Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα κρίνουν την πορεία των spreads;

tags :
Ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα κρίνουν την πορεία των spreads;

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρούν ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων την περίοδο των επόμενων 45 ημερών για την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι η χώρα θα ζητήσει κεφάλαια από τις αγορές για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της. Ποιοι είναι όμως οι εξωτερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα πάει ο δανεισμός της Ελλάδας;

 

Καταρχήν, η «όρεξη» που έχει η αγορά για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, με την αγορά ελληνικών ομολόγων. Οι επενδυτές στην Ασία δεν φαίνονται έτοιμοι να αγοράσουν τα «υψηλού ρίσκου»- όπως τα θεωρούν- ελληνικά ομόλογα παρά το πολύ υψηλό premium που διαθέτουν, ενώ η επιτυχία του προγραμματισμένου road show για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι οι ανησυχίες των αγορών για το χρέος άλλων χωρών, όπως το Ντουμπάι, η Ουκρανία ή η Βενεζουέλα. Η επιδείνωση της κατάστασης σε κάποια άλλη «επικίνδυνη» ζώνη του πλανήτη θα έχει άμεσες συνέπειες και για τα ελληνικά ομόλογα.

Ενδεχόμενα σχόλια από αξιωματούχους της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ για το ρόλο τους ή τη μελλοντική τους δράση στη διάσωση της Ελλάδας θα παίξουν επίσης το ρόλο τους, ειδικά σε μια φάση που η αγορά φαίνεται ότι «ακούει» οτιδήποτε γράφεται ή λέγεται για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την αξιοπιστία της πηγής.  Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι fund managers στα σχόλια αξιωματούχων της Γερμανίας και της Γαλλίας οι οποίες πρωτοστατούν στις αποφάσεις της Ένωσης για την Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πορεία της οικονομίας άλλων «αδύναμων κρίκων» της Ε.Ε. όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Αν αυτές καταφέρουν να «αποφύγουν» τα ελληνικά απόνερα, τότε η κατάσταση για την Ελλάδα δεν θα επιδεινωθεί. Αν οι αγορές αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι μολυσματική και παίρνει διαστάσεις επιδημίας, τότε θα χτυπήσουν σκληρά όλες τις χώρες των λεγόμενων PIGS.

Τέλος, η ανακοίνωση ενδεχόμενων λεπτομερειών για το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά στον ελληνικό δανεισμό. Σύμφωνα με τους διαχειριστές πάντως, όσο η Ε.Ε. διατηρεί «σιγήν ιχθύος» για το ζήτημα, μάλλον δεν πείθει τις αγορές και δεν βοηθά την ελληνική υπόθεση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης