Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ – Έχασε τον έλεγχο των δυτικών συνόρων του – Στα χέρια των σουνιτών ανταρτών οι δίοδοι προς Συρία και Ιορδανία

Ιράκ – Έχασε τον έλεγχο των δυτικών συνόρων του – Στα χέρια των σουνιτών ανταρτών οι δίοδοι προς Συρία και Ιορδανία
Για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης γειτονικών στο Ιράκ χωρών προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα
Η ιρακινή κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο των δυτικών συνόρων της χώρας, καθώς οι σουνίτες αντάρτες ανέφεραν ότι έχουν καταλάβει τις διόδους προς Συρία και Ιορδανία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Κυριακή δύο διόδους - κλειδιά στην περιοχή Ανμπάρ, μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης Καΐμ στα σύνορα με τη Συρία.
Το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο στην πόλη Ταλ Αφάρ, στα βόρεια της χώρας, επίσης έχει καταληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι αντάρτες, υπό την καθοδήγηση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα του Ιράκ, με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και άλλων χωρών της περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε περίπτωση που οι αντάρτες επεκτείνουν τη δράση τους σε άλλες «συμμαχικές χώρες όπως η Ιορδανία, θα πρέπει γενικώς να επαγρυπνούμε».
«Η εξτρεμιστική τους ιδεολογία αποτελεί, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, απειλή», πρόσθεσε.
Μετά την πτώση της πόλης Μοσούλη στις αρχές Ιουνίου, το ISIS έχει βοηθήσει ώστε οι αντάρτες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια του Ιράκ.
Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν καταλάβει στρατηγικής σημασίας πόλεις στην επαρχία Ανμπάρ, όπου υπερέχει το σουνιτικό στοιχείο, όπως πχ. τις Καΐμ, Ρούτμπα, Ράουα και Ανάχ.
Ένοπλοι κατέλαβαν την Κυριακή τα συνοριακά φυλάκια στο αλ-Βαλέντ, στα σύνορα με τη Συρία και στο Τουραϊμπλιλ, στα σύνορα με την Ιορδανία, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν.
Η κατάληψη των συνοριακών διόδων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αντάρτες του ISIS να μεταφέρει όπλα και άλλο εξοπλισμό σε διαφορετικά πεδία μάχης, σύμφωνα με αναλυτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης