Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: «Έχουμε ακόμη δρόμο» για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

tags :
Tusk: «Έχουμε ακόμη δρόμο» για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ
Δεν είναι βέβαιη η αποδοχή της συμφωνίας από τους ευρωβουλευτές προειδοποιούσε, λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz
«Υπάρχει ακόμη δρόμος» μέχρι να «κλείσει» η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Μ. Βρετανία η οποία θα επανακαθορίζει τη σχέση τους δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, από την Πράγα, όπου βρίσκεται για να συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Bohuslav Sobotka ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα του Visegrad (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία).
Η δήλωση Tusk ήρθε λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί εκ των προτέρων ότι οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας με την Μ.Βρετανία.
Ο Tusk θα μεταβεί στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να παρουσιάσει τη συμφωνία και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ευρωπαϊκών ηγεσιών πριν την έναρξη της συνόδου Κορυφής στην οποία το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στα τέλη της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον Tusk η ομάδα του Visegrad έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, χωρίς να διευκρινίσει ο ίδιος ποια είναι αυτή αν και σε γενικές γραμμές αξιωματούχοι των χωρών αυτών, με τελευταίο τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας έχουν εκφραστεί καταρχήν θετικά.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι απομένει ακόμη προσπάθεια να γίνει προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που απομένουν με «εποικοδομητικό τρόπο».
Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka δήλωσε ότι οι «τέσσερις του Visegrad» ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, και ιδιαίτερα τα επιδόματα για τα παιδιά, δηλαδή ορισμένα από τα βασικά μέτρα που η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει προκειμένου να «περιορίσει» τις μεταναστευτικές ροές από χώρες - μέλη της ΕΕ, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας του Visegrad.
Νωρίτερα ο Martin Schulz τόνισε προς τον David Cameron, τον οποίο συνάντησε στις Βρυξέλλες την Τρίτη το πρωί, τι θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συμφωνία αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ψήφο των ευρωβουλευτών.
«Για να είμαστε σαφείς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε ένα κοινοβούλιο με μια πρόταση και να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αυτό είναι δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις βασικές πτέρυγες του σώματος.
Η δήλωση Schulz μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την προσπάθεια cameron να κερδίσει την ψήφο των συμπατριωτών του στο επικείμενο δημοψήφισμα για το θέμα, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από την Σύνοδο Κορυφής «είναι δεσμευτική» και δεν μπορεί ν' αλλάξει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης