Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Greenwashing»: Σάλος με παραπλανητικά ασφαλιστικά προϊόντα στο «ράφι»

«Greenwashing»: Σάλος με παραπλανητικά ασφαλιστικά προϊόντα στο «ράφι»
Το «Greenwashing» αναφέρεται σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με δηλώσεις και προϊόντα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα
Σχετικά Άρθρα
Εκτός ελέγχου τα παραπλανητικά πράσινα προϊόντα.
Στο στόχαστρο των Αρχών και οι ασφαλιστικές.
Πόλεμο κατά του «greenwashing» ανοίγουν οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.
Επί ποδός η Insurance Europe.
Το κακό φαίνεται να ξεκινά από τους Κανονισμούς στην Ευρώπη που αφήνουν παραθυράκια.
Το «Greenwashing» αναφέρεται σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με δηλώσεις και προϊόντα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.
Tο θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στους κύκλους των ασφαλιστών και αντασφαλιστών.
Και, επιτείνεται με τα προϊόντα που ανακοινώνουν ότι είναι ευθυγραμμισμένα με τα χαρακτηριστικά των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών, και αρχών Διακυβέρνησης (ESG). Πλειάδα από τα προϊόντα που αυτοαποκαλλούνται φιλικά προς το περιβάλλον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μύλος με το υπάρχει και τι δεν υπάρχει στην «πράσινη» Ευρώπη

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές εξετάζουν το θέμα προκειμένου να περιοριστεί η απάτη, σκοπεύοντας να επιβάλλουν νέους κανονισμούς για να ρυθμιστεί η αγορά, ωστόσο αντίθετη άποψη έχει η Insurance Europe –η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων, η οποία πιστεύει ότι δεν απαιτείται νέος κανονισμός για την καταπολέμηση του κινδύνου αυτού, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν οι κανόνες στην αγορά που προστατεύουν ήδη του πελάτες πχ των ασφαλιστικών από ασαφείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, οι κανόνες αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την βιωσιμότητα, υποστηρίζει.
Πάντως η Ομοσπονδία αναγνωρίζει ότι απαιτείται πολύς ακόμα χρόνος και διευκρινίσεις για να αντιμετωπιστεί επαρκώς ο κίνδυνος των πράσινων παραπλανητικών προϊόντων, τονίζοντας ότι το greenwashing μπορεί να συμβεί σε επίπεδο οντότητας, προϊόντος ή υπηρεσία.
Υποστηρίζει ότι μπορεί να μην είναι πάντα η σκοπιμότητα, καθώς μπορεί η παραπλάνηση να προέλθει από αμέλεια ακόμα και από παρερμηνεία.

Δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι Αρχές στο τι είναι «πράσινο»

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επισημαίνει, απαντώντας στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές λειτουργούν σε ένα περιβάλλον υψηλής ρύθμισης σε σχέση με τις αξιώσεις βιωσιμότητας, τη διαφάνεια και την εφαρμογή διαδικασιών και ελέγχων. Εάν κάτι δεν σχεδιαστεί σωστά, η νομοθεσία ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το greenwashing», εξηγεί. «Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος του νομοθετικού πλαισίου που αποσκοπεί στην αποτροπή της πράσινης «πλύσης «δεν έχει ακόμη πλήρως τεθεί σε ισχύ και απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις.
Μεταξύ των ζητημάτων του ρυθμιστικού πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ που θα μπορούσαν επί του παρόντος να οδηγήσουν σε εσφαλμένες πληροφορίες, η Insurance Europe επισήμανε την έλλειψη σαφήνειας και ασυνέπειες που διακρίνονται σε ορισμένους κανόνες, αλλά και τον ορισμό του τι είναι «πράσινο».
Άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν εξεταστούν νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν την έλλειψη δεδομένων και την έλλειψη ωριμότητας μεθοδολογιών και μετρήσεων για τη μέτρηση των επιπτώσεων στους παράγοντες βιωσιμότητας.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης