Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει η υποτίμηση του γουάν από την Κίνα; – Γιατί οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται

Τι σημαίνει η υποτίμηση του γουάν από την Κίνα; – Γιατί οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται
Τι σημαίνει η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν μετά από 20 χρόνια;


Με μια κίνηση πολλαπλών στόχων η Κίνα τις δύο τελευταίες ημέρες, αιφνιδίασε με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα το γουάν  προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές και ειδικά στις εταιρίες που σχετίζονται άμεσα με την Κίνα όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρίων ρούχων ή ηλεκτρονικών ειδών.
Τη στιγμή που η ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή στην κινεζική οικονομία δείχνουν όλο και πιο έντονα τα σημάδια της επιβράδυνσης, οι αρχές της χώρας έδωσαν «ανάσα» στην οικονομία προχωρώντας στην κατά 2% υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου.
Οι στόχοι της απόφασης της Κίνας είναι πολλοί προφανώς σχετίζονται με τις εξαγωγές και την ενίσχυση του ΑΕΠ αλλά συνδέονται και με την προσπάθεια της Κίνας να ενταχθεί σε διεθνή καλάθια νομισμάτων, τύπου ΔΝΤ.
Η κίνηση της Κίνας βραχυπρόθεσμα θα αποδώσει.




Μάλιστα έθεσε ημερήσιο όριο διακύμανσης στο 1,9%, το μεγαλύτερο που έχει ποτέ καταγραφεί, αποσκοπώντας προφανώς στην ένταξη του νομίσματός της στο «καλάθι» βασικών νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μπορεί η μεγαλύτερη μερίδα των αναλυτών να εκλαμβάνουν την κίνηση της Κίνας ως δείγμα στήριξης των εξαγωγών της, ωστόσο, όπως παρατήρησαν οι Financial Times, ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι αν τελικά η Κίνα θα επιτρέψει πραγματικά στο νόμισμα της να διαπραγματεύεται πιο ελεύθερα.
Αν συμβεί αυτό τότε η χώρα διεκδικεί μια θέση στο «basket» του ΔΝΤ, κάνοντας μια μεγάλη στροφή προς την οικονομική απελευθέρωση.
Η κίνηση αυτή, μάλιστα, έρχεται μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ΔΝΤ επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι το κινεζικό νόμισμα δεν πληροί το κριτήριο της ελεύθερης χρήσης και διακύμανσής του στις αγορές.
Βέβαια, η κεντρική τράπεζα της Κίνας χαρακτήρισε την υποτίμηση«εφάπαξ», ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι σηματοδοτεί αλλαγή στάσης από την πολιτική του ισχυρού γουάν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ οι διεθνείς αγορές ανέμεναν από την Κίνα να ισχυροποιήσει το ρόλο της ως παγκόσμιος καταναλωτής, η αρχές της χώρας δείχνουν να θέλουν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια προσφορά προϊόντων.
Η υποτίμηση του γουάν βοηθά άλλωστε του Κινέζους εξαγωγείς, καθιστώντας την οικονομία της χώρας περισσότερο ανταγωνιστική «χτυπώντας» κατά μέτωπο παραδοσιακούς εξαγωγικούς παίκτες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.




Η ραγδαία πτώση της αξίας του νομίσματος της Κίνας, η οποία φτάνει στο 4% κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές ένα πλήγμα στις επενδύσεις σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετοχές, νομίσματα και εμπορεύματα δέχονται ισχυρές πιέσεις, προλειαίνοντας το έδαφος για έναν νέο γύρο νομισματικού πολέμου που θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία, αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι παράπλευρες συνέπειες σε όλες τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται.

Οι μεγάλοι χαμένοι - Τα νομίσματα των αναδυόμενων

Embedded image permalink

Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 2% χθες, και τροφοδοτείται από την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή σε 31.5mb τον περασμένο μήνα, είναι η υψηλότερη απόδοση από τον Ιούνιο του 2012, η οποία υποστηρίζει περαιτέρω τα ομόλογα παγκόσμια.

Αρνητική η επίδραση στις ευρωπαικές εταιρίες με έκθεση στην Κίνα

Μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών με σημαντική έκθεση στην κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Burberry κκαι της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, συνεχίζουν να υποχωρούν μετά την απόφαση της Κίνας να υποτιμήσειι το γιουάν μετά από δύο δεκαετίες.
Οι μετοχές της Burberry υποχωρούν -3%.
Η Γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH υποχωρεί -3,25% ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot υποχωρεί -3,8%.
Στη Γερμανία η Daimler, η οποία κατέχει την Mercedes-Benz και την πολυτελή μάρκα Maybach, υποχωρεί -3,79%.
Επίσης οι μετοχές της BMW υποχωρούν -3,65.




Standard & Poors: Η υποτίμηση του γουάν δεν πυροδοτεί νομισματικό πόλεμο
Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κίνας για υποτίμηση του γουάν δεν αποτελεί το έναυσμα για ένα νομισματικό «πόλεμο» σχολιάζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Η απόφαση της Κίνας αποτελεί περισσότερα μια προσπάθεια της Κίνας να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς συναλλάγματος και να ευθυγραμμιστεί με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου το γουάν να ενταχθεί στα SDR (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα).
«Το επιχείρημα ότι η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της για να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν ακούγεται και πολύ πειστικό», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s για την Ασία και τον Ειρηνικό, Paul Gruenwald.
Παράλληλα ο οίκος αμφισβητεί ότι η Κίνα προχώρησε σε αυτή την απόφαση λόγω των αδύναμων στοιχείων του Ιουλίου για το εμπορικό πλεόνασμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης