Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πώς θα βγαίνει το διπλό κέρδος από την απασχόληση συνταξιούχων

Πώς θα βγαίνει το διπλό κέρδος από την απασχόληση συνταξιούχων
Στη Σταδίου εκτιμούν πως από το 2024 που θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων
Σχετικά Άρθρα
Σε 120.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη «μαύρη εργασία» για να αποφύγουν το πέναλντι του 30% της σύνταξης που λαμβάνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.
Στη Σταδίου εκτιμούν πως από το 2024 που θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων, θα ασφαλιστούν 120.000 εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής που σήμερα εργάζονται «κρυφά» χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.
Έτσι, αν κάποιος επιλέξει να ασφαλιστεί με 5-7 χρόνια ασφάλισης μπορεί να αυξήσει τη σύνταξη που ήδη λαμβάνει κατά 80-120 ευρώ μηνιαίως για την κύρια σύνταξη και 10-30 ευρώ την επικουρική, όταν σταματήσει τη δεύτερη εργασίας του και γίνει ο επανυπολογισμός των συμπληρωτέων ασφαλιστικά, ετών.
Επιπλέον, αν κάποιος από τους «παλιούς» συνταξιούχους, πριν το 2016 συμπληρώσει 15ετή εργασία, τότε θα μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη.
Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αξιοποιούνται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο όριο στο ύψος πόρου που θα κρατείται, το οποίο υπολογίζεται στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης (€413,76*12=€4.965,12), κατά τρόπο ώστε να μη στερείται ο συνταξιούχος το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής του, εφόσον ο μισθός που λαμβάνει αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό.
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι κατηγορίες απασχολούμενων συνταξιούχων οι οποίες εξαιρούνταν από την περικοπή σύνταξης υπό το προϊσχύον καθεστώς, όπως, για παράδειγμα, συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι με ανήλικα τέκνα, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι ψυχικά ασθενείς κ.ά.
Ο υφυπουργός Εργασίας σε συνέντευξη χτες σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, είναι λίγο πάνω από 32.000, ενώ εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ. Όταν η περικοπή μειώθηκε από το 60% στο 30%, ο αριθμός των απασχολούμενων συνταξιούχων υπερπενταπλασιάστηκε» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε ότι και, τώρα, ενδεχομένως, να καταγραφεί σημαντική αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων, «αν και τα σχετικά νούμερα είναι μάλλον μικρά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Να σημειωθεί ότι ο πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της παρακράτησης (10% για μισθωτούς και το μισό της ασφαλιστικής κλάσης που συνταξιοδοτήθηκαν, για τους ελ. επαγγελματίες) δεν αντανακλούν μία αναλογική και μη οριζόντια συνεισφορά, αλλά γίνονται στη βάση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος περί ισότητας στα δημόσια βάρη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης