Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Οι εκδηλώσεις Ιανουαρίου 2024 στα Public

tags :
Οι εκδηλώσεις Ιανουαρίου 2024 στα Public
Επίκαιρες συζητήσεις αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων έρχονται στα καταστήματα Public στην Αθήνα!
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στα Public, προσφέροντάς μας έμπνευση και προβληματισμό!
Επίκαιρες συζητήσεις αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων έρχονται στα καταστήματα Public στην Αθήνα, για να μας κρατήσουν συντροφιά με τον καλύτερο τρόπο, πάντα με την υπογραφή του κορυφαίου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα.
1_41.png
Θάνος Βερέμης
20ος Αιώνας Μια Ιστορία Που Δεν Έχει Τελειώσει Ακόμη, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Δευτέρα 22/1 και ώρα 20:30 | Public Café Συντάγματος

Τα Public και οι εκδόσεις Πρώτη ύλη σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θάνου Βερέμη, «20ος Αιωνας, Μια Ιστορία Που Δεν Έχει Τελειώσει Ακόμη», τη Δευτέρα 22/1 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν:
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας Ελλάδας
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρώην Υπουργός και Επικεφαλής του Δικτύου “Τhink Tank”
Μαζί τους και ο συγγραφέας του βιβλίου, Θάνος Βερέμης, Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Ο 20ός αιώνας δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας των πιο σημαντικών κοινωνικοοικο-νομικών αλλαγών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με το τελευταίο βιβλίο του, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης υποστηρίζει, όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο του, ότι αυτός ο τόσο σημαντικός αιώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ότι ζούμε δηλαδή τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων του προηγούμενου αιώνα, δύο δεκαετίες και πλέον μετά την έλευση του 21ου. […]
Ο περασμένος αιώνας χαρακτηρίστηκε από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της Επανάστασης του 1917, την εξάπλωση της αποαποικιοποίησης και του οικονομικού εθνικισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, τον μετασχηματισμό της Κίνας, τις νέες ιδέες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη ριζική αλλαγή στη στάση απέναντι στο φύλο, τη θρησκεία, το χρήμα, την κατανάλωση, τη σεξουαλικότητα, τον ελεύθερο χρόνο και το περιβάλλον, τον συνδυασμό νέων και παραδοσιακών μορφών διεθνούς συνεργασίας, καθώς και τις μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις πληθυσμών. […]
Σε λιγότερες από 300 σελίδες, ο καθηγητής Βερέμης καταφέρνει να ξεδιπλώσει όλα τα σημαντικά γεγονότα, να φωτίσει πτυχές μας που δεν είναι τόσο γνωστές και να εξάγει συμπεράσματα για τα αίτια που οδήγησαν στα μεγάλα, κοσμοϊστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, τα οποία ακόμη καθορίζουν μας τύχες μας». Από τον πρόλογο του Γιάννη Στουρνάρα (Διοικητή Τράπεζας Ελλάδας).
2_36.png
Άγγελος Χρυσόγελος, Ιωάννης Σ. Λάμπρου, Λεωνίδας Σταματελόπουλος
Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Τρίτη 23/1 και ώρα 19:00 | Αίθουσα Public Συντάγματος

Τα Public και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα», την Tρίτη 23/01 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Οικονόμου - Βουλευτής, πρ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Σωτήρης Ρίζας - Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτερισμού Ελληνικού της Ακαδημίας Αθηνών
Γιώργος Στείρης - Καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Και οι επιμελητές του βιβλίου: Άγγελος Χρυσόγελος, Ιωάννης Σ. Λάμπρου, Λεωνίδας Σταματελόπουλος
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι εσπευσμένες σχηματοποιήσεις, οι εύκολες κατατάξεις και οι δαιμονοποιήσεις της θεωρίας του συντηρητισμού οφείλουν να δώσουν τη θέση τους στη νηφάλια επιστημονική έρευνα και στην εμβάθυνση στο αξιακό περιεχόμενο του ελληνικού συντηρητισμού.
Όταν τίθενται συντηρητικές ιδέες στον δημόσιο διάλογο, μετά από μία τουλάχιστον τριακονταετή φίμωσή τους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι εύλογο αυτές που κυκλοφορούν να μην έχουν υποστεί την αρμόζουσα εκλέπτυνση. Προσδοκία των επιμελητών του παρόντος τόμου είναι η δημοσίευση αυτή να εισφέρει σε μία αναθεωρημένη εικόνα του συντηρητισμού στην ελληνική κοινωνία και να αποτελέσει το έναυσμα να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των προϋποθέσεων, αλλά και των ορίων μιας νέας ελληνικής συντηρητικής πολιτικής.
Μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ) για να δούμε με νέα μάτια το θέμα του ελληνικού συντηρητισμού και κυρίως την προοπτική της ουσιαστικής κατανόησής του, χωρίς συγκρούσεις και διχασμούς.
Στην έκδοση συμμετέχουν με κείμενά τους οι:
Κώστας Ιορδανίδης - Δημοσιογράφος
Βαγγέλης Κουμπούλης - Σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη
Ιωάννης Σ. Λάμπρου - Μέλος του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ)
Λεωνίδας Σταματελόπουλος - Μέλος του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ)
Ιωάννης Κ. Φίλανδρος - Υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης
Άγγελος Χρυσόγελος - Αναπληρωτής Ααθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London Metropolitan University και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ)
3_24.png
Άρης Σφακιανάκης
Ο Πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Εκδόσεις Κέδρος
Τρίτη 24/1 και ώρα 20:30 | Αίθουσα Public Συντάγματος

Τα Public και οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άρη Σφακιανάκη, «Ο Πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου», την Τετάρτη 24/1 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.
Μαζί του συζητά η Μιλένα Αποστολάκη, δικηγόρος, πρώην υφυπουργός και βουλευτής. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Κώστας Πατούρας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια οι Προστάτιδες Δυνάμεις ορίζουν ηγεμόνα της Ελλάδας τον δευτερότοκο γιο του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, τον Όθωνα.
Για το ανεξάρτητο κράτος ξεκινάει μια νέα εποχή που διήρκεσε τριάντα ολόκληρα χρόνια. Η Αθήνα γίνεται η καινούργια πρωτεύουσα, η χώρα αποκτάει σύνταγμα, η Μεγάλη Ιδέα διαδίδεται και ριζώνει στις καρδιές των ανθρώπων.
Ο Πρίγκιψ, ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, γνώρισε τον Όθωνα όταν εκείνος έφτασε στο Ναύπλιο. Αργότερα έγινε ο δάσκαλος ελληνικών της Αμαλίας και κάποια στιγμή χρειάστηκε να μετακομίσει στο παλάτι.  Από τη θέση αυτή παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, φλερτάρει με τις δεσποινίδες επί των Τιμών, γνωρίζεται με τις σημαντικές προσωπικότητες του τόπου και αποφασίζει να κρατήσει ημερολόγιο. Σκοπός του να γράψει το χρονικό της βασιλείας του Όθωνα και της Αμαλίας.
Θα τα καταφέρει.
4_18.png
Anise Koltz
Το αλλού των λέξεων και άλλα ποιήματα, Εκδόσεις Στερέωμα
Πέμπτη 25/1 και ώρα 19:00 | Αίθουσα Public Συντάγματος

Τα Public και οι εκδόσεις Στερέωμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Το αλλού των λέξεων και άλλα ποιήματα» της Anise Koltz, την Πέμπτη 25/1 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Νίκος Ζόμπολας - συγγραφέας του επιμέτρου της ανθολογίας
Μαρία Παπαδήμα - καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μεταφράστρια
Στέφανος Ρόκος - ζωγράφος, εικονογράφηση της ανθολογίας
Δανάη Σιώζιου - ποιήτρια
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Anise Koltz, «μεγάλη Κυρία της λουξεµβουργιανής λογοτεχνίας», όπως συχνά την αποκαλούν, διατρανώνει μέσα από την ποιητική διαδρομή της, η οποία καλύπτει επτά ολόκληρες δεκαετίες, την πίστη της στην οικουμενική διάσταση της ποίησης και της ανθρώπινης συνθήκης. Στο έργο της δεν υπάρχουν αποδόμηση της γλώσσας, περίτεχνα τεχνάσματα, πειραματικές εξάρσεις. Τα σύντομα ποιήματά της -«σιωπηλές εκπυρσοκροτήσεις» τα έχουν ονομάσει- θίγουν τα βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου με ξεχωριστή απλότητα. Προσωπική, σχεδόν αυτοβιογραφική, πάντοτε σε στενή επαφή με την πραγματικότητα, μετατρέπει το ατομικό σε καθολικό µε διαύγεια, ειλικρίνεια και δύναμη. Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από την παρούσα ανθολόγηση, μια σπουδαία ποιήτρια που μεταφράζεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας και ένα έργο που εκπέμπει ανόθευτη ομορφιά.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μια ανθολόγηση του ποιητικού έργου της Ανίζ Κολτζ που έγινε από την Μαρία Παπαδήμα, που υπογράφει επίσης την εισαγωγή και τη μετάφραση. Ο Νίκος Ζόμπολας στο επίμετρο του, μεταξύ άλλων, αναφέρει για την επιλογή του καλλιτέχνη Στέφανου Ρόκου για την εικονογράφηση του έργου της Κολτζ: «Ο Στέφανος Ρόκος εμπνεύστηκε από το έργο της Κολτζ. Αυτή είναι η αφετηρία. Οι πίνακές του δεν παραπέμπουν σε κάποια διακριτά ποιήματα αλλά σε ομάδες ποιημάτων όπως ο ίδιος αυθαίρετα οργάνωσε, μελετώντας τη θεματολογία και αναζητώντας ενιαία αύρα. Ωστόσο ο Ρόκος εφευρίσκει διαφορετικούς δρόμους για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αφήγησης».
5_13.png
Ελευθέριος Ελευθεριάδης
Μαζί: Ένα βιβλίο για τον γάμο και τις σχέσεις, Εκδόσεις Ψυχογιός
Δευτέρα 29/1 και ώρα 20:30 | Public Café Συντάγματος

Τα Public και οι εκδόσεις Ψυχογιός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ελευθέριου Ελευθεριάδη «Μαζί: Ένα βιβλίο για τον γάμο και τις σχέσεις», τη Δευτέρα 29/01 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Όποιος σου πει πως οι ερωτικές σχέσεις είναι εύκολες σου λέει ψέματα. Να ξέρεις.
Όποιος σου πει πως υπάρχουν συνταγές για επιτυχημένους γάμους σου λέει ψέματα και αυτός. Και όποιος σου πει πως μπαίνεις σε μια σχέση ή σε έναν γάμο για να περάσεις απλώς όμορφα, τότε, λυπάμαι, αλλά δεν ξέρει τι του γίνεται.
Σκοπός της σχέσης δεν είναι η καλοπέραση.
Σκοπός της σχέσης είναι η άσκηση.
Σκοπός του γάμου είναι η κοινή πορεία.
Να μάθει ο άνθρωπος να συνυπάρχει, να αντέχει και να ανέχεται.
Να μάθει ο άνθρωπος πώς να κοινωνεί με τον άλλον άνθρωπο.
Να μάθει ο άνθρωπος να αγαπάει...
Έχουμε θεοποιήσει την ηδονή και την προσκυνάμε κάθε μέρα. Γι’ αυτό και τόσος πόνος. Γι’ αυτό και τόσα «ψυχολογικά». Ώρα να σηκωθούμε από τον ύπνο μας. Ώρα να το πιάσουμε αλλιώς. Ώρα να χτίσουμε από την αρχή το ΜΑΖΙ στις σχέσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης