ.ΛΥ δήλωσαν «παρόν».
Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ωστόσο διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με το πρόσωπο, αλλά με την αντίθεση τους στην λειτουργία του ΤΕΚΑ.
Αναλύοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΤΕΚΑ, ο κ. Τεσσαρομάτης χαρακτήρισε τομή την ίδρυση και λειτουργία του, τονίζοντας ότι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ασφάλιση και διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνει με σύνεση, υπευθυνότητα, εκπαίδευση και με ενισχυμένη διαφάνεια και λογοδοσία προς όφελος των ασφαλισμένων.
«Όλα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για το κτίσιμο της εμπιστοσύνης του ΤΕΚΑ με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι, ως προς την έννοια του επενδυτικού κινδύνου δεν πρέπει να βλέπουν τις βραχυπρόθεσμες αυξομειώσεις, αλλά τις μακροχρόνιες επενδύσεις», ανέφερε.
Ακόμα ο κ. Τεσσαρομάτης, υπογράμμισε ότι υπάρχει η εγγύηση από το κράτος, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν αποδόσεις και να καλυφθούν από τον πληθωρισμό.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Την αντίθεση του κόμματος της στη λειτουργία του ΤΕΚΑ, το οποίο, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, εξέφρασε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Είναι σαφές ότι το βιογραφικό του κ. Τεσσαρομάτη είναι αξιόλογο και ότι η αρνητική μας ψήφος δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του, αλλά με τη σαφή και κατηγορηματική μας θέση απέναντι στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τα επενδυτικά συμφέροντα στην ασφάλιση. Το σύνταγμα είναι σαφές για την ανάγκη δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης. Εμείς όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε το θεσμό του ΤΕΚΑ γιατί έχει δημοσιονομικό κόστος για τους ασφαλισμένους, ενώ σπάει την αλληλεγγύη των γενεών, και θα επαναφέρουμε την επικουρική ασφάλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Αντίθετος στην λειτουργία του ΤΕΚΑ δήλωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστηρίζοντας ότι ιδιωτικοποιείται πλήρως η ασφάλιση, ενώ δεν παρέχεται καμία εγγύηση του κράτους.
«Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα έγκλημα δημιουργώντας το ΤΕΚΑ που θα λειτουργήσει σε βάρος των νέων και των ασφαλισμένων, οδηγώντας έτσι την ασφάλιση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Κατσώτης.
Το ίδιο επικριτική ήταν και η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τεράστια ποσά των ασφαλισμένων θα τζογάρονται στο όνομα της επένδυσης, ενώ καμία κρατική εγγύηση δεν θα υπάρχει για τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Απαντώντας ο κ. Τσακλόγλου στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του ΤΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει σαφέστατα λογοδοσία κάθε χρόνο μέσα από ετήσια έκθεση, η οποία θα είναι αναλυτικότατη.
«Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλήρη ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο και για τις αποδόσεις των επενδύσεων τους και για τις εισφορές τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες».


Το βιογραφικό του διοικητή του ΤΕΚΑ

Ο Νικόλαος Τεσσαρομάτης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικής στο EDHEC Business School της Γαλλίας (Ecole des Hautes Etudes Commerciales).
Έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων ασφαλιστικών οργανισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και αξιόλογη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο πεδίο των Χρηματοοικονομικών.
Διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Διαχείρισης της ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ. και υπήρξε στέλεχος σημαντικών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων στη Μεγάλη Βρετανία (Gartmore Investment Management, NatWest Investment Management, Hermes Investment Management)».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης