Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ζητά σύνεση στην πολιτική μερισμάτων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Ζητά σύνεση στην πολιτική μερισμάτων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Προειδοποιεί ότι θα είναι αυστηρή όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεών της
Επιστολή προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης σχετικά με την πολιτική μερισμάτων που ακολουθούν, απέστειλε το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ζητώντας τους σύνεση.
Ειδικότερα, το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζητά από τις τράπεζες να είναι προσεκτικές όσον αφορά την πολιτική μερισμάτων.
Παράλληλα, και η αρχή εποπτείας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης προειδοποιεί τις τράπεζες να επανεξετάσουν μία προς μία τις πολιτικές αυτές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τις συστάσεις.
Η ΕΚΤ διακρίνει τις τράπεζες σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον συντελεστή φερεγγυότητάς τους, όμως ούτε η πρώτη ομάδα εξαιρείται από αυτή την προειδοποίηση.
Στην πραγματικότητα, οι συστάσεις καταδεικνύουν ότι οι τράπεζες που στο τέλος του περασμένου έτους πληρούσαν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται επισήμως για το 2019 (με τη Βασιλεία ΙΙΙ σε πλήρη εφαρμογή) «πρέπει να διανέμουν μερίσματα βασιζόμενες σε συντηρητικά κριτήρια, ώστε να συνεχίζουν να πληρούν όλες τις απαιτήσεις, ακόμη και αν οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν».
Εν συνεχεία ακολουθούν οι τράπεζες, που αν και πληρούν πληρούν τις εφαρμοστέες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2014, δεν έχουν ακόμη επιτύχει στο ακέραιο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (απαιτήσεις Ιανουαρίου 2019).
Από αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η ΕΚΤ τούς ζητά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αν και δεν τους απαγορεύει να προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων.
Το μήνυμα που δίνει, είναι ότι η διανομή κερδών δεν πρέπει να υπονομεύσει την ικανότητά τους να εκπληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις απαιτήσεις.
Τέλος, η τρίτη ομάδα τραπεζών είναι αυτή που στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του 2014 εμφανίζουν εναπομένουσα υστέρηση κεφαλαίων ή δεν πληρούν τις εφαρμοστέες κεφαλαιακές απαιτήσεις και δεν θα πρέπει να προβούν σε διανομή μερισμάτων.
Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές στις τράπεζες ότι η εποπτεία σχετικά με αυτό το θέμα θα είναι πολύ αυστηρή.
Έτσι, οι τράπεζες που θα επιλέξουν να μην ακολουθήσουν αυτές τις συστάσεις, θα πρέπει να εξηγήσουν λεπτομερώς το γιατί, όπως επίσης και τα σχέδιά τους για να εκπληρώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ΕΚΤ, ως αρχή τραπεζικής εποπτείας, θα εξετάσει στη συνέχεια αυτές τις πληροφορίες και, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, θα λάβει μεμονωμένες αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP).
Η ΕΚΤ έχει γνωστοποιήσει στις τράπεζες ξεχωριστά ότι θα εξετάσει διεξοδικά την πολιτική τους σχετικά με τις μεταβλητές αποδοχές. Στη διάρκεια αυτής της εξέτασης, η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, καθώς οι μεταβλητές αποδοχές θα πρέπει να είναι συμβατές με την ικανότητα της τράπεζας να διατηρεί εύρωστη κεφαλαιακή βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης